ABB:n sähköauton pikalatausasemat edistävät Islannin matkaa kohti kestävää energiankulutusta

Islannissa on laadittu kunnianhimoinen suunnitelma uusiutuvan energian käytön lisäämisestä. Suunnitelma sisältää kannustimia sähköautokannan kasvattamiseksi.

Islannin kestävän energiakäytön tavoitteiden taustalla oli tilanne, jossa saarivaltio oli riippuvainen tuontiöljystä. Nykyisin 80 prosenttia Islannissa kulutettavasta energiasta tulee muista kuin fossiilisista lähteistä, suurimpina vesivoima ja geoterminen energia.

”Kyky tuottaa oma energiamme on erittäin tärkeää itsenäisyytemme kannalta”, sanoo Icelandic New Energy -yhtiön johtaja Jón Björn Skúlason. Icelandic New Energy koordinoi kansallisia hallituksen, teollisuuden ja tutkimuslaitosten välisiä hankkeita.

Fossiilisten polttoaineiden osuus on yhä 20 prosenttia kokonaisenergiankulutuksesta, mutta Islannin hallitus on laatinut valtion rahoittaman kannustinohjelman sähköautojen käytön lisäämiseksi. Sen vaikutus on jo havaittavissa: Islannin teillä on yli 6 000 sähköautoa, kun niitä vuonna 2014 oli vain 90.

Sähköautojen virran lähteeksi on asennettu yli 20 ABB:n pikalatausasemaa Islannin kuuluisan, yli 1 300 kilometriä pitkän valtatie 1:n varrelle, joka on maan päävaltatie ja logistinen selkäranka.

Siellä latausasemat altistuvat äärimmäisille sääoloille ja jopa 30 asteen pakkasille. ”Missään muualla ei ole niin haastava ilmasto kuin Islannissa”, sanoo ON Power -yhtiön johtaja Bjarni Már Júlíusson. ON Power on johtava sähköyhtiö, joka on osa Reykjavik Energy -yhtiötä. ON Power operoi valtatie 1:n varrella olevien ABB-latausasemien verkostoa. ”Latausasemat altistuvat uskomattoman koville sääoloille, kuten suolalle, merisumulle, alhaisille lämpötiloille, kosteudelle ja myrskyille.”

ABB:n pikalatausasemat lataavat sähköauton akut vain 15–30 minuutissa. Kaikki ABB:n latausasemat tukevat kattavia todennus-, maksu- ja tietoliikennejärjestelmiä. Vakaa sähköautojen latausinfrastruktuuri on ratkaisevan tärkeä Islannin kunnianhimoisen tavoitteen, 100-prosenttisesti kestävän energiankulutuksen saavuttamisessa. ”Aluksi ihmiset olivat epäilevällä kannalla, mutta nyt he näkevät sähköautoja teillä ja ymmärtävät, että ne ovat tulleet jäädäkseen”, Skúlason sanoo.

ABB AbilityTM -tekniikka takaa, että latausasemat toimivat 24/7. Laitetta voidaan valvoa jatkuvasti digitaalisen etäyhteyden avulla mistä tahansa koko saarelta. ON Power saa käyttöönsä reaaliaikaiset tiedot, joiden perusteella se voi valvoa etäältä ja hallita ennakoivasti latausasemien toimintaa ja teknistä kuntoa. ABB:ltä saadaan täydellisen joustava yleiskuva koko latausverkosta, ja sen avulla voidaan varmistaa, että järjestelmä on täysin toimintakuntoinen jopa 35 asteen pakkasessa.

Latausasemien yhdistäminen Microsoftin pilvipohjaiseen Azure-alustaan tuo lisäarvoa ja parantaa tehokkuutta. Ratkaisun ansiosta asentajat kykenevät määrittämään yli 90 prosenttia kaikista virheistä ja ratkaisemaan yli 60 prosenttia niistä etänä tarvitsematta mennä paikan päälle. Lisäksi ON Power voi myös opastaa asiakkaitaan parhaalla mahdollisella tavalla.

”Virheen sattuessa ABB pystyy yleensä käynnistämään latauspisteen uudelleen etänä, mikä on äärimmäisen kätevää Islannissa pitkien välimatkojen ja ankarien sääolojen vuoksi”, sanoo ABB:n Islannin jakelijan, Johan Rönningin myyntipäällikkö Óskar Gústavsson.

ON Power on merkinnyt latausasemat yrityksen väreillä, jotta autoilijoiden on helpompi löytää ne. ”Kaikki latausasemat ovat oransseja, minkä ansiosta ne on helpompi nähdä, kun näkyvyys on heikko sään takia”, kertoo liiketoiminnan kehitysjohtaja Lasse Altmann ABB E-Mobility Charging -liiketoiminnasta.

Share this article

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp