ABB:n automaatiojärjestelmä tuo tehoa ja luotettavuutta Ericssonin globaaliin datakeskukseen Ruotsissa

Ericssonin Rosersbergin datakeskuksessa on neliöitä yli 20 000, mutta koko keskusta voidaan valvoa ja ohjata yhdestä huoneesta ABB Ability™ Data Center Automation -järjestelmän avulla. Järjestelmästä on tullut johtava ratkaisu niin datakeskusten energianhallinnassa kuin operatiivisen toiminnan hallinnassa.

Datakeskukset ovat digitaalisen vallankumouksen etulinjassa: suurin osa maailman digitalisoidusta tiedosta kulkee näiden kaikkialle levittäytyvien keskusten kautta. Datakeskusten tallennus- ja varmuuskopiointitarpeet ovat niin valtavat, että digitaalisen tiedon maailmanlaajuinen tarve mitataan nyt tsettatavuissa eli biljoonan miljardin tavun yksiköissä.

Tekniset haasteet eivät rajoitu enää tiedon käsittelyyn. Nykyaikaisen datakeskuksen valtavat palvelinryhmät kuluttavat valtavasti sähköä ja tuottavat vastaavasti suuret määrät lämpöä.

Euroopan unionin alueella olevien datakeskusten energiankulutus kasvoi Eurecan tietojen perusteella 25 prosenttia vuodesta 2014 vuoteen 2017. Eureca on Euroopan komission rahoittama hanke, jonka tarkoituksena on lisätä tietoa ja tietoisuutta datakeskuksista ja niiden energiankulutuksesta.

Eureca laski, että vuonna 2017 julkaistun hitin ”Despacito” viisi miljardia latausta ja suoratoistoa kuluttivat sähköä yhtä paljon kuin Tsadissa, Guinea-Bissaussa, Somaliassa, Sierra Leonessa ja Keski-Afrikan tasavallassa kulutettiin sähköä yhteensä kokonaisen vuoden aikana.

Tällaisen energiankulutuksen hallinta niin, että toiminta sujuu tehokkaasti ja luotettavasti edellyttää edistyksellistä tekniikkaa ja syvällistä teknistä asiantuntemusta.

Laajakaistayhteyttä vastaavan langattoman 5G-verkon maailmanlaajuinen käyttöönotto ajaa digitaalisen tiedon kasvun ylikierroksille, jolloin datakeskuksissa tarvitaan entistä parempaa energianhallintaa ja toiminnan tehostamista.

ABB:stä on tullut yksi maailman johtavista suurten datakeskusten toiminnan- ja energianhallintajärjestelmien toimittajista. Myös maailman suurimpiin tietoliikenneverkkojen laitteistotoimittajiin kuuluva Ericsson valitsi ABB:n yhteistyökumppanikseen rakentamaan Rosersbergissa Ruotsissa sijaitsevan kansainvälisen data- ja viestintäteknologiakeskuksen.

Rosersbergin globaali ICT-keskus on kriittisen tärkeä Ericssonille. Sen ansiosta yhtiön insinöörit ympäri maailman voivat käyttää keskusta ympäri vuorokauden etäyhteydellä tuotteiden ja palveluiden testaamiseen ennen niiden julkaisemista asiakkaille. Keskuksen luotettavuus ja sen kyky toimia tehokkaasti ilman keskeytyksiä ovat ratkaisevan tärkeitä Ericssonin menestykselle.

Ericssonin datakeskuksessa on neliöitä yli 20 000, mutta koko keskusta voidaan valvoa ja ohjata yhdestä huoneesta ABB Ability™ Data Center Automation -ratkaisun ansiosta. Datakeskuksen kaikkia kolmea ohjausjärjestelmää – taloautomaatiota, automatisoituja toimintoja sisältävää älykästä tehonhallintajärjestelmää sekä energianhallintajärjestelmää – ohjataan yhdestä ohjauspisteestä. ABB:n ansiosta Ericssonin kansainvälinen ICT-keskus on onnistunut säästämään energiaa ja alentamaan operatiivisia ja pääomakuluja.

”ABB on strateginen kumppanimme tässä ja muissa vastaavissa keskuksissa”, sanoo Ericssonin globaalin ICT-keskuksen kiinteistötoimintojen johtaja Mikael Anckers. ”Taloautomaatio, tehonhallinta- ja energianhallintajärjestelmä ovat laitoksen sydän ja aivot, ja täällä ne kaikki on integroitu yhteen järjestelmään. Tämä tekee laitoksen valvonnasta helpompaa. Siihen minä luotan, ja siksi voin nukkua yöni rauhassa.”

Ericsson hyödynsi ABB:n sähkövoimateknologian ja automaation asiantuntemusta. Hankkeessa käytettiin ABB:n jäähdytysveden virtausta mittaavia magneettivirtausmittareita, sähköaseman muuntajia ja keskijänniteverkon kojeistoja, joita kaikkia automaatiojärjestelmä ohjaa ja valvoo.

Energianhallinta on ratkaiseva tekijä

ABB:n teknologian avulla Ericsson pystyi automatisoimaan järjestelmät ja ohjaamaan paitsi eri laitteisto- ja ohjelmistojärjestelmien myös eri teho-, jäähdytys- ja energianhallintajärjestelmien toimintoja yhdellä järjestelmällä.

Datakeskukset kuluttavat paljon energiaa, jopa pienen kaupungin kulutusta vastaavan määrän sähköä. ABB arvioi datakeskusten liikenteen kasvavan 400 prosenttia seuraavien kahden vuoden aikana. Datakeskusten energiankulutus koko maailmassa kasvaa vuoteen 2020 mennessä 60 gigawattiin, joka on 2,5 prosenttia koko maailman sähkönkulutuksesta.

Datakeskusten määrä lisääntyy ja niiden koko kasvaa. Tämän vuoksi niiden omistajia ja asiakkaita kiinnostaa keskusten energiankulutuksen järkevä hallinta. Energian osuuden arvioidaan olevan jopa 40 prosenttia kokonaiskustannuksista. Jos datakeskukset eivät pysty tehostamaan toimintaansa ja kehittämään uusia ratkaisuja, kansalliset ylikuormittuneet sähköverkot voivat rajoittaa niiden kasvua.

Sen lisäksi, että datakeskusten tuottaman hukkalämmön kierrättäminen tuottaa lämpöä ja kuumaa vettä paikallisille asukkaille, Ericssonin kansainvälinen ICT-keskus saa myös kylmää vettä takaisin kaupungilta keskuksen palvelinten jäähdyttämiseen. Näitä lämmönsiirtoja voidaan hallita tehokkaasti ABB:n ohjausjärjestelmällä, joka on edistämässä tehokkaampaa ja kestävämpää tulevaisuutta koko maailmassa.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp