Suomen ABB:n meritekniikkaa maailman suurimpiin päästöttömiin aluksiin

ABB toimittaa täydelliset sähkövoima- ja ruoripotkurijärjestelmät maailman suurimpiin päästöttömiin sähkölauttoihin. HH Ferries Groupin Tycho Brahe ja Aurora liikennöivät täysin akkuvoimalla Tanskan Helsingørin ja Ruotsin Helsingborgin välillä noin 4 kilometrin matkan. Lautat kuljettavat yli 7,4 miljoonaa matkustajaa ja 1,9 miljoonaa kulkuneuvoa vuosittain.

Toimitus sisältää myös maailman ensimmäiset automatisoidut ja robotisoidut latausasemat reitin molempiin satamiin. Kuva: HH Ferries
Toimitus sisältää myös maailman ensimmäiset automatisoidut ja robotisoidut latausasemat reitin molempiin satamiin. Kuva: HH Ferries

ABB:n toimitus sisältää akut, energiavaraston valvontajärjestelmän ja tasavirtaan perustuvan sähköistysratkaisun. Suomessa suunniteltu kokonaisratkaisu vähentää päästöjä ja parantaa akkulatauksen tehokkuutta. Uuden akkuratkaisun avulla asiakkaan kokonaispäästöjä voidaan vähentää yli 50 prosentilla verrattuna nykyisiin dieselkäyttöisiin aluksiin. Yhdistetty 8 320 kilowattitunnin akkuteho vastaa 10 700 sähköauton akun tehoa.

Toimitus sisältää myös maailman ensimmäiset automatisoidut ja robotisoidut latausasemat reitin molempiin satamiin. Kaikki toimenpiteet ennen satamaan saapumista perustuvat 3D-laserskannaukseen ja langattomaan yhteydenpitoon laivan ja sataman välillä. Viimeisen 40 senttimetrin matkan aikana ABB:n IRB 7600 -robotti vetää kiinnityskaapelin laivasta ja kiinnittää sen latausta varten. Robotisoitu ratkaisu tehostaa latausta kasvattamalla latausaikaa.

"Skandinavian ja Pohjoismaiden lauttaliikenne on maailman johtava edistyneiden ja ympäristöystävällisten ratkaisujen käyttäjä. Tilaus on ABB:n osaamisen ytimessä ja olemme iloisia siitä, että saamme olla mukana meriliikenteen vallankumouksen eturintamassa", Suomen ABB:n Marine and Ports -liiketoiminnan johtaja Sakari Sorsimo sanoo.

Investointia rahoittaa myös EU:n Innovation and Networks Executive Agency INEA.

Helsingin Vuosaaressa ja Haminassa toimiva ABB:n liiketoimintayksikkö vastaa maailmanlaajuisesti meriteollisuuden ratkaisujen kehittämisestä ABB:llä.

ABB (www.abb.fi) on johtava sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtymä, jonka tuotteet, järjestelmät ja palvelut parantavat teollisuus- ja energiayhtiöasiakkaiden sekä liikenne- ja infrastruktuurialojen asiakkaiden kilpailukykyä ympäristömyönteisesti. ABB työllistää 100 maassa noin 135 000 henkilöä, joista Suomessa noin 5 100.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp