ABB och Kawasaki skapar världens första gemensamma gränssnitt för kollaborativa robotar

ABB och Kawasaki Heavy Industries, som båda är globala ledare inom industriell automatisering och robotteknik, visade upp världens första gemensamma driftgränssnitt för kollaborativa robotar vid automatica i München i Tyskland 19–22 juni 2018

Det gemensamma gränssnittet kommer också att bidra till att lösa problemet med bristen på kompetent arbetskraft inom många industrier. I Japan kommer till exempel var femte person att pensioneras inom ett decennium.

Efterfrågan på kollaborativa robotar har gått om den snabbt växande industrirobotmarknaden eftersom mer lättanvända robotar öppnar vägen för nya användare. Det faktum att kollaborativa robotar kan programmeras och hanteras av personer som saknar specialistutbildning gör att framför allt små och medelstora företag kan hoppa över den längre inlärningskurvan som industrirobotar traditionellt sett kräver.

Kollaborativa robotar (cobotar) som kan hanteras av praktiskt taget vem som helst kan bidra till att kompensera bristen på arbetskraft. Flexibiliteten att kunna arbeta nästan var som helst på en fabrik utan skyddsräcken gör dem också idealiska för att hantera plötsliga och oväntade toppar i efterfrågan.

”Det nya toppmoderna driftgränssnittet som följer branschstandard kommer att öka den redan snabba tillväxten vi ser inom kollaborativa robotar”, säger Per Vegard Nerseth, Managing Director för ABB:s Robotics-verksamhet. ”Det ger många nya tillverkare flexibilitet och skalbarhet samtidigt som världens vitala industriarbetare får intressantare arbetsuppgifter.”

En gemensam demonstration av kollaborativ automation vid östra ingången till automatica där Kawasakis unika och innovativa tvåarmade SCARA-robot ”duAro” arbetar tillsammans med ABB:s tvåarmade robot YuMI®.
En gemensam demonstration av kollaborativ automation vid östra ingången till automatica där Kawasakis unika och innovativa tvåarmade SCARA-robot ”duAro” arbetar tillsammans med ABB:s tvåarmade robot YuMI®.

Gränssnittet är ett resultat av samarbetet mellan ABB och Kawasaki som tillkännagavs i november 2017, och är avsett att dela kunskaper och främja fördelarna med kollaborativ automation, i synnerhet tvåarmade kollaborativa robotar. Det innefattar ett förenklat gränssnitt mellan människa och robot med intuitiv navigering och ikoner liknande smartphones.

Yasuhiko Hashimoto, Managing Executive Officer och vd för Precision Machinery and Robot Company, Kawasaki Heavy Industries, Ltd. säger: ”Vi är stolta över att ta detta första steg tillsammans med ABB och det är helt naturligt att vi inleder en ny era av kollaborativ automation med en samarbetsstrategi. Kollaborativa robotar kommer att bidra mycket till samhället genom att göra tillverkningen mer flexibel och effektiv och kommer att hålla våra fabriker i produktion med en allt mindre arbetskraft.”

Förutom en fortsatt utveckling av driftgränssnittet fokuserar samarbetet också på andra ämnen som gemensamma säkerhetsstandarder. Traditionella säkerhetsnormer inom industrin bygger på åratals av praxis med stöd av mycket specifika parametrar. Målet med kollaborativ automation är att ta fram säkerhetsstandarder som säkerställer medarbetarens säkerhet men också medger helt nya sätt att arbeta tillsammans utan att onödigtvis begränsa de kollaborativa robotarnas många fördelar.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är pionjär med banbrytande teknik inom elektrifieringsprodukter, robotar och drivsystem, industriell automation och kraftnät. Vi betjänar kunder inom energi, industri samt transport och infrastruktur i hela världen. Med över 130 år av innovation skapar ABB idag framtiden inom industriell digitalisering med två tydliga värdeerbjudanden: att transportera elektricitet från kraftverk till eluttag samt att automatisera industrier från naturresurser till färdiga produkter. Som huvudpartner till Formel E, den helt eldrivna internationella motorsportklassen hos FIA, tänjer ABB på gränserna för e-mobilitet för att bidra till en hållbar framtid. ABB verkar i över 100 länder och har ungefär 135 000 medarbetare www.abb.com

ABB Robotics är pionjär inom industriell automatisering och kollaborativa robotar samt avancerade digitala tjänster. Vi är en av världens ledande robottillverkare och finns i 53 länder på mer än 100 platser och har levererat över 400 000 robotlösningar till en mängd olika branscher och tillämpningar. Vi hjälper våra kunder att förbättra flexibiliteten, effektiviteten, säkerheten och tillförlitligheten samtidigt som vi går den uppkopplade och kollaborativa framtidsfabriken till mötes. www.abb.com/robotics

Kawasaki grundades för över 120 år sedan och har utvecklats globalt med tillverkning av revolutionerande produkter genom att de olika divisionerna arbetar tillsammans för att säkerställa tekniska synergieffekter.

Kawasaki är erkänd global ledare bland en mängd olika typer av företag inom vitt skilda fält, både på land, till sjöss och i luften, och man erbjuder toppmoderna tekniker för miljö- och energiinfrastruktur, maskiner och robotar samt olika typer av sjö- järnvägs- och flygtransporter liksom fritidsfordon som motorcyklar och vattenskotrar med en global bas på cirka 35 800 anställda. global.kawasaki.com

Kawasaki Robotics är en ledande leverantör av industrirobotar och robotautomatiseringssystem med en bred produktportfölj som har levererat 180 000 robotar till cirka 50 länder. Kawasaki firar 50-årsjubileum som pionjär i Japan 2017. Vi är en av världens ledande robottillverkare och genomför nu omvandlingen från industrileverantör till en helt integrerad robotleverantör. Kawasaki tillhandahåller lösningar med djupt kunnande om en mängd olika typer av företag och produkter på land, till sjöss och i luften. robotics.kawasaki.com

Share this article

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp