Suomalainen innovaatio säästänyt jo yli 700 000 tonnia polttoainetta

ABB:n Azipod®-ruoripotkurijärjestelmät ovat vähentäneet meriliikenteen polttoaineenkulutusta kaikkiaan yli 700 000 tonnia. Määrä vastaa 700 000* henkilöauton vuosittaista polttoaineen kulutusta.

Azipod-ruoripotkurijärjestelmä täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Ensimmäinen Azipod-potkurilaite asennettiin Merenkulkuhallituksen väyläalukseen Seiliin.
Azipod-ruoripotkurijärjestelmä täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Ensimmäinen Azipod-potkurilaite asennettiin Merenkulkuhallituksen väyläalukseen Seiliin.

"Azipod-potkurilaite on todellinen ympäristöteknologian huippuinnovaatio, joka kehitettiin 25 vuotta sitten Suomessa. Olemme ylpeitä siitä, että osaamisellamme olemme mukana vähentämässä meriliikenteen ympäristökuormaa ja rakentamassa parempaa maailmaa", sanoo Suomen ABB:n Marine and Ports -liiketoiminnan johtaja Sakari Sorsimo.

Azipod-ruoripotkurijärjestelmä täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Ensimmäinen Azipod-potkurilaite asennettiin Merenkulkuhallituksen väyläalukseen Seiliin. Nykyisin järjestelmä on käytössä muun muassa maailman suurimalla risteilyaluksella (6 600 matkustajaa), maailman edistyneimmällä jäänmurtajalla, yhdellä maailman suurimmista nosturialuksista Aasiassa, 105 metrin pituisella superjahdilla sekä innovatiivisella rahdinsiirtoaluksella.

"Azipod-propulsio on edelleen risteilymarkkinoiden johtava ratkaisu ja se on asennettu suurimpaan osaan isoja risteilyaluksia. Se on eniten käytetty ratkaisu myös kasvavalla jäänmurtajien ja jäätämurtavien rahtialusten alalla", Sorsimo sanoo.

Maailman johtavan laivanvälittäjän ja tutkimusyhtiön, Clarksonsin, tutkimusten mukaan sähköistä propulsiota käyttävien alusten määrä kasvaa 12 prosentin vuosivauhtia - kolme kertaa nopeammin kuin maailmalla käytettävä laivasto.

"Laivateollisuus on muuttunut paljon sen jälkeen, kun toimme ensimmäisen Azipod-järjestelmän markkinoille. Tehokkuuden, ohjattavuuden ja luotettavuuden tarve on kuitenkin pysynyt ennallaan. Insinöörimme jatkavat innovatiivisten ratkaisujen kehittämistä. Näin varmistamme, että Azipod-järjestelmä vastaa asiakkaidemme tarpeisiin myös tulevaisuudessa", Sorsimo sanoo.

Helsingin Vuosaaressa ja Haminassa toimiva ABB:n liiketoimintayksikkö vastaa maailmanlaajuisesti meriteollisuuden ratkaisujen kehittämisestä ABB:llä.

*Oletuksena, että tavallinen perheauto kuluttaa tonnin polttoainetta vuodessa

ABB (www.abb.fi) on johtava sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtymä, jonka tuotteet, järjestelmät ja palvelut parantavat teollisuus- ja energiayhtiöasiakkaiden sekä liikenne- ja infrastruktuurialojen asiakkaiden kilpailukykyä ympäristömyönteisesti. ABB työllistää 100 maassa noin 135 000 henkilöä, joista Suomessa noin 5 100.

Azipod®
Azipod®-propulsiojärjestelmä, edistää muun muassa risteilijöiden, jäänmurtajien, ro-ro-aluksien ja tankkereiden polttoainetaloudellisuutta, energiatehokkuutta ja ajettavuutta. Järjestelmällä varustettu alus säästää polttoainetta jopa 20 prosenttia perinteisiin potkureihin verrattuna. Polttoainesäästö perustuu häiriöttömään veden virtaukseen potkureissa. 360 astetta kääntyvän ohjausyksikön ansiosta Azipod-potkurijärjestelmää käyttävällä aluksella on parempi ohjailukyky, se on hiljaisempi ja myös tilankäyttö laivan sisällä on tehokkaampaa. Hyvän ohjailtavuuden ansiosta myös turvallisuus paranee huomattavasti. Tyypillisessä Itämeren automatkustajalautassa Azipod-järjestelmän käyttö vähentää hiilidioksidipäästöjä noin 10 000 tonnia vuodessa perinteiseen potkurijärjestelmään verrattuna.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp