ABB Finland levererar marin teknik till världens största utsläppsfria fartyg

ABB levererar kompletta kraft- och roderpropellersystem till världens största utsläppsfria eldrivna färjor. HH Ferries Groups fartyg Tycho Brahe och Aurora trafikerar den cirka 4 kilometer långa sträckan mellan Helsingör i Danmark och Helsingborg i Sverige och dessa byggs nu om till batteridrift. Färjorna transporterar över 7,4 miljoner passagerare och 1,9 miljoner fordon varje år.

I leveransen ingår också världens första automatiserade och robotiserade laddningsstationer i båda hamnarna på rutten. Bild: HH Ferries
I leveransen ingår också världens första automatiserade och robotiserade laddningsstationer i båda hamnarna på rutten. Bild: HH Ferries

I ABB:s leverans ingår batterier, ett system för energilagerövervakning och en likströmsbaserad elektrifieringslösning. Denna totallösning som planerats i Finland ger mindre utsläpp och effektivare batteriladdning. Med hjälp av den nya batterilösningen kan kundens totala utsläpp minskas med över 50 procent jämfört med nuvarande dieseldrift. Den kombinerade batterieffekten på 8 320 kilowattimmar motsvarar effekten av batterierna i 10 700 elbilar.

I leveransen ingår också världens första automatiserade och robotiserade laddningsstationer i båda hamnarna på rutten. Alla åtgärder före hamnstoppet bygger på 3D-laserskanning och trådlös kontakt mellan fartyget och hamnen. Under de sista 40 centimetrarna av överfarten drar ABB-roboten IRB 7600 ut en landströmskabel ur fartyget och fäster den i laddningsstationen. Den robotiserade lösningen gör laddningen effektivare genom att laddningstiden blir längre.

"Färjetrafiken i Skandinavien och Norden är världsledande användare av avancerade och miljövänliga lösningar. Ordern drar nytta av ABB:s kärnkompetens, och vi är glada över möjligheten att ligga i frontlinjen i reformen av sjöfarten", säger Sakari Sorsimo, chef för affärsenheten Marine and Ports på ABB Finland.

Investeringen finansieras även av INEA, EU:s förvaltningsorgan för innovation och nätverk.

ABB:s affärsenhet med verksamhet i Nordsjö i Helsingfors och i Fredrikshamn har globalt ansvar för ABB:s lösningar för sjöfartsindustrin.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp