ABB:n huipputeknologiaa 100-metriseen luksusalukseen

ABB toimittaa Azipod®-ruoripotkurijärjestelmät sekä sähköntuotantojärjestelmät uuteen luksusluokan superjahtiin. Yli satametriseen alukseen asennetaan kaksi Suomessa kehitettyä Azipod C -potkuriyksikköä, jotka parantavat aluksen ohjattavuutta ja laskevat ääni- ja tärinätasoja ja näin parantavat merenkulun energiatehokkuutta ja matkustusmukavuutta.

Uusi Zoza-työnimellä kulkeva luksusjahti on yksi teknologialtaan innovatiivisimmista aluksista. Sen kuusi päämoottoria ja sähkövoimalaitos voidaan yhdistää myös akkuvoimaan, joka lisää merkittävästi aluksen energiatehokkuutta. Akkuihin latautuvaa virtaa voidaan käyttää muun muassa vähentämään polttoaineen kulutusta ja alus voi myös saapua satamaan pelkän akkuvirran avulla ja liikkua satama-alueella päästöttömästi. Zozasta tulee yksi maailman ensimmäisistä luksusjahdeista, joissa tällainen ratkaisu on käytössä.

"Olemme tehneet yhteistyötä ABB:n kanssa jo aiemmissa projekteissamme ja vakuuttuneet Azipod-järjestelmän hyödyistä. ABB:llä on pitkä kokemus matkustaja-aluksista ja globaali huoltoverkosto. Arvostamme myös koko käyttöiän aikaista huoltotakuuta", omistajan edustaja Andrew North sanoo.

"Azipod C sopii erinomaisesti yhteen maailman innovatiivisimmista ja energiatehokkaimmista superjahdeista. Olemme erittäin iloisia siitä, että omistaja ja telakka valitsivat ABB:n toimittajaksi", sanoo ABB:n Suomen Marine and Ports -liiketoiminnan johtaja Sakari Sorsimo.

Azipod-propulsiojärjestelmä on Suomen ABB:n innovaatio. Se perustuu sähkövoimalla pyöritettäviin potkureihin ja pystyakselinsa ympäri pyörivään ruoripotkurilaitteeseen. Azipod-potkurilaitteita on myyty kokonaisteholtaan yli 4500 megawattia.

Helsingin Vuosaaressa ja Haminassa toimiva ABB:n liiketoimintayksikkö vastaa maailmanlaajuisesti meriteollisuuden ratkaisujen kehittämisestä ABB:llä.

Uusi alus rakennetaan Azimut Benettin Italian telakalla ja se on toimitusvalmis vuonna 2018.

ABB on johtava sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtymä, jonka tuotteet, järjestelmät ja palvelut parantavat teollisuus- ja energiayhtiöasiakkaiden sekä liikenne- ja infrastruktuurialojen asiakkaiden kilpailukykyä ympäristömyönteisesti. ABB työllistää 100 maassa noin 135 000 henkilöä, joista Suomessa noin 5 100.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp