To κορυφαίο σύνολο ψηφιακών λύσεων ABB Ability™ στην προσπάθεια αντιμετώπισης της συσσώρευσης πλαστικών στις θάλασσες

Ένας τεράστιος αριθμός πλαστικών επιπλέει αυτή τη στιγμή στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, μεταξύ Χαβάης και Καλιφόρνιας. Πρόκειται για το “Great Pacific Garbage Patch”, τη μεγαλύτερη από τις πέντε υπεράκτιες ζώνες συσσώρευσης πλαστικών, που εκτιμάται τώρα ότι είναι διπλάσια σε μέγεθος από το Τέξας και τριπλάσια από τη Γαλλία.

Το γεγονός αυτό αποτελεί μια επείγουσα περιβαλλοντική πρόκληση, στης οποίας την επίλυση καλείται τώρα να συμβάλει η τεχνολογία της ABB.

Το σκάφος περιβαλλοντικών ερευνών Fantastiko, το οποίο ανήκει στο Ολλανδικό ίδρυμα ByOceanWeUnite (BTOWU), χρησιμοποιεί τις προηγμένες λύσεις που παρέχει η ABB, για τη μελέτη, τη μέτρηση και τον απολογισμό σχετικά με την αυξανόμενη συγκέντρωση πλαστικού στη θάλασσα. Αποστολή της φιλανθρωπικής οργάνωσης είναι να επισημάνει τη ζημιά που προκαλούν οι εκατομμύρια τόνοι πλαστικών οι οποίοι παγκοσμίως καταλήγουν στις θάλασσες κάθε χρόνο.

Το ίδρυμα εκτιμά ότι σε ετήσια βάση περίπου οκτώ δισεκατομμύρια κιλά πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς. Αυτό αντιστοιχεί σε 23.000 κιλά (50.700 λίβρες) νέων πλαστικών αποβλήτων ανά λεπτό. Μόλις πεταχτεί στη θάλασσα, το πλαστικό αρχίζει αμέσως να βλάπτει το περιβάλλον και να εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα. Περισσότερα από 200 είδη θαλάσσιας ζωής έχει βρεθεί ότι έχουν καταναλώσει πλαστικό. «Είναι πραγματικά λυπηρό το πόσα πλαστικά έχουμε πετάξει στις θάλασσες», λέει η Δρ. Nanne van Hoytema, συντονίστρια της επιστημονικής έρευνας στο BTOWU.

Στην προσπάθειά του για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, το σκάφος του ιδρύματος χρησιμοποιεί το ABB Ability™ Marine AdvisorySystem – OCTOPUS - προκειμένου να βρει τις βέλτιστες διαδρομές που μεγιστοποιούν την αποδοτικότητα των καυσίμων του και της λειτουργίας του. Το λογισμικό έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει το πλήρωμα στον σχεδιασμό των διαδρομών, να εισάγει τα δεδομένα από τα ευρήματα και να παρακολουθεί τις καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια των ερευνητικών ταξιδιών που ξεκινούν από το Ρότερνταμ προς τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη νότια Αγγλία και τα νησιά της Μάγχης. Ταυτόχρονα, η ψηφιακή πύλη ABB Ability ™ Marine Fleet Portal βοηθά το ίδρυμα να συγκεντρώνει και να αναλύει σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα από τους αισθητήρες του Fantastico.

Στα δεδομένα αυτά συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο η έκταση και τα χαρακτηριστικά των πλαστικών αποβλήτων που συναντά το πλοίο, αλλά και πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι και τις καιρικές συνθήκες κατά μήκος της διαδρομής του σκάφους. Χάρη στην ψηφιακή πύλη ABB Ability ™ Marine FleetPortal, η έρευνα που διενεργεί το Fantastiko, καθώς και τα βασικά ευρήματά της είναι άμεσα διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο μέσω της ιστοσελίδας του ιδρύματος. Το κοινό του BTOWU μπορεί να παρακολουθήσει μέσω του ιστότοπου τη θέση του σκάφους κατά τη διάρκεια της αποστολής, καθώς επίσης και πληροφορίες σχετικά με τους τύπους πλαστικών σωματιδίων που ανευρίσκονται.

Photo: Jedimentat44, Creative Commons by 2.0
Photo: Jedimentat44, Creative Commons by 2.0

Η συσσώρευση πλαστικού στους ωκεανούς αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη υπερψηφίσει την πλήρη απαγόρευση των λεγόμενων «πλαστικών μιας χρήσης», στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα πλαστικά μαχαιροπήρουνα, πιάτα και καλαμάκια, καθώς και οι μπατονέτες.

«Βασική πτυχή των ερευνητικών μας αποστολών είναι να παρουσιάσουμε τα ευρήματά μας σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», λέει ο Δρ. Van Hoytema. «Το ABB Ability μας επιτρέπει να μοιραζόμαστε την έρευνά μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρέχοντας στους ανθρώπους στο σπίτι άμεση σύνδεση με εμάς στη θάλασσα, μπορούμε γρήγορα και αποτελεσματικά να κάνουμε την έρευνά μας μέρος της καθημερινής ζωής του κοινού».

«Η ABB δεσμεύεται ότι οι τεχνολογίες της είναι συμβατές με την βιωσιμότητα», λέει ο Mikko Lepistö, Senior Vice President of Digital Solutions, ABB Marine & Ports. «Είμαστε επίσης πολύ ευχαριστημένοι που το λογισμικό μας χρησιμοποιείται άμεσα στη μάχη για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος».

Σε εξέλιξη βρίσκονται περισσότερες περιβαλλοντικές αποστολές με την τεχνολογία της ΑΒΒ..

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Επικοινωνήστε μαζί μας

Διαθέσιμα αρχεία

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp