Yhteistyö tuo voimaa

ABB:n ja Wärtsilän yhteinen historia on kestänyt yli sata vuotta. Yhteistyö on tiivistynyt vuosien varrella, ja nyt tavoitteena on kehittää yhdessä sataprosenttisesti uusiutuva energiajärjestelmä.

He puhuvat samaa kieltä ja tuntevat toistensa toiminnan. Kun Wärtsilä toteuttaa vaativan projektin kotikentällä tai ulkomailla, he luottavat siihen, että ABB:ltä saa tukea hankkeeseen.

”Meillä on jatkuva yhteistyö monella tasolla, ylimmältä johtoportaalta aina tuotantoon eli tehtaalle asti. ABB on toimittajamme ja yksi meidän tärkeimmistä tekniikkapartneristamme. Teemme yhdessä myös tuotekehitystä, ja tiimimme ovat päivittäin yhteydessä”, kuvailee Antti Kämi, Wärtsilän moottorivoimalaitosten johtaja.

”Meille Wärtsilä on tärkeä asiakas, ja tuemme Wärtsilän kilpailukykyä. Kehitämme jatkuvasti tuotteitamme ja palveluitamme”, lisää ABB:llä Wärtsilästä vastaava asiakasjohtaja Mika Numminen.

Wärtsilän moottorivoimalaitoksen johtaja Antti Kämi vasemmalla ja ABB:n Wärtsilästä vastaava asiakasjohta Mika Numminen. Nummisen mukaan ABB:n ja Wärtsilän yhteistyösuhde on elinkeinoelämässä ainutlaatuinen.
Wärtsilän moottorivoimalaitoksen johtaja Antti Kämi vasemmalla ja ABB:n Wärtsilästä vastaava asiakasjohta Mika Numminen. Nummisen mukaan ABB:n ja Wärtsilän yhteistyösuhde on elinkeinoelämässä ainutlaatuinen.

Hyvät suhteet
Tapaamme Vaasan saariston henkeäsalpaavissa maisemissa. Kun kääntää katseen toiseen suuntaan, näkyy alue, johon valmistuu vuoden 2021 aikana Wärtsilän Smart Technology Hub.

”ABB:llä ja Wärtsilällä on pitkä yhteinen historia, jonka aikana on tehty paljon yhteistyötä, eikä vähiten täällä Vaasassa. Yksikkömme sijaitsevat 10 minuutin matkan päässä toisistaan. Kokemukseni mukaan Wärtsilän ja ABB:n yhteistyösuhde on elinkeinoelämässä ainutlaatuista”, Numminen toteaa.

”Monet työntekijämme ovat työskennelleet molemmissa yrityksissä, joten myös sillä saralla olemme hyvässä balanssissa. Tietämys siitä, mitä toisessa yrityksessä tehdään, auttaa pääsemään nopeasti alkuun, kun kyseessä on uusi yhteinen projekti. Voimme myös luottaa siihen, että jakamamme tieto pysyy niiden käsissä, jotka sitä tarvitsevat”, Kämi sanoo.

Brändit rakentuvat laadusta ja turvallisuudesta
ABB:n ja Wärtsilän välinen suhde perustuu siihen, että molemmilla osapuolilla on samat avainkäsitteet.

”Ne perustuvat laatuun ja turvallisuuteen. Syklisillä markkinoilla tarvitaan myös joustavuutta. Toisin sanoen meillä on oltava kapasiteettia silloin, kun kysyntä on suurta. Kovassa markkinatilanteessa kilpailukykymme on riippuvainen korkeasta kustannustehokkuudesta kaikissa vaiheissa”, Kämi tiivistää.

”Toimittajan näkökulmasta yhteistyön avoimuus ja ennustettavuus ovat tärkeitä. Näin tehtaillamme tiedämme, kuinka paljon ja millä aikataululla tuotteet on toimitettava. Jotta vaihteluihin osataan varautua, tiimimme ovat päivittäin yhteydessä ja jakavat informaatiota yritysten markkinasignaaleista”, Numminen lisää.

Aavikon aurinkovoima
Wärtsilä ja ABB toimittavat vuosittain kymmeniä voimalaitoksia eri puolille maailmaa. Yksi konkreettinen esimerkki onnistuneesta yhteistyöstä yritysten välillä on maailman suurin aurinkohybridivoimalaitos. Kultakaivoksen energialähteenä toimiva voimalaitos sijaitsee Burkina Fasossa 350 kilometriä koilliseen maan pääkaupungista Ouagadougousta. Ensimmäisen vuoden aikana kaivoksen hiilidioksidipäästöt ovat laskeneet noin 18 500 tonnia, kiitos Wärtsilän voimalaitoksen, jossa ABB:n inverttereillä on tärkeä tehtävä.

”Projekti oli vaativa, koska maantieteellisesti alueelle pääseminen oli hankalaa ja toimitusaika lyhyt. Kyse oli ensimmäisestä aurinko-hybridivoimalaitoksesta, joka rakennettiin ilman toimivaa sähköverkkoa olevalle alueelle”, Kämi sanoo.

”Wärtsilä on tähän mennessä toimittanut voimalaitoksen 177 maahan, ja moneen projektiin on saatu tukea ABB:ltä. Jokainen uusi projekti tuo mukanaan oppimista molemmille yrityksille”, Numminen toteaa.

Teksti Johan Svenlin Kuvat Esa Siltaloppi media / Kimmo Karinen
Artikkeli julkaistu ABB Oy:n Näköala-lehdessä 1/2019

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp