ABB:n meriteknologia tehostamaan uusien Virgin Voyages -risteilijöiden merenkulkua

ABB toimittaa sähkövoimantuotanto- ja Azipod® -ruoripotkurijärjestelmät Virgin Voyages -varustamon uusiin risteilijöihin.

Varustamon ensimmäinen risteilyalus toimitetaan vuonna 2020. Alus on osa kolmen innovatiivisen laivan sarjaa, joka suunnitellaan ja rakennetaan erityisesti ympäristövastuullisuus huomioiden.

Kuva: ©Virgin Voyages
Kuva: ©Virgin Voyages

Kaikki kolme 110,000 bruttovetoista alusta varustetaan sähköisellä Azipod®-propulsiojärjestelmällä. Azipod® perustuu sähkövoimalla pyöritettäviin potkureihin ja pystyakselinsa ympäri pyörivään ruoripotkurilaitteeseen. Suomessa kehitetystä Azipod®-propulsiojärjestelmästä on tullut risteilyalan vakiovaruste. Järjestelmällä varustettu alus kuluttaa jopa 15 prosenttia vähemmän polttoainetta perinteisiin potkureihin verrattuna.

”Visiomme on tehdä varustamomme toiminnasta ympäristön kannalta kestävä. Olemme iloisia, että ABB:n Azipod®-propulsiojärjestelmä auttaa meitä tämän tavoitteen saavuttamisessa. Ympäristömyönteisyys yhdistettynä erinomaisiin ohjailtavuusominaisuuksiin teki propulsiojärjestelmästä luonnollisen valinnan laivoihimme”, sanoi Stuart Hawkins, johtaja, Marine & Technical Operations, Virgin Voyages.

”Azipod®-propulsiojärjestelmän innovatiivisuus ja tehokkuus tekee siitä ainutlaatuisen verrattuna muihin propulsiojärjestelmiin. Se on myös keskeinen osa visiotamme sähköisiä, digitaalisia ja verkkoon kytkettyjä ratkaisuja hyödyntävästä merenkulusta. ABB:llä on yli 25 vuoden kokemus merenkulun teknologioiden kehittämisestä. Olemme sitoutuneet tekemään niin suorituskyvyltään, luotettavuudeltaan, turvallisuudeltaan kuin ympäristövaikutuksiltaan ensiluokkaista teknologiaa”, Suomen Marine-liiketoiminnan ja PG Propulsion Solutionsin johtaja Antti Ruohonen sanoo.

Kaksi Azipod XO -potkuriyksikköä alusta kohden tuottavat 32 megawattia tehoa. Korkean energiatehokkuuden lisäksi Azipod XO -yksiköt parantavat ohjailtavuutta ja vähentävät melua ja tärinää, mikä parantaa matkustusmukavuutta.

Jokainen sarjan alus varustetaan voimantuotantoratkaisulla sisältäen generaattorit, sähkönjakelukojeistot, jakelumuuntajat ja kauko-ohjausjärjestelmän Azipod®-yksikköjen ohjailuun komentosillalta. Azipod®-järjestelmän ja sähkövoimantuotantojärjestelmän yhdistäminen mahdollistaa operoinnin optimoinnin, ja parantaa aluksen tehokkuutta ja vähentää päästöjä.

Sähkögeneraattoreita pyörittävät dieselmoottorit varustetaan haastavaan operointiin suunnitelluilla ABB:n TPL-C turboahtimilla. Luotettavuutensa ja tehokkuutensa ansiosta ne ovat isojen risteilyalusten valinta.

Risteilijät ovat 278 metriä pitkiä ja 38 metriä leveitä. Matkustuskapasiteetti on 2,700 matkustajaa ja 1,150 miehistön jäsentä. Kaikki kolme risteilijää rakennetaan Fincantierin telakalla Italian Genovassa. Laivasarjan toinen ja kolmas alus luovutetaan vuosina 2021 ja 2022.

Ensimmäinen Azipod®-propulsiojärjestelmä asennettiin yli 25 vuotta sitten. Järjestelmällä on säästetty yli 700,000 tonnia polttoainetta ja ajettu yli 15 miljoonaa tuntia 99,8 prosentin käytettävyysasteella. Maaliskuussa 2018 Azipod®-propulsiojärjestelmä tilattiin sadanteen risteilyalukseen.

Koska Azipod®-potkurilaite on sijoitettu aluksen ulkopuolelle, vapauttaa se tilaa aluksen sisältä. Järjestelmä on hiljainen ja vähätärinäinen, mikä parantaa matkustajien ja miehistön viihtyvyyttä. Potkuriyksiköiden avulla risteilijä saadaan ohjattua ketterästi satamiin ilman hinaajan avustusta. Potkuriyksiköitä on saatavilla 1.5 - 22 megawatin tehoalueella.

ABB uskoo tulevaisuuden laivojen hyödyntävän sähköisiä, digitaalisia ja verkkoon kytkettyjä ratkaisuja. Myös nämä alukset tulevat ABB AbilityTM Collaborative Operations Centers -etävalvontakeskusten piiriin. Etävalvontakeskuksesta ollaan yhteydessä asiakkaiden aluksiin, joihin on asennettu ABB:n teknologiaa. ABB:n laitteet ja järjestelmät lähettävät satelliitin kautta pilveen dataa, jonka avulla seurataan tilannetta aluksilla reaaliajassa. Laivoissa saattaa olla jopa tuhansia antureita, joilla mitataan muun muassa energian ja tehon kulutusta sekä nopeuksia ja ennakoidaan huoltotarpeita ja tarjotaan aluksille etänä teknistä tukea.

ABB on johtava teknologian edelläkävijä, jonka tarjonta kattaa sähköistystuotteet, robotit ja liikkeenohjauksen sekä teollisuusautomaation ja sähköverkkoratkaisut. Yhtiö palvelee energia-, teollisuus-, liikenne- ja infrastruktuurialojen asiakkaita maailmanlaajuisesti. ABB on rakentamassa digitaalista tulevaisuutta tuomalla sähköä voimalaitoksista sähkönkulutuksen pisteisiin sekä automatisoimalla teollisuutta raaka-ainetuotannosta lopputuotteiden tuotantoon saakka. Kansainvälisen autoliiton FIA:n täysin sähköisen Formula E -sarjan nimikkopartnerina ABB kehittää sähköistä liikennettä kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi. Innovointimme jatkuu yli 130 vuoden kokemuksella. ABB toimii yli 100 maassa ja työllistää noin 135 000 henkilöä, joista Suomessa noin 5 300. www.abb.fi

Share this article

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp