Raskaat ajoneuvot nollapäästöiseen sähkökäyttöön

ABB:n optimoituun sähköiseen voimansiirtojärjestelmään kuuluu moottori, taajuusmuuttaja ja ajoneuvon ohjausyksikkö. Sen avulla raskaat erikoisajoneuvot ja hyötyajoneuvot voivat siirtyä käyttämään vain sähköä. Maanalaisen kaivostoiminnan ja infrastruktuurin laitevalmistaja Epiroc hyödyntää uutta konseptia toisen sukupolven akkukäyttöisissä ajoneuvoissaan.

ABB on lanseerannut optimoidun sähköisen voimansiirtojärjestelmäalustan, joka auttaa raskaiden erikoisajoneuvojen ja hyötyajoneuvojen valmistajia siirtymään dieselpolttoaineista nollapäästöiseen sähkökäyttöön sujuvasti ja nopeasti. Kokonaisvaltaisessa sähköisessä voimansiirtojärjestelmässä keskeisten tekijöiden eli moottorin, taajuusmuuttajan ja ajoneuvon ohjausyksikön yhteensopivuus takaa maksimaalisen suorituskyvyn, luotettavuuden ja energiatehokkuuden. ABB suunnittelee ajoneuvojen valmistajien kanssa kunkin valmistajan erityistarpeisiin sopivan voimansiirtojärjestelmän.

Epiroc on ensimmäisiä raskaiden ajoneuvojen valmistajia, joka on ottanut käyttöön ABB:n optimoidun sähköisen voimansiirtojärjestelmän. Yhtiö on maailman johtavia maanalaisen kaivostoiminnan ja infrastruktuurin laitevalmistajia. Moni Epirocin toisen sukupolven akkukäyttöisistä ajoneuvoista käyttää käyttövoima- ja lisäsovelluksissaan ABB:n sähköistä voimansiirtojärjestelmää, joka sisältää sähkömoottoreita ja HES880-taajuusmuuttajia. Epiroc pyrkii dieselittömään kaivostoimintaan, mikä parantaa ilmanlaatua ja vähentää melua. Sähköistäminen parantaa kaivostoiminnan tuottavuutta ja energiatehokkuutta sekä vähentää ilmastoinnin tarvetta ja kunnossapitokustannuksia.

”ABB pitää raskasajoneuvojen sähköistymistä merkittävänä askeleena kohti vähähiilistä tulevaisuutta”, Motors and Generators -liiketoimintayksikön johtaja Heikki Vepsäläinen ABB:ltä sanoo. ”Yhteistyömme Epirocin kanssa osoittaa, että olemme johtavassa asemassa sähköisen liikenteen järjestelmien ja tuotteiden tarjoajana raskaille ajoneuvoille. Kattavaan tuotevalikoimaamme sisältyy sähköautojen latausasemia, verkon ja laitteiston hallintaratkaisu ABB Ability™, voimansiirtolaitteita ja robotisoituja tuotantolinjoja, joilla valmistetaan sähkömoottoreita, akkuja ja muita voimansiirtokomponentteja.”

Monien ajoneuvolaitevalmistajien ongelmana on, että heidän ajosyklinsä ja suorituskykyvaatimuksensa vaihtelevat suuresti erilaisten sovellusten välillä. Niitä ovat esimerkiksi poraus- kaivaus- ja kuormaustarvikkeet. Tämän vuoksi suunnittelijoiden voi olla vaikea tunnistaa parhaita sähköisiä voimansiirtojärjestelmäratkaisuja kuhunkin sovellukseen. Liian tarkkaan määritetty sähköinen voimansiirtojärjestelmä voi tulla tarpeettoman kalliiksi ja olla liian raskas. Riittämättömästi määritetty sähköinen voimansiirtojärjestelmä ei myöskään ole riittävän tehokas, se saattaa ylikuumentua ja olla siten epäluotettava. Lisäksi sen käyttöikä voi olla lyhyempi.

ABB:llä on yli 50 000 voimansiirtojärjestelmän laitekanta raskaille sähköajoneuvoille. Tähän sisältyy kiskoajoneuvoja, linja-autoja, rakennuskoneita sekä kaivos- ja erikoisajoneuvoja.  ABB on myös kehittämässä uusinta tekniikkaa olevaa litiumioniakkutehdasta yhteistyössä Northvoltin kanssa.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp