free@home-kotiautomaatio on valmis tulevaisuuteen

Pietarsaaren ydinkeskustaan nousseen H.A.B-korttelin asunnonostajat valitsivat neljästä eri automaatiopaketista. Urakoitsijoille ja suunnittelijoille se tietää töitä myös tulevaisuudessa, sillä perustason free@home-järjestelmää voi laajentaa tarpeiden mukaan.

HAB-kerrostalon-asukas-tekee-kotiautomaatiolla-ohjauksia
HAB-kerrostalon-asukas-tekee-kotiautomaatiolla-ohjauksia

Yksi Pietarsaaren historialliseen keskustaan nousseen asunto- ja kauppakortteli H.A.B:n uusista asukkaista on Martin Granholm. Granholmin 143-neliöisen kattohuoneiston toimintoja ohjaa ABB:n free@home-automaatiojärjestelmä. Järjestelmään on kytketty muun muassa makuuhuoneiden ja eteisen lämmitykset sekä asunnon noin 50 valaisinpistettä. Niitä voi ohjata paitsi seinäpainikkeilla tai eteisen kosketusnäytöllä, myös omalla kännykällään mistä tahansa.

"Muutimme omakotitalosta, jossa illan hämärtyessä sopivan valaistuksen saaminen vaati jopa seitsemän valokatkaisinta. Nyt riittää yksi painallus", Granholm kertoo. Tämän mahdollistavat järjestelmään ennalta ohjelmoidut valaistustilanteet, jotka sytyttävät halutut valaisimet sopivaan kirkkauteen esimerkiksi television katsomista varten. Diplomi-insinööri Granholm arvostaa erityisesti sitä, että järjestelmää ja esimerkiksi seinäpainikkeiden toimintoja voi muokata itse.

Neljä erilaista pakettia

Kun Granholm jo suunnitteluvaiheessa halusi asuntoonsa edistyneen kotiautomaatiojärjestelmän, päätti kohteen rakennuttaja Mäenpää Rakennus Oy tarjota ABB:n väyläpohjaista free@home-järjestelmää myös muille asunnon ostajille. Vaihtoehdot tuotteistettiin neljäksi eri laajuiseksi automaatiopaketiksi.

HAB-freeathome-kotiautomaation-ohjauspaneeli
HAB-freeathome-kotiautomaation-ohjauspaneeli

ABB-free@home-vakiopaketti rakennettiin kaikkiin asuntoihin. Siinäkin on mukana esimerkiksi ohjattavien sähköpisteiden etäohjaus sekä eteisen kotona-poissa-kytkin, jolla saa valot ja osan pistorasioista sammumaan yhdellä kytkimen painalluksella. "Vaikka suuri osa ostajista on valinnut peruspaketin, hekin voivat laajentaa järjestelmää tulevaisuudessa", H.A.B:n rakennuttaja, projektipäällikkö Kim Mäenpää kertoo.

H.A.B-talon free@home-järjestelmän suunnitellut Dennis Sundqvist Bravida Oy:stä on kokenut väyläpohjaisten sähköjärjestelmien suunnittelija, KNX- ja free@home-suunnitelmia on syntynyt useita kymmeniä. "Perussähköihin verrattuna suunnittelutyö ehkä hieman lisääntyy, mutta väyläpohjaiset järjestelmät antavat mahdollisuuden energian säästöön", Sundqvist pohtii. Hän arvioi, että monilla vanhan polven sähkösuunnittelijoilla on pieni kynnys uuden teknologian hyödyntämiseen. Sen sijaan nuorille suunnittelijoille väylätekniikka on tuttua jo koulun penkiltä.

Tulevaisuuden ratkaisu

Väylätekniikan edut tulevat esiin varsinkin suurissa asunnoissa, joissa on paljon valaisinpisteitä, niitä ohjaavia painikkeita ja himmentimiä. Perinteisillä komponenteilla asennustyö on itse asiassa väyläratkaisua työläämpää, eikä järjestelmää voi muokata jälkikäteen kovin helposti.

Kotiautomaation ohjaukset saadaan myös tehtyä mobiililaitteilla
Kotiautomaation ohjaukset saadaan myös tehtyä mobiililaitteilla

Toimistorakentamisessa väylätekniikka on jo itsestäänselvyys, ja omakotirakentajatkin ostavat jo järjestelmiä, mutta kerrostalokohteissa KNX- tai free@home-väyläjärjestelmät ovat vielä harvassa. Tilanne tulee kuitenkin muuttumaan, veikkaa Martin Granholm.

Järjestelmän muunneltavuus sekä mahdollisuus energiansäästöön ovat merkittäviä etuja. Valaistuksen sähkönkulutusta pienentää himmentimien käyttö, ja kotona-poissa -kytkimellä saa sammutettua kaikki turhat sähkönkuluttajat. Vielä suurempia säästöjä on luvassa, kun myös asunnon lämmitys ja jäähdytys kytketään älykkääseen ohjaukseen. Yksi etu on esteettinen. Perinteisessä kodin sähköjärjestelmässä ovenpielessä on yleensä kytkin joka valaisimelle, vapaasti ohjelmoitavassa free@home -järjestelmässä pärjätään vähemmällä.

"Tulevaisuudessa muutkin kerrostaloasuntojen ostajat tulevat vaatimaan tällaisia järjestelmiä", hän arvioi. Samaa mieltä on Mäenpää. Yksi kohteen myyntivalteista oli asuntojen älykäs automaatiojärjestelmä. Nyt uudisrakennuksen 27 asunnosta vain muutama on enää myymättä. "Hyvin ovat menneet kaupaksi näin pienessä kaupungissa", Mäenpää kertoo.

H.A.B Pietarsaari

HAB-Pietarsaari-kerrostalo
HAB-Pietarsaari-kerrostalo

Pietarsaaren torin äärelle valmistuneessa H.A B -korttelissa on uutta 27 asuntoa, kauppoja ja sekä pysäköintilaitos torin alla. Asuntojen ABB-free@home -kotiautomaatio paketoitiin neljäksi eritasoiseksi kokonaisuudeksi.

Vakio
- ABB Welcome-ovipuhelin luurilla ja free@home-etäohjaus
- Kotona/poissa toiminto sammuttaa kaikki valot ja osan pistorasioista
- Laajennettavissa helposti lisätoiminnoilla, myös langattomilla tuotteilla

Perus
- Kaikki valaistukset free@home-ohjauksessa, lisää ohjattavia pisteitä, ovipuhelin kosketusnäytöllä

Tasokas
- valaistuksen himmennykset, hälytyksiä, liiketunnistimia, markiisien ohjaus

Paras
-Lämmityksen ja jäähdytyksen ohjaus termostaateilla

ABB-free@home

free@home-kotiautomaatio yhdistää kodin toiminnot yhteen helppokäyttöiseen ohjausjärjestelmään. Väyläjärjestelmä mahdollistaa kodin eri toimintojen yhdistelyn. Toimilaitteilla ohjataan valaistusta, lämmitystä ja jäähdytystä, ovipuhelinta ja kaihtimia. free@home-järjestelmään voi ohjelmoida erilaisia valaistustilanteita sekä ajastuksia eri toiminnoille. Asukkaat voivat käyttää ja muokata järjestelmää omalla tietokoneella tai kännykällä.

- Helpottaa kodin ohjausta: valaistus, kaihtimet ja markiisit, lämmitys ja ilmastointi sekä ovipuhelin voidaan liittää samaan järjestelmään.
- Asukas voi luoda itselleen omia tilanneohjauksia erilaisia arkielämän tilanteita varten ja muokata niitä helposti. Esimerkiksi huonelämpötilat voi näin pitää sopivina ja säästää lämmityskuluja silloin, kun huoneissa ei oleskella.
- Ohjaus painikkeilla, tabletilla tai älypuhelimella, myös etänä.

HAB-freeathome-kotiautomaation-ohjauslaitteet-keskuksessa
HAB-freeathome-kotiautomaation-ohjauslaitteet-keskuksessa

ABB (abb.fi) on johtava sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtymä, jonka tuotteet, järjestelmät ja palvelut parantavat teollisuus- ja energiayhtiöasiakkaiden kilpailukykyä ympäristömyönteisesti. ABB työllistää 100 maassa noin 150 000 henkilöä, joista Suomessa noin 5 500.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp