Akku täyteen Lidl-kauppareissulla

Sähköautoilevia asiakkaita palvelevat ABB:n pikalatauspisteet tuovat jopa 100 kilometriä toimintamatkaa kaupassa asioidessa.

ABB:n nopeat pikalatauspisteet palvelevat Lidlin asiakkaita jo kymmenen myymälän parkkipaikalla.

”Kaupasta halutaan nykyään paljon muitakin palveluita kuin ruokaostokset. Näemme sähköautojen latauspisteet osana hyvää asiakaspalvelua”, kertoo Lidlin kiinteistö- ja kehitysjohtaja Virpi Kaikkonen.

Kaikkonen kertoo, että palaute vuonna 2018 asennetuista latauspisteistä on ollut hyvää. Sähköautoilijat jakavat mielellään kokemuksia ja vinkkaavat toisiaan ilmaisista pikalatauspisteistä.

Lidlin kiinteistö- ja kehitysjohtaja Virpi Kaikkosen mukaan kaupan asiakkailleen tarjoamat palvelut lisääntyvät tulevaisuudessa.
Lidlin kiinteistö- ja kehitysjohtaja Virpi Kaikkosen mukaan kaupan asiakkailleen tarjoamat palvelut lisääntyvät tulevaisuudessa.
center

Ruokakaupan latauspisteiltä vaaditaan nopeutta. ABB:n 50 kW:n Terra-pikalatausasemilla voi ladata yhtä aikaa kahta sähköautoa, ja asema tukee kaikkia suomalaisten sähköautojen latausstandardeja (CCS, CHAdeMo sekä AC Type 2).

”Latausasematyypin valintaan vaikuttivat muun muassa ABB:n latauspisteen kolme eri lataustyyppiä, asiakkaitamme hyvin palveleva pikalataus sekä ABB:n laitteiden soveltuvuus Suomen olosuhteisiin”, Kaikkonen kertoo.

Keskivertolataus 22 minuuttia
Ensikokemukset kahdelta Helsingin-myymälöiden latauspisteeltä sekä Hämeenlinnan, Lempäälän, Jyväskylän, Kuopion, Mikkelin, Kouvolan, Heinolan ja Turun latauspisteiltä ovat Kaikkosen mukaan rohkaisevia. Käyttöaste on ollut korkea, ja keskimääräinen latausaika on 22 minuuttia. Tällaisen pysähdyksen aikana ABB:n 50 kW:n pikalaturi antaa siis jopa sadan kilometrin lisäyksen sähköauton toimintamatkaan.

”Suunnitelmissamme on kasvattaa latauspisteiden määrää tulevan vuoden aikana. Tuomme latauspisteitä uusiin avattaviin myymälöihimme ja lisäksi joihinkin olemassa oleviin myymälöihimme esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella.”

Sama kehitys on käynnissä muuallakin. Lidl-myymälöiden asiakkaita palvelee jo satoja latauspisteitä ympäri Eurooppaa. Kaikkonen uskoo, että erilaisten lisäpalveluiden tarjonta ruokakaupan asiakkaille kasvaa tulevaisuudessa entisestään. Jo nyt Lidlin kävijöitä palvelevat sähköauton latauspisteiden lisäksi esimerkiksi Postin Smartpost-automaatit, joita on jo 50 Lidl-myymälässä.

Pitkäjänteistä vastuullisuustyötä
Ilmainen pikalataus on kasvavalle sähköautoilijoiden joukolle houkutteleva lisäetu, mutta sähköautojen latauspisteet ovat myös tärkeä osa Lidlin vastuullisuustyötä.

”Olemme tehneet pitkään vastuullisuustyötä esimerkiksi valikoiman kehittämisessä ja panostaneet energiatehokkaisiin ratkaisuihin rakentamisessa. Sähköautojen latauspisteet ovat jatkoa tälle työlle.

Sähköautokanta on lähtenyt Suomessa nopeaan kasvuun. Vuoden 2018 lopussa liikennekäytössä oli 2 404 täyssähköautoa ja 13 095 ladattavaa hybridiä. Sähköautokanta kasvoi edellisestä vuodesta 116 prosenttia.

Maan 2,7 miljoonasta liikennekäytössä olevasta henkilöautosta määrä on vielä vähäinen, mutta kasvun ennakoidaan nopeutuvan. Liikenne- ja viestintäministeriön tuoreimman selvityksen mukaan Suomen teillä voisi ajaa vuonna 2030 jo 670 000 sähköautoa. Sähköstä tulisi uusien autojen yleisin käyttövoima 2020-luvun loppupuoliskolla.

center

Pikalatausta ympäri Eurooppaa

  • Sähköautojen akut tarvitsevat tasavirtaa (DC), joten sähköverkosta (AC) ladattaessa sähköauton sisäänrakennettu laturi muuntaa sähkön akulle sopivaksi. Latausnopeutta rajoittavat sekä laturin että sähköliittymän kapasiteetti.
  • Sähköautojen pikalatausasemat syöttävät autoon suoraan tasavirtaa. Auton oma laturi voidaan tällöin ohittaa, ja siksi lataus on monin verroin nopeampaa. ABB on sähköautojen tasavirtalatausjärjestelmien globaali markkinajohtaja. 68 maassa on asennettuna noin 8 000 ABB:n tasavirtalatausasemaa.
  • Myös kauppaketju Lidl luottaa ABB:n pikalatausteknologiaan. Lidlin asiakkaita palvelee jo yli 225 ABB:n Terra-pikalatausasemaa ympäri Eurooppaa.
center

Teksti Petja Partanen Kuva Kimmo Häkkinen

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp