Uudessakaupungissa robotit tehtailevat huippulaatuisia autoja

Valmet Automotiven autotehdas on kuuluisa korkeasta laadustaan. Lähes 5 000 autonrakentajan lisäksi tehtaalla on töissä noin 600 ABB:n robottia.

Kun astuu sisään Uudenkaupungin-autotehtaan korihitsaamoon, näkymä muistuttaa science fiction -elokuvaa. Parin hehtaarin kokoisessa teollisuustilassa näkyy kaikkialla kiiltäviä, monimetrisiä nivellettyjä metalliraajoja, jotka työstävät ryhminä autonaihioita omissa aitauksissaan säntillisessä tahdissa. Liikeratojen hallinta ja keskinäinen koordinaatio ovat täydellisiä kuin ammattitanssijoilla.

Tyytyväinen mies seuraa kurinalaisen robottiarmeijan väsymätöntä työskentelyä. Lead Project Engineer Mika Marttila, epäviralliselta titteliltään ”robottien isä”, on työskennellyt robottien parissa täysipäiväisesti vuodesta 1997.

”Silloin meillä oli parikymmentä ABB:n robottia tekemässä Porsche Boxstereita. Nyt meillä on sekä GLC-katumaasturien että A-sarjan korihitsaamossa molemmissa noin 300 robottia, jotka työskentelevät neljässä vuorossa lähes läpi koko viikon”, Marttila vertaa.

Roboteilla jopa parikymmentä eri työtehtävää
Korihitsaamossa ihmiset hoitavat lähinnä komponenttilogistiikkaan ja prosessinhoitoon liittyviä tehtäviä, robotit tekevät käytännössä kaiken muun. Ne muun muassa pistehitsaavat, liimaavat, niittaavat, laserhitsaavat ja -juottavat, ruuvaavat ja tietysti liikuttelevat jopa viiden sadan kilon painoisia autonkappaleita prosessin eri vaiheissa. Jotkut robotit suorittavat useampiakin työtehtäviä.

”Parasta niissä on tietysti työn laadun tasaisuus. Esimerkiksi pistehitsaus käy ihmiselle äärimmäisen yksitoikkoiseksi, jolloin työn laatu voi ajan mittaan kärsiä. Robotit jaksavat tehdä jokaiseen autoon satoja toistoja samalla tavalla”, Marttila sanoo.

Valmistusprosessiin integroitua laadunvarmistusta
Laatua seurataan jatkuvasti pitkin valmistusprosessia monin tavoin. Robotit keskustelevat laatuasioista myös keskenään. Hyvä esimerkki on tuulilasin asennus kokoonpanossa.

”Toinen robotti mittaa ensin laserilla kymmenistä eri pisteistä, että tuulilasin aukko on varmasti oikean kokoinen ja kuittaa tämän toiselle robotille, joka puolestaan vetää lasille liimasauman”, Marttila kertoo. ”Robottiin kuuluva kamera seuraa samalla liimapalon tasaisuutta konenäön avulla. Kun liimasauma on valmis, toinen robotti laittaa lasin paikalleen.”

Robotit osaavat myös itse huolehtia työnsä jäljestä. Esimerkiksi pistehitsausta tekevissä roboteissa on laskurit, joiden avulla robotit osaavat puhdistaa hitsauspihtinsä ja vaihtaa elektrodinsa tarpeeksi usein. Ne seuraavat myös, että hitsausvirta pysyy vakiona, jolloin liitoksesta tulee varmasti pitävä.

 • Mika Marttila on kehittänyt Uudenkaupungin autotehtaan robotteja yli 20 vuotta. Hän uskoo, että autotuotanto on muuttumassa boutique-tyyppiseksi. Se vaatii myös roboteilta joustavuutta.
 • Sen lisäksi, että robottien työn jälki on tasaisen laadukasta, robotit osaavat myös itse huolehtia työnsä jäljestä. Ne myös keskustelevat laadusta keskenään.

Tulevaisuuden autotehdas
Robottien rooli autonvalmistuksessa on jo nyt ratkaiseva. Miten se vastaisuudessa kehittyy?

”Yksi suurimmista kehitysalueista robotiikassa on robottien ja ihmisten yhteistyö – tämä antaisi meille nimenomaan kokoonpanopuolella paljon mahdollisuuksia. Robotti voisi vaikkapa tuoda raskaan auton istuimen asentajalle, joka asentaisi sen paikalleen”, Marttila sanoo.

Yhteistyössä on kuitenkin vielä monia turvallisuuskysymyksiä ratkaistavana. Lisäksi haastetta tuo käsiteltävien kappaleiden suuri koko. Marttila pitääkin todennäköisempänä, että kenties ensin autojen valmistus muuttuu modulaariseksi.

”Tällä hetkellä teemme vuodessa noin satatuhatta samanlaista autoa. Tulevaisuudessa voitaisiin valmistaa boutique-tyyppisesti useampia autotyyppejä pienemmissä valmistuserissä ns. low volume high mix -periaatteella. Tässä robottien joustavuus nousee merkittäväksi”, Marttila visioi.

Valmet Automotive

 • Perustettu vuonna 1968.
 • Henkilöstöä noin 6 000, joista insinöörejä 1 000.
 • Liikevaihto 663 miljoonaa euroa (v. 2018).
 • Toimipaikkoja neljässä maassa: Suomi, Saksa, Puola,Espanja.
 • Liiketoiminta-alueet: autojen sopimusvalmistus, suunnittelupalvelut, akkujärjestelmät, katto- ja kinematiikkajärjestelmät.
 • Uudessakaupungissa: 4 500 työntekijää, yli 600 robottia, tuotantoennätys 110 000 autoa (v. 2018), valmistaa Mercedes-Benzille A-sarjaa ja GLC-katumaastureita.

ABB osaa robotit

 • ABB on toimittanut maailmanlaajuisesti yli 300 000 robottia eri toimialoille lääketeollisuudesta laivanrakennukseen.
 • Eri toimialojen erityisvaatimukset on otettu roboteissa huomioon. Esimerkiksi lääke- ja elektroniikkateollisuuteen löytyy puhdastilarobotteja ja elintarviketeollisuuteen pestäviä, IP65- tai IP67-luokiteltuja malleja.
 • Robottien kappaleenkäsittelykyky vaihtelee 500 grammasta 1 000 kiloon ja niiden ulottuvuus alle metristä yli neljään metriin.
 • ABB tekee Suomessa robotiikan saralla laajasti koulutusyhteistyötä eriasteisten oppilaitosten kanssa ammattiopistoista korkeakouluihin.
 • ABB tarjoaa myös kattavat huolto-, varaosa- ja koulutuspalvelut.

Teksti Laura Cankar Kuvat Jaska Poikonen

Artikkeli julkaistu ABB Oy:n Näköala-lehdessä 1/2019

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp