ABB:lle sadas risteilyaluksen Azipod®-tilaus PONANT-varustamolta

Kuva: © Ponant - Stirling Design International
Kuva: © Ponant - Stirling Design International

ABB:n Suomessa kehittämä Azipod®-propulsiojärjestelmä tuotiin markkinoille vuonna 1990 ja sittemmin siitä on tullut risteilyalusten vakiovaruste. Ranskalaisen PONANT-risteilyvarustamon tilauksen myötä Azipod®-potkurijärjestelmiä on nyt tilattu sataan risteilyalukseen. Varustamon ylellinen napa-alueille tarkoitettu risteilyalus valmistuu vuonna 2021. Alukseen asennetaan kaksi kaikkein vaativimpiin jääoloihin suunniteltua Azipod® VI -propulsioyksikköä.

Aluksen toimittaa Vard Søviknes, Norjassa sijaitseva Fincantieri-yhtiöön kuuluva telakka. Risteilyalus tulee kuljettamaan matkustajia arktisilla ja antarktisilla vesillä. Azipod®-yksiköissä on halkaisijaltaan 6-metriset potkurit ja propulsiolaitteiden yhteisteho on 34 megawattia. Potkurilaitteet helpottavat aluksen ohjaamista ja parantavat operoinnin tehokkuutta. Lisäksi niiden polttoainetaloudellisuus pienentää ympäristövaikutuksia. Koska laitteisto on hiljainen ja tärinätaso matala, Azipod®-järjestelmä parantaa myös matkustusmukavuutta ja miehistön työskentelyoloja.

"Olemme erittäin iloisia siitä, että PONANT luottaa ABB:n asiantuntemukseen niin risteilyalusten kuin jäissä kulkevien alusten propulsiojärjestelmissä ja valitsi Azipod®-järjestelmän ainutlaatuiseen alukseensa", ABB:n Marine & Ports -liiketoiminnan johtaja Juha Koskela sanoo. "Azipod®-yksiköt ovat käytössä jo yli 80:n jääoloissa toimivan aluksen voimanlähteinä. Sadannen risteilyaluksen tilaus korostaa ABB:n sitoutumista teknologiaan, joka on ylivoimaisen suorituskykyistä, luotettavaa, turvallista ja ympäristölle ystävällisempää."

Risteilyaluksiin ympäri maailmaa valittu propulsiojärjestelmä
ABB sai ensimmäisen Azipod®-tilauksen risteilyalukseen vuonna 1995. Laitteistot asennettiin tuolloin Carnival Cruise Linesin Fantasy-luokan uusiin aluksiin Elation ja Paradise. Vuonna 1997 yhtiö sai tilauksen Royal Caribbean Cruises -yhtiöltä aikansa suurimpaan Voyager of the Seas -risteilyalukseen. Se varustettiin kolmella Azipod®-yksiköllä. Monet muutkin suuret risteilyvarustamot seurasivat esimerkkiä ja tilasivat Azipod®-propulsiojärjestelmän aluksiinsa.

"1990-luvun alussa toimme risteilyalusmarkkinoille teknologian, joka tarjosi 10 - 15 prosentin hyötysuhde-edun verrattuna perinteisiin akselivetoisiin järjestelmiin, sekä vaihteettoman rakenteen, joka vähentää ympäristövaikutuksia", kertoo Azipod- ja matkustajalaivasegmentin globaalin myynnin johtaja Marcus Högblom ABB:ltä. "Siitä lähtien risteilymarkkinoille on tilattu yhä enemmän Azipod®-propulsiojärjestelmiä. Arviomme mukaan Azipod®-järjestelmät ovat säästäneet energiaa risteilysektorilla 700 000 polttoainetonnia vastaavan määrän."

Azipod®-ruoripotkuriyksiköitä on toimitettu aluksiin 1,5 - 22 megawatin teholuokissa. Teknologia on ollut ratkaisevassa osassa ABB:n Marine & Ports -yksikön johtavan aseman luomisessa ympäristöystävällisen sähköisen propulsion toimittajana.

ABB hyödyntää ABB Ability™ Collaborative Operation -etävalvontakeskuksia risteilyaluksien monitoroinnissa. Etävalvontakeskuksista ABB:n asiantuntijat pystyvät valvomaan muun muassa risteilijöiden laitteistojen käyttäytymistä ja ennakoimaan tulevia huoltotarpeita.

Helsingin Vuosaaressa, Haminassa ja Turussa toimiva ABB:n Marine & Ports -liiketoimintayksikkö vastaa maailmanlaajuisesti meriteollisuuden ratkaisujen kehittämisestä ABB:llä.

ABB on johtava teknologian edelläkävijä, jonka tarjonta kattaa sähköistystuotteet, robotit ja liikkeenohjauksen sekä teollisuusautomaation ja sähköverkkoratkaisut. Yhtiö palvelee energia-, teollisuus-, liikenne- ja infrastruktuurialojen asiakkaita maailmanlaajuisesti. ABB on rakentamassa digitaalista tulevaisuutta tuomalla sähköä voimalaitoksista sähkönkulutuksen pisteisiin sekä automatisoimalla teollisuutta raaka-ainetuotannosta lopputuotteiden tuotantoon saakka. Kansainvälisen autoliiton FIA:n täysin sähköisen Formula E -sarjan nimikkopartnerina ABB kehittää sähköistä liikennettä kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi. Innovointimme jatkuu yli 130 vuoden kokemuksella. ABB toimii yli 100 maassa ja työllistää noin 135 000 henkilöä, joista Suomessa noin 5 300. www.abb.fi

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp