Tuulta verkkoon keskeytyksettä

Tuulivoimatuotanto on Suomessa voimakkaassa kasvussa: uusia hankkeita on suunnitteilla 16 500 megawatin verran. ABB:n MicroSCADA Pro -valvontaratkaisu ja Loiste Energia Oy:n käyttökeskuksen ammattilaiset turvaavat Taalerin tuulipuistojen puhtaan energian virtaamisen verkkoon ja kuluttajille ilman keskeytyksiä.

Kuva © Loiste Energia Oy
Kuva © Loiste Energia Oy

Tuulipuistot eivät sähköntuotannossa juuri ihmiskäsiä tarvitse, mutta ongelmatilanteissa automaatio ja sähköverkko-osaaminen ovat arvossaan.

Finanssiryhmä Taaleri on ulkoistanut Kainuun ja Pohjanmaan tuulipuistojensa sähköverkon valvonnan Loiste Energialle. Loisteen vastuulla on jo ennestään Kainuun alueen 58 500 sähkönkäyttöpaikkaa kattava jakeluverkko. Taalerin tuulipuistojen valvonnassa on käytössä sama ABB:n MicroSCADA Pro -ohjelmisto, jota Loiste on käyttänyt verkonvalvonnassa jo lähes 20 vuoden ajan.

“Sähköverkon valvonta on meidän parasta osaamistamme”, Loisteen liiketoimintajohtaja Eero Luhtaniemi toteaa.

Tuulipuistoissa etävalvonnan edut ovat kiistattomat: tuulipuistot sijaitsevat yleensä syrjäseuduilla, eikä jatkuva miehitys paikan päällä näin ollen ole järkevä ratkaisu. Kun tuulipuiston sähköverkon toimilaitteet on liitetty SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition)-järjestelmään, on käyttökeskuksella reaaliaikainen näkymä sähköverkon tilaan. Ongelmatilanteissa Loisteen käyttökeskus voi reagoida viipymättä, olipa kyse ongelmasta tuulipuiston tai seudun sähköverkossa.

Yli puolet Suomen noin 80 sähköverkkoyhtiöstä käyttää Loisteen tapaan ABB:n MicroSCADA Pro -ohjelmistoa verkkonsa valvonnassa. Kun Loiste mietti valvontaratkaisua sopimuskumppaninsa tuulipuistoihin, oli ABB:n teknologia luonteva valinta. Käyttökeskuksen henkilöstö tunsi ohjelmiston kuin omat taskunsa, ja järjestelmä on osoittanut luotettavuutensa vuosikymmenten varrella.

“Meillä on pitkä kokemus yhteistyöstä, ja ABB:n kanssa hommat ovat aina sujuneet sutjakkaasti”, Eero Luhtaniemi kertoo.

Jos esimerkiksi tuulipuiston suojareleet laukeavat, SCADA-järjestelmä välittää tiedon käyttökeskuksen henkilökunnalle silmänräpäyksessä.

“Jos tulee hälytys, meidän tehtävämme on huolehtia, että asianmukainen korjaus saadaan käyntiin viivytyksettä. Lähdemme selvittämään ongelmaa omistajan kanssa sovitulla tavalla.”

Suunnitellut tuotannon keskeytykset voimaloiden huoltoa varten taas suunnitellaan yhteistyössä. Näin maksimoidaan voimaloiden käytettävyys ja minimoidaan tuotannon menetykset.

Kuva © Loiste Energia Oy
Kuva © Loiste Energia Oy

ABB:n suomalaisteknologia markkinajohtaja

Taalerin tuulipuistojen valvonta-automaatio on luotettavissa käsissä, sillä ABB:n MicroSCADA Pro -ohjelmisto valvoo sähkönjakelua sähköverkkojen lisäksi niin juna-, metro-, raitiovaunu- kuin lentoliikenteessä sekä teollisuudessa ja sairaaloissa. Maailmanlaajuisesti järjestelmän toimituksia on yli 15 000 kappaletta.

MicroSCADA Pro:n juuret ovat Suomessa, kertoo ABB:n toimialajohtaja Juha Muhonen.

“Ensimmäiset järjestelmät toimitettiin 1980-luvulla puutavarateollisuuteen, vesivoimalaitokseen Kymmene Oy:lle”, Muhonen kertoo.

1980-luvun lopulla Strömbergin kehittämä teknologia pääsi ABB:n kautta globaaleille markkinoille. Tänään MicroSCADA Pro on nostanut ABB:n markkinajohtajaksi energia-alan SCADA-järjestelmien toimittajana.

Loisteen Eero Luhtaniemi on seurannut SCADA-järjestelmien kehitystä 1980-luvulta alkaen. Automaatio on helpottanut verkon käytöstä ja kunnossapidosta vastaavan henkilöstön työtä merkittävästi.

“Automaation ansiosta autolla ajelu on vähentynyt huomattavasti. Nykyisin tilannekuva on aina selvillä, tiedämme joka hetki missä tilassa sähköverkkomme on.”

Vaikka ongelmaa ei pystyttäisi selvittämään etänä, on käyttökeskuksella riittävät tiedot ongelmatilanteesta, ja huoltokäynnille lähtijä osaa ottaa oikeat tarvikkeet matkaan.

Järjestelmät myös kehittyvät jatkuvasti. Kesällä 2018 Loiste otti verkossaan käyttöön automaattisen vianrajausjärjestelmän (FLIR), joka pystyy rajaamaan sähköverkon vika-alueen automaattisesti ja palauttamaan sähköt kunnossa olevalle alueelle.

Automaatio luo myös uusia bisnesmahdollisuuksia. Suomessa tuulivoimatuotanto on nopeassa kasvussa, ja valvottavaa riittää. Vuoden 2018 lopussa toiminnassa oli 698 tuulivoimalaa, kokonaiskapasiteetiltaan yli 2000 MW. Samaan aikaan uusia tuulivoimahankkeita on Suomessa suunnitteilla lähes 16 500 MW:n edestä. Eero Luhtaniemi kertoo, että Loiste on kiinnostunut uusista tuulivoima-asiakkaista valvontapalvelulleen. Kiitos automaation, ei maantiedekään enää rajoita paikallisesti toimivaa verkkoyhtiötä.

“Valvontakohteiden ei tarvitse olla meidän sähköverkkomme alueella. Nykyaikaisten tietoliikenneyhteyksien ansiosta asiakkaamme voivat sijaita lähes missä tahansa.”

Loiste valvoo Taalerin tuulipuistoja

  • Loiste Sähköverkko Oy:n ja Taaleri Oyj:n yhteistyö tuulipuistojen sähköverkon valvonnassa käynnistyi 2016.
  • Loisteen valvonnassa olevat Taalerin tuulipuistot ovat Kivivaara-Peuravaara (Hyrynsalmi-Suomussalmi), Kantti (Karvia), Limakko (Perho), Myllykangas (Ii), Nyby (Ii) ja Kytölä (Alavieska).
  • Tuulipuistojen sähköverkkojen ja -asemien toimilaitteet on kytketty ABB:n MicroSCADA Pro-ohjelmistoon.
  • Loisteen käyttökeskuksessa on reaaliaikainen tilannekuva tuulipuistojen toiminnasta.
  • Ongelmatilanteisiin voidaan reagoida viipymättä. Usein vikatilanteet voidaan selvittää käyttökeskuksesta käsin.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp