Kiertotalous tuo teollisuudelle tuplahyödyt

Kiertotalous on ihmiskunnan kannalta välttämätöntä ja yrityksille valtava mahdollisuus, tiivistää Sitran johtaja Mari Pantsar.

Suomalainen teollisuus on oivaltanut jo kauan sitten, että energian ja materiaalien tehokas käyttö on kannattavaa. Nyt innovatiivisimmat yritykset ovat tehneet uuden tehokkuusloikan, kun ne ovat rakentaneet uusia liiketoimintamalleja kiertotalouden periaatteilla.

”Edelläkävijä voi myydä itse kehittämiään ratkaisuja globaaleille markkinoille, kun seuraaja ostaa muiden innovaatioita”, sanoo Sitran Hiilineutraali kiertotalous -teeman johtaja Mari Pantsar.

 Johtaja Mari Pantsarin mielestä yhteiskunnalla on merkittävä rooli energiantuotannon ohjauksessa.
Johtaja Mari Pantsarin mielestä yhteiskunnalla on merkittävä rooli energiantuotannon ohjauksessa.

Sitra on koonnut sivuilleen 96 esimerkkiä tällaisista edelläkävijöistä.

Monille teollisuusyrityksille kiertotalous tarkoittaa hyppyä palvelubisnekseen.

”Silloin syntyy uudenlaisia suhteita asiakkaiden kanssa. Tuotetta ei välttämättä myydä, vaan se liisataan. Näin voidaan parantaa kilpailukykyä ja tehostaa samalla raaka-aineen kiertoa”, Pantsar sanoo.

Tällaiset elinkaarenhallinnan palvelut ovat tärkeitä myös ABB:lle, joka tarjoaa asiakkaille esimerkiksi ennakoivaa huoltoa, mittatilauksena valmistettavia varaosia ja asiakkaiden vanhojen laitteiden päivitystä.

”Uusien kiertotalouden liiketoimintamallien rakentamisessa pääsee alkuun esimerkiksi lataamalla valmistavalle teollisuudelle tehdyn käsikirjan ja työkaluja Teknologiateollisuuden sivuilta”, Pantsar vinkkaa.

Markkinoita pitää vauhdittaa
Edelläkävijäyritykset ovat nopeita, mutta kansantaloudet muuttuvat liian hitaasti. Pelkästään neljän yleisimmän raaka-aineen tuottamisessa syntyy niin paljon hiilidioksidia, että ilmaston lämpenemisen hidastaminen kahteen asteeseen on uhattuna.

Nykyisellä vauhdilla maailma kuluttaa luonnonvaroja vuoteen 2060 mennessä arviolta kaksi kertaa nykyisen määrän. Se tarkoittaisi päästöjen lähes tuplaantumista, vaikka ne pitäisi puolittaa.

”Yhtälö on mahdoton. Siksi tarvitaan paljon yhteiskunnallisia kannusteita, että voisimme edes ajatella puolittavamme päästöt 11 vuodessa, mikä meillä on aikaa”, Pantsar sanoo.

Hän onkin kuuluttanut, että kiertotalouden olisi oltava keskeinen osa myös Suomen tulevan hallituksen ohjelmassa.

”Pitää poliittisesti huolehtia, että ympäristön kannalta kestävä bisnes on kannattavampaa kuin ympäristön tuhoaminen.”

Tarvitaan kestävän kehityksen veromalli
Verotus voi olla vahva ohjauskeino matkalla kiertotalouteen. Sitran kestävän kehityksen veromalli, joka koskee sekä yrityksiä että kansalaisia, kannustaakin nostamaan päästöjen verotusta.

”Tämä voidaan tehdä budjettineutraalisti esimerkiksi niin, että alennetaan tuloveroja ja annetaan pienituloisille kertaluontoisia palautuksia”, sanoo Pantsar.

Kannustavat ohjauskeinot ovat kaikkien kannalta toivottavampia kuin kiellot, joita niitäkin toisinaan tarvitaan.

Yhteiskunnalla on keskeinen tehtävä myös tutkimuksen vauhdittajana, sillä kiertotalouteen siirtymisessä tarvitaan paljon tutkimustietoa esimerkiksi materiaalitekniikasta ja energiatehokkuudesta.

Ja yhteiskunnalla on luonnollisesti merkittävä rooli energiantuotannon ohjauksessa.

”Suomessa halvin tapa vähentää päästöjä on tehdä sähköntuotannosta päästötöntä ja sähköistää sen jälkeen kaikki, mikä voidaan sähköistää.”

”Yhteiskunnalla on merkittävä rooli energiantuotannon ohjauksessa.”

Kiertotalouden puolestapuhuja
– Mari Pantsar, FT.
– Sitran Hiilineutraali kiertotalous -teeman johtaja.
– Dosentti, Helsingin yliopisto ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
– Uskoo että ekologinen kestävyys ei ole vaihtoehto vaan lähtökohta – ja erittäin suuri kilpailukyvyn lähde.
– Aktiivinen Twitter-käyttäjä, joka tuo monipuolisesti esille näkökulmia ja näkemyksiään.

Teksti Risto Pennanen Kuvat Timo Kauppila
Artikkeli julkaistu ABB Oy:n Näköala-lehdessä 1/2019

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp