ABB Ability™ auttaa merten kasvavan muoviongelman ratkaisemisessa

Keskellä Tyyntämerta Havaijin ja Kalifornian välissä kelluu valtava määrä muovia. Tyynenmeren jätepyörre on suurin merellä olevista alueista, joille on kasaantunut muovia. Sen pinta-alan arvioidaan olevan 1,6 miljoonaa neliökilometriä, mikä on yli neljä kertaa enemmän kuin Suomen pinta-ala.

Jätepyörteet ovat luoneet vakavan ympäristöongelman, joka on ratkaistava kiireellisesti. Tässä käytetään nyt apuna ABB:n teknologiaa.

Hollantilaisen By theOcean weUnite (BTOWU) -säätiön ympäristöntutkimusalus Fantastikolla käytetään ABB:n kehittyneitä ratkaisuja, joilla tutkitaan ja mitataan merten kasvavaa muovikertymää ja raportoidaan siitä. Hyväntekeväisyysjärjestön missiona on kertoa vahingoista, joita maailman meriin vuosittain päätyvät miljoonat muovitonnit saavat aikaan.

Säätiö arvioi, että meriin päätyy vuosittain noin kahdeksan miljardia kiloa muovia. Uutta muovijätettä syntyy siis 23 000 kiloa minuutissa. Kun muovi päätyy mereen, se alkaa välittömästi turmella ympäristöä ja löytää tiensä ravintoketjuun. Jo yli 200:n meressä elävän lajin on todettu nielevän muovia. ”On todella surullista nähdä, kuinka paljon muovia on joutunut meriin ihmisten toiminnan vuoksi”, sanoo tohtori Nanne van Hoytema, BTOWU:n tieteellisen tutkimuksen koordinaattori.

Säätiön aluksessa käytetään ABB AbilityMarineAdvisory System – OCTOPUS -järjestelmää, joka osaltaan auttaa kamppailussa ongelman ratkaisemiseksi. Sillä suunnitellaan optimaaliset reitit, jotka maksimoivat polttoainetehokkuuden ja tehostavat toiminnan vaikutusta. Ohjelmistolla miehistö suunnittelee reitit, käsittelee havaintotietoja ja seuraa sääolosuhteita tutkimusmatkoillaan Rotterdamin, Hollannin, Ranskan, Belgian, Tanskan, Etelä-Englannin ja Kanaalisaarten vesillä. Samaan aikaan ABB Ability™ Marine Fleet Portal -ratkaisu auttaa säätiötä keräämään ja analysoimaan Fantastikon antureista saatavia reaaliaikaisia tietoja.

Aluksen löytämän muovijätteen määrän ja ominaisuuksien lisäksi tietoa saadaan myös itse matkasta ja sääolosuhteista reitin varrella. ABB AbilityMarineFleetPortal -ratkaisun ansiosta myös suuri yleisö pääsee tutustumaan Fantastikon tutkimustuloksiin suoraan säätiön verkkosivustolla.

Kuva: ©Jedimentat44, Creative Commons by 2.0
Kuva: ©Jedimentat44, Creative Commons by 2.0

Meriin kertyvän muovijätteen on havaittu olevan suuri ongelma, joka on ratkaistava. Euroopan parlamentti on jo äänestänyt sen puolesta, että kertakäyttömuovi, kuten muoviaterimet ja -astiat, pumpulipuikot ja pillit, kielletään kokonaan. Mutta enemmän on mahdollista ja tuleekin tehdä. On erittäin tärkeää saada yleinen mielipide muuttumaan.

”Tärkein tarkoituksemme tällä tutkimusmatkalla on esittää löydöksemme niin monelle ihmisille kuin mahdollista”, van Hoytema kertoo. ”ABB Ability™ -ratkaisun avulla voimme jakaa tietoa tutkimuksestamme sosiaalisen median kautta. Antamalla ihmisille heidän koteihinsa suoran linkin meille, tänne merelle, voimme nopeasti ja tehokkaasti vaikuttaa tutkimuksellamme ihmisten päivittäiseen elämään.”

”ABB on sitoutunut teknologioihin, jotka tukevat kestävää kehitystä”, kertoo Mikko Lepistö, ABB:n Marine & Ports -liiketoiminnasta.

”Olemme iloisia siitä, että merenkulkuohjelmistoamme käytetään suoraan merten suojelemiseen.” 

Suunnitteilla on muitakin tutkimusretkiä, joissa hyödynnetään ABB:n teknologiaa.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp