Uudella huoneistoautomaatiolla tehokasta energiankulutuksen seurantaa Kalasatamassa

ABB ja Helsingin Energia toimittavat huoneistoautomaatiojärjestelmät lähes sataan uuteen asuinhuoneistoon Helsingin Kalasatamassa. Mittaustieto mahdollistaa jopa 15 prosenttia pienemmän energian ja veden kulutuksen. Tietoja voidaan seurata reaaliajassa myös mobiililaitteilla.

Kuva: SATO
Kuva: SATO

Mustikkamaan vastarannalle rakennettavissa kerrostaloissa Fregatti ja Fiskari asukkaat saavat järjestelmän avulla lähes reaaliaikaisen tiedon siitä, paljonko vettä ja sähköä huoneistossa kuluu. Uusi ohjaus- ja raportointipalvelu hyödyntää kiinteistön älykkyyttä ja luo vaivattoman tavan taloyhtiölle tuoda edut jokaiselle asukkaalle. Ratkaisu auttaa asukasta ja taloyhtiötä ymmärtämään, missä energiaa kuluu, ja tekee helpoksi ja automaattiseksi sen tehokkaan käytön.

"Mittaustieto ohjaa asukkaita veden ja energian säästöön. Kiinnittämällä huomiota omaan toimintaan, kulutusta voidaan leikata jopa 15 prosentilla", toimialajohtaja Harri Liukku ABB:ltä sanoo. "Rakennusten energiatehokkuusmääräykset kiristyvät. Samalla yleinen ympäristötietoisuus kasvaa. Työkalut, joilla saadaan aikaan todellista energiansäästöä, tulevat tulevaisuudessa kasvattamaan suosiotaan".

ABB:n ja Helsingin Energian ratkaisu mahdollistaa älykkään sähkönkulutuksen ohjauksen. Asukkaat voivat muun muassa hyödyntää edullisen sähkön tunnit ja näin tasata sähkönkulutuksen piikkejä, siirtää kulutustaan edullisemman sähkön aikaan tai antaa esimerkiksi sähkönmyyjän tehdä se puolestaan.

"Asukkaat voivat seurata kulutustietoja ja ohjata energiankäyttöä Helsingin Energian verkkosivustolta myös mobiililaitteilla. Olen todella innoissani uuden palvelun helppokäyttöisyydestä ja odotan, että pääsemme tekemään asukkaiden arjesta mukavaa ja turvallista", kehityspäällikkö Ossi Porri Helsingin Energiasta sanoo.

Kalasatama on Suomen ensimmäinen älykkäiden energiajärjestelmien mallialue. ABB, Helsingin Energia, Helen Sähköverkko ja Fingrid tekevät teknologiayhteistyötä tavoitteena maailmanlaajuisesti merkittävä alue, jossa yhdistetään uusinta energia-, informaatio- ja viestintäteknologiaa.

Kalasatama sijaitsee Helsingin ydinkeskustan kainalossa meren rannalla. Se tulee tarjoamaan 2030-luvun alkuun mennessä 10 000 työpaikkaa ja kodin noin 18 000 helsinkiläiselle. Fregatti ja Fiskari valmistuvat arviolta keväällä 2015. Ne rakennuttaa asuntosijoitusyhtiö SATO, joka omistaa 24 000 vuokrattavaa asuntoa Suomen suurimmissa kasvukeskuksissa ja Pietarissa.

ABB (abb.fi) on johtava sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtymä, jonka tuotteet, järjestelmät ja palvelut parantavat teollisuus- ja energiayhtiöasiakkaiden kilpailukykyä ympäristömyönteisesti. ABB työllistää 100 maassa noin 150 000 henkilöä, joista Suomessa noin 5 500.

Helsingin Energia (helen.fi) on energiatehokkuuden edelläkävijä ja yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä energiayhtiöistä. Palvelemme n. 400 000 asiakasta Suomessa ja kaukolämpöverkkomme kattaa yli 90 % Helsingin lämmitystarpeesta. Tavoitteenamme on hiilineutraali energiantuotanto vuoteen 2050 mennessä.

SATO Oyj on yksi Suomen johtavista asuntosijoitusyhtiöistä. SATOn tavoitteena on tarjota kattavat vuokra-asumisen vaihtoehdot ja erinomainen asiakkuuskokemus. SATOn omistuksessa on yhteensä noin 24 000 vuokrattavaa asuntoa Suomen suurimmissa kasvukeskuksissa ja Pietarissa. Edistämme toiminnallamme kestävää kehitystä ja aloitteellisuutta sekä toimimme avoimessa vuorovaikutuksessa sidosryhmiemme kanssa lisäarvon tuottamiseksi. Toimimme pitkäjänteisesti ja kannattavasti. Kasvatamme asunto-omaisuuden arvoa investoinnein ja realisoinnein sekä korjaustoiminnalla. SATO-konsernin liikevaihto vuonna 2013 oli 311,5 miljoonaa euroa, liikevoitto 178,3 miljoonaa euroa ja tulos ennen veroja 140,8 miljoonaa euroa. SATOn sijoitusomaisuuden arvo on noin 2,4 miljardia euroa.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp