Makkaraa auringon voimalla

Atrian Nurmon tehtaalle valmistuva aurinkosähköpuisto on Suomen suurin. Voimalan älytekniikka on ABB:n suomalaista huippusuunnittelua.

Tuhansien aurinkopaneelien rivistö tervehtii tielläliikkujaa valtatie 19:n varressa Seinäjoen Nurmossa. Kesällä 2017 käyttöönotetulla neljän hehtaarin alueella aurinkoa imee 15 000 maahan asennettua paneelia, joista saatava teho on neljä megawattia, kaikki tehtaan omiin tarpeisiin.

ABB on toimittanut Atrian aurinkovoimalaan invertterit, jotka muuntavat paneeleissa tuotetun tasasähkön sähköverkkoon soveltuvaksi vaihtosähköksi. Kaikki voimalan tuottama teho kulkee inverttereiden läpi. ABB tutkii ja testaa voimalaitoskokoluokan inverttereiden suorituskykyä aurinkovoima- laboratoriossaan Helsingin Pitäjänmäellä.

"ABB on pitkäaikainen kumppanimme, ja haluamme tehdä yhteistyötä teknologian edelläkävijöiden kanssa. Tässä hankkeessa selvitämme yhteistyössä Solarigo Systemsin kanssa myös mahdollisuuksia älykkääseen sähkön käyttöön ja energian varastointiin. Sähkön käytön ohjaamisen merkitys korostuu tulevaisuudessa", Atrian tekninen johtaja Tapani Potka sanoo.

Lähisähkön etuja
Lähes seitsemän miljoonan euron hanke on pitkän kypsyttelyn tulosta. Uusiutuvan energian hyödyntäminen tässä mittakaavassa on ainutlaatuista Suomessa.

"Aurinkosähkö tukee Atrian arvoja, kuten kotimaisuutta, läheisyyttä ja puhtautta. On selvää, että aurinkovoiman käyttö elintarviketeollisuudessa lisääntyy, kun paneelien hinnat laskevat. Hankkeesta saadut kokemukset varmasti herättävät kiinnostusta", Potka arvioi.

Eteläpohjalaisella lihatalolla on mittavat jäähdytysjärjestelmät, jotka syövät sähköä. "Kun aurinko paistaa, tehtaalla tarvitaan jäähdytystä. Aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö saadaan ajallisesti hyvin hyödynnettyä."

Lopullisessa laajuudessaan Atrian aurinkovoimalan koko asennettu teho on kuusi megawattia. Aurinkopaneeleja asennetaan kahden maakentän lisäksi tuotantolaitoksen rakennusten katoille.
Lopullisessa laajuudessaan Atrian aurinkovoimalan koko asennettu teho on kuusi megawattia. Aurinkopaneeleja asennetaan kahden maakentän lisäksi tuotantolaitoksen rakennusten katoille.

Suomalaista osaamista
Atrian hankkeen ABB:n projektipäällikkö Henri Kapp kertoo, että aurinkovoimalan inverttereiden rakenne perustuu Suomessa jo 1970-luvulla kehitettyyn teknologiaan.

"Tätä teknologiaa on toimitettu aurinkovoimaloihin jo kymmenisen vuotta. Suomessa osaamistamme hyödynnetään myös esimerkiksi sähköautojen latauslaitteissa. Älykkään kuormanhallinnan avulla voimme käyttää aurinkovoimaloiden energiaa esimerkiksi akkujen lataukseen."

"ABB on toimittanut maailmalle yli 30 gigawatin tehon verran aurinkosähkötekniikkaa. Tämä sisältää lähes kaksi miljoonaa aurinkosähköinvertteriä, joista yli 10 000 on Suomessa kehitettyjä suurempitehoisia keskusinverttereitä", kertoo toimialajohtaja Mika Numminen ABB:ltä.

Kokemuksia kartutetaan
Sähkön Atrian tuotantolaitokselle toimittaa Nurmon Aurinko Oy, jonka Atria perusti aurinkojärjestelmiä toimittavan Solarigo Systemsin kanssa. Hanke sai työ- ja elinkeinoministeriöltä kärkihankeavustusta. Hankkeessa testataan eri valmistajien aurinkopaneeleja sekä kootaan kokemuksia voimalasta.

"Nyt tutkitaan muun muassa paneelien tasalaatuisuutta ja tuottoa eri olosuhteissa sekä tuoton vuosittaista alenemaa", Solarigo Systemsin partneri Jukka Muilu kertoo.

Solarigo saa kokemuksista pontta myös omaan toimintaansa. Tällä hetkellä muita yhdeksän jalkapallokentän suuruisia projekteja ei ole meneillään, mutta yhä useamman kauppakeskuksen ja teollisuuslaitoksen sähköntuotantoon valjastetaan aurinkovoimaa.

"Muut asentamamme aurinkovoimalat ovat teholtaan alle megawatin, keskimäärin 150-500 kilowattia. Asennukset lisääntyvät voimakkaasti. Tahtoa uusiutuvan energian käyttöön löytyy Suomesta."

Teksti: Outi Rantala
Kuvat: Atria ja ABB

Artikkeli on julkaistu ABB Oy:n Näköala-lehdessä 1/2018

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp