ABB ja Telia tekevät yhteistyötä uuden aikakauden datakeskuksessa Helsingissä

ABB toimittaa kriittisen sähkövoimainfrastruktuurin Telian uuteen datakeskukseen Helsinkiin.

ABB toimittaa päämuuntajat, UniGear Digital - ja UniSec-keskijännitekojeistot, MNS-pienjännitekojeiston ja keskeytymättömän virransyötön DPA 500 -järjestelmän (UPS, Uninterrupted Power Supply) Telian uuteen datakeskukseen Helsingissä. ABB:n ratkaisun keskeinen osa on digitaalinen toiminnallisuus, joka yksinkertaistaa kriittisen konesaliympäristön hallintaa ja toimintaa.

Juha Ekman, Helsinki Data Center (HDC) -rakennusprojektin johtaja Telia Finland Oy:stä, kertoo, että projektin laatutavoitteet asetettiin korkealle. ”HDC:n merkitys Telialle, Suomelle ja kansainvälisille asiakkaille toi kovat vaatimukset laitoksen redundanttisuudelle, turvallisuudelle sekä energiatehokkuudelle. Kokonaisuus toteutettiin moniulotteisen laatupisteytyksen kautta valitsemalla parhaat tuotteet varmistamaan kovien tavoitteiden toteutumista, unohtamatta tietenkään toimitusvarmuutta tiukassa aikataulussa. Asetimme hankkeen laadulliset tavoitteet niin korkealle, että kilpailussa pärjäsivät vain parhaat laitevalmistajat. ABB pystyi toteuttamaan kriteeristömme tekniset ratkaisut viimeistä piirtoa myöten.”

Datakeskuksista on nopeasti tullut keskeinen infrastruktuurin osa digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Uudet teollisen mittakaavan datakeskukset on usein liitetty suoraan 400 tai 110 kilovoltin verkkoon. Samalla kun datakeskusten sähkön tarve on noussut megawatteihin, myös sähkönjakelun merkitys on kasvanut.

"Sähkönjakelu on digitaalisen tehtaan sykkivä sydän", sanoo Timo Kontturi, Suomen ABB:n konesalitoimialan johtaja. "Järjestelmän täytyy taata keskeytyksetön ja tehokas sähkönsyöttö suurjänniteverkosta IT-infrastruktuuriin."

"Datakeskusten sähkönjakelu on aina varmennettu. Se takaa luotettavuuden ja mahdollisen komponenttivian yhteydessä rinnakkaisjärjestelmä turvaa virransyötön jatkumisen", sanoo Kontturi.

Häiriöt ovat suomalaisessa suurjänniteverkossa äärimmäisen harvinaisia. Mahdollisessa vikatilanteessa toiminta pysyy käynnissä varavoimakoneiden ja ABB:n modulaarisen keskeytymättömän virransyötön DPA500 UPS -järjestelmän avulla. Ratkaisu skaalautuu helposti käyttötarpeen mukaan. Modulaarisuus parantaa myös datakeskuksen käytön aikaista toimintavarmuutta, koska moduulien huolto ja vaihto eivät aiheuta käyttökatkoja.

ABB:n keski- ja pienjännitekojeistot takaavat palvelinten virransyötön. Ne on rakennettu digitaalisen laitoksen tiukkojen vaatimusten mukaisiksi. Laitteiden digitaalinen toiminnallisuus tarjoaa monia etuja, kuten sähkönjakelun tilan, tehonmittauksen ja kokoonpanotietojen välittämisen ohjaus- ja valvontajärjestelmiin. Luotettavuuden ja sähköjärjestelmän suorituskyvyn takaamiseksi sähkönjakeluratkaisun perustana on käytetty sähköjärjestelmien tietoliikennettä koskevaa IEC 61850 -standardia.

"Digitaalinen toimintatapa on energiatehokas ja se vähentää rakennusvaiheita, koska digitaalisessa muodossa välitettävä data vähentää ohjauskaapeleiden tarvetta perinteiseen analogiseen toimintatapaan verrattuna jopa 90 prosenttia", sanoo Kontturi.

Suomi sopii sijaintinsa puolesta ihanteellisesti globaaliin datakeskustoimintaan. Edullinen sähkö, turvallisuus ja hyvät televerkot ovat tärkeitä tekijöitä. Telian investointi vahvistaa entisestään Helsingin alueen ja koko maan ICT-ekosysteemiä. ABB:n tekniikka tukee Telian uuden datakeskuksen jatkuvaa virransyöttöä.

"Datakeskukset ovat keskeinen osa digitaalista ekosysteemiä. Telian uusi datakeskus tukee Suomen digitaalista kasvua, ja olemme ylpeitä voidessamme olla osa sitä ", sanoo Kontturi.

UniGear Digital -kojeisto on osa ABB:n digitaaliset palvelut yhteen kokoavaa ABB Ability™ -valikoimaa. Digitaalinen kojeisto yhdistää suojauksen, ohjauksen, mittauksen ja digitaalisen viestinnän. Se mahdollistaa turvallisen, joustavan ja älykkään sähköverkon, joka voi toimittaa virtaa luotettavasti ja tehokkaasti. UniGear Digital -kojeiston perustana ovat virta- ja jännitesensorien optimoitu integrointi keskijännitekojeiston uusimpiin Relion®-suojaus- ja ohjausreleisiin sekä IEC 61850 -standardin mukaiset tietoliikenneominaisuudet.

Links

Contact us

Downloads

Share this article

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp