Suomen ABB:ltä jättitoimitus Metsä Groupin biotuotetehtaalle

Suomen ABB on saanut yli 30 miljoonan euron tilaukset Metsä Groupin uudelle biotuotetehtaalle Äänekoskelle. Toimituskokonaisuus sisältää merkittävän määrän Suomessa kehitettyä ja valmistettua sähköistys- ja käyttötekniikkaa ABB:ltä Vaasasta ja Helsingistä. Tilaukset kirjattiin pääasiassa vuoden 2015 viimeisen vuosipuoliskon aikana.

Metsä Groupin uusi biotuotetehdas tulee käyttämään kattavasti ABB:n uusinta teknologiaa. Kuva: Metsä Group
Metsä Groupin uusi biotuotetehdas tulee käyttämään kattavasti ABB:n uusinta teknologiaa. Kuva: Metsä Group

Maailman ensimmäisen uuden sukupolven biotuotetehtaan kaikki yli tuhat sähkömoottoria valmistetaan Suomessa ABB:n Vaasan ja Helsingin tehtaissa. Äänekosken tehtaan päämuuntajat ja suojareleistys tulevat ABB:n tehtailta Vaasasta ja yli 500 taajuusmuuttajaa maailman suurimmalta taajuusmuuttajatehtaalta Helsingin Pitäjänmäeltä. Sähköistysprojekti suunnitellaan ja johdetaan ABB:ltä Vaasasta.

Uusi tehdas tulee käyttämään kattavasti ABB:n uusinta teknologiaa. Tehtaassa käytetään vakiona uuden sukupolven korkean hyötysuhteen moottoreita. Niitä ohjataan uusimmalla älykkäällä ABB:n moottorinohjausjärjestelmällä. Uuden sarjan taajuusmuuttajat säästävät energiaa ohjaamalla puolta tehtaan sähkömoottoritehosta. Pienjännitekeskuksissa käytetään ABB:n korkean hyötysuhteen moottoreille soveltuvia testattuja uusimman sukupolven kojeita.

Toimitukseen sisältyy merkittävä määrä vaativia projektipalveluja. Tehtaan koko sähkönjakelujärjestelmän mitoitus, suunnittelu, vaadittavat verkostolaskennat, koestus ja käyttöönottopalvelut tehdään ABB:ltä Vaasasta.

"Meillä on pitkäaikainen kokemus hyvästä yhteistyöstä ABB:n kanssa.  Laaja tuoteportfolio, erinomainen projektiosaaminen ja toimitusten korkea kotimaisuusaste olivat merkittäviä tekijöitä valintaa tehdessämme", Metsä Groupin biotuotetehtaan projektijohtaja Timo Merikallio sanoo.

"Olemme erittäin iloisia siitä, että saamme osaamisellamme ja tuotteillamme olla osa Suomen metsäteollisuushistorian suurinta investointia. Toimituksemme on omalta osaltaan varmistamassa tehtaan korkeaa käytettävyyttä, luotettavaa ja tehokasta tuotantoa sekä energian tehokasta käyttöä", toimitusjohtaja Tauno Heinola Suomen ABB:ltä sanoo. 

Suomen ABB:llä on yli 30 vuoden kokemus vaativista sellu- ja paperiteollisuuden sähköistys- ja kokonaistoimitusprojekteista niin Suomessa kuin globaalisti. Äänekosken tehdastoimitusta vastaavia projekteja on toteutettu viimeisen 10 vuoden aikana muun muassa Uruguayhin, Kiinaan ja Indonesiaan.

Äänekosken tehtaan selluntuotannon kapasiteetti on 1,3 miljoonaa tonnia vuodessa. Se tuottaa sellun lisäksi myös muita biotuotteita, kuten mäntyöljyä, tärpättiä, ligniinijalosteita, biosähköä ja puupolttoainetta. Tehtaan koekäyttö alkaa keväällä 2017.

ABB on johtava sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtymä, jonka tuotteet, järjestelmät ja palvelut parantavat teollisuus- ja energiayhtiöasiakkaiden sekä liikenne- ja infrastruktuurialojen asiakkaiden kilpailukykyä ympäristömyönteisesti. ABB työllistää 100 maassa noin 135 000 henkilöä, joista Suomessa noin 5 100.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp