Suomen ABB:n kestävää meriteknologiaa maailman suurimpaan jääolosuhteiden risteilyalukseen

Suomen ABB on saanut merkittävän meriteknologian tilauksen kahteen Crystal Cruises -yhtiön luksusluokan alukseen. Crystal ”Exclusive Class” -aluksista toinen tulee olemaan maailman suurin jääolosuhteiden risteilyalus. Risteilijät varustetaan Suomen ABB:llä Vuosaaressa kehitetyillä meriteknologian innovaatioilla, kuten EMMA-energianhallintajärjestelmällä sekä Azipod®-ruoripotkureilla. Ne parantavat merenkulun energiatehokkuutta, vähentävät polttoaineenkulutusta ja näin edistävät merenkulun ympäristömyönteisyyttä. Alukset rakennetaan Lloyd Werft Groupin telakalla Saksassa.

Crystal
Crystal "Exclusive Class" -alukset varustetaan Suomen ABB:llä Vuosaaressa kehitetyillä meriteknologian innovaatioilla, kuten EMMA-energianhallintajärjestelmällä sekä Azipod®-ruoripotkureilla.

ABB:n toimitus sisältää neljä Azipod XO -ruoripotkuriyksikköä, joista kaksi on suunniteltu erityisesti jääolosuhteisiin. Kahden ruoripotkurin teho on 22 megawattia, kahden 19 megawattia. Azipod-potkurijärjestelmä on ihanteellinen ratkaisu niin avovesiin kuin vaativiin jääolosuhteisiin. Se on suunniteltu vähentämään merenkulun polttoainekustannuksia sekä parantamaan energiankäytön tehokkuutta.

Aluksiin toimitetaan myös energiankäytön seuranta- ja hallintajärjestelmä EMMA. Sen tuottamalla vertailutiedolla varustamo löytää helposti energiatehokkaimmat tavat toimia. Kun EMMA otetaan käyttöön kokonaisessa laivastossa, pienenevät polttoaineenkulutus ja päästöt merkittävästi. Lisäksi toimitus sisältää taajuusmuuttajat, sähköntuotantojärjestelmät ja ohjailupotkurimoottorit.

"Valmistuttuaan Crystal "Exclusive Class" -alukset tulevat olemaan tehokkaimpia, turvallisimpia ja teknisesti kehittyneimpiä luokassaan. Toisella laivoista on myös korkea jääluokitus. Koska ABB:llä on pitkä kokemus sekä risteilyalusten että jäänmurtajien potkuri- ja sähkötuotantojärjestelmistä, on se meille täydellinen kumppani tämän projektin toteuttamisessa", sanoo Marine Operations & Newbuildingin johtaja laivastokapteeni Gustaf Gronberg.

"Olemme iloisia, että ABB:n meriteknologian ratkaisut ovat osa näitä upeita uusia risteilyaluksia", sanoo Suomen ABB:n Marine and Ports -liiketoiminnan johtaja Sakari Sorsimo.

Tänä vuonna 25-vuotisjuhlavuottaan viettävä Azipod on edelleen risteilymarkkinoiden johtava ratkaisu. Se on asennettu suurimpaan osaan isoja risteilyaluksia. Ensimmäinen Azipod-potkurikäyttö asennettiin Merenkulkuhallituksen väyläalukseen Seiliin. Neljännesvuosisadan aikana ruoripotkurijärjestelmä on säästänyt polttoainetta lähes miljoona tonnia.

Helsingin Vuosaaressa ja Haminassa toimiva ABB:n liiketoimintayksikkö vastaa maailmanlaajuisesti meriteollisuuden ratkaisujen kehittämisestä ABB:llä.

ABB (www.abb.fi) on johtava sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtymä, jonka tuotteet, järjestelmät ja palvelut parantavat teollisuus- ja energiayhtiöasiakkaiden sekä liikenne- ja infrastruktuurialojen asiakkaiden kilpailukykyä ympäristömyönteisesti. ABB työllistää 100 maassa noin 135 000 henkilöä, joista Suomessa noin 5 100.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp