8 lista – Kohti kestävää maailmaa

Uudenlaiset teknologiat ja niiden fiksu käyttöönotto ovat avain kestävän maailman rakentamisessa. ABB valmistaa ja toimittaa energiatehokkaita sähkövoima- ja automaatiotuotteita, -järjestelmiä ja -ratkaisuja erilaisille teollisuus-, energia-, kuljetus- ja -infrayhtiöille.


Maailman ensimmäinen itseohjautuva sähköbussi
Singaporessa on käynnistynyt sähköbussihanke, jossa kehitetään maailman ensimmäistä itseohjautuvaa sähköbussia. Bussi on 12 metriä pitkä, ja siihen mahtuu 40 matkustajaa. Bussi esiteltiin maaliskuussa Nanyangin teknisellä yliopistolla (NTU) Singaporessa. Yliopistolla on käytössä kaksi ABB:n raskaille ajoneuvoille suunniteltua latausasemaa. Hanke toteutetaan yhteistyössä NTU:n, Singaporen liikenneviranomaisen ja Volvo Busesin kanssa. ABB:n HVC 300P -pikalatausjärjestelmä syöttää 300 kW:n tasavirtaa, ja se lataa akut 3–6 minuutissa.

Toista itseohjautuvista sähköbusseista käytetään NTU:n kampusalueella sijaitsevassa uudessa testauskeskuksessa, jossa tutkijat testaavat uusia toimintoja ja tutkivat, miten autonominen sähköbussi toimii muiden tielläliikkujien kanssa. Toista sähköbussia testataan bussivarikolla.

2
ABB Ability™ auttaa merten muoviongelman ratkaisemisessa
Hollantilaisen By theOcean weUnite (BTOWU) -säätiön ympäristöntutkimusalus Fantastikolla käytetään ABB:n ratkaisuja, joilla tutkitaan ja mitataan merten kasvavaa muovikertymää ja raportoidaan siitä.

ABB Ability™ MarineAdvisory System – OCTOPUS -järjestelmä auttaa kamppailussa ongelman ratkaisemiseksi. Ohjelmistolla miehistö suunnittelee reitit, käsittelee havaintotietoja ja seuraa sääolosuhteita tutkimusmatkoillaan Rotterdamin, Hollannin, Ranskan, Belgian, Tanskan, Etelä-Englannin ja Kanaalisaarten vesillä. Samaan aikaan ABB Ability™ Marine Fleet Portal -ratkaisu auttaa säätiötä keräämään ja analysoimaan Fantastikon antureista saatavia reaaliaikaisia tietoja. Aluksen löytämän muovijätteen määrän ja ominaisuuksien lisäksi tietoa saadaan myös itse matkasta ja sääolosuhteista reitin varrella. ABB Ability™ MarineFleetPortal -ratkaisun avulla myös yleisö pääsee tutustumaan Fantastikon tutkimustuloksiin suoraan säätiön verkkosivustolla. Säätiöllä on suunnitteilla muitakin tutkimusretkiä, joissa hyödynnetään ABB:n teknologiaa.

3
Madridin InterContinentalin energiankulutus pieneni 40 prosentilla
Hotelli InterContinental Madridissa majoittuu vuosittain noin 100 000 vierasta. Hotellin energiakartoituksessa selvisi, että energiaa kului paljon hotellin lämmitys- ja ilmastointijärjestelmiä hoitavissa pumppujärjestelmissä. Niiden avulla saadaan lämmintä vettä hotellihuoneisiin, keittiöille ja muihin tiloihin. Pumppujärjestelmiin asennettiin 13 taajuusmuuttajaa ja 16 IE3-energiatehokkuusluokan sähkömoottoria. Ratkaisu säästi energiaa noin 40 prosenttia. Vuodessa saadaan aikaan jopa 445 000 kWh:n säästö, joka tarkoittaa myös noin 32 500 euroa pienempää energialaskua. Investointi maksaa itsensä takaisin alle kahdessa vuodessa.

Energiatehokkuusohjelma on pienentänyt hotellin hiilijalanjälkeä 253 hiilidioksiditonnilla vuodessa.

4
Tansanian rautatie sähköistyy
ABB on mukana toteuttamassa Tansanian ensimmäistä sähköistä junarataosuutta. Dar es Salaamin ja Makutopuran välinen 530 kilometrin pituinen nopea raideyhteys korvaa aiemman, yli sata vuotta vanhan kapearaiteisen radan, joka ei sovellu nykyaikaiselle junaliikenteelle.

Ratayhteyden kehittäminen on osa hanketta, jossa parannetaan matkustaja- ja rahtiliikenteen yhteyksiä Tansanian satamakaupunkien, sisämaan alueiden ja naapurimaiden välillä. Rautateiden uudistaminen tukee Tansanian talouskasvua ja parantaa maan elinolosuhteita. ABB toimittaa ratahankkeeseen suurimman osan sen automaatio- ja ohjausjärjestelmistä sekä ABB Ability™ -alustaan perustuvan ohjauskeskuksen.

5
Rahoitusta energian varastointi- ja mikroverkkoprojekteihin
ABB edistää yhdessä SUSI Partnersin (SUSI) mikroverkko- ja energiavarastoratkaisujen toteuttamista. SUSI on puhtaan energian infrastruktuurin investointineuvonantaja. Se vastaa yhteistyössä projektien rakenteista ja rahoituksesta Energy Storage Fund -rahastonsa kautta, jossa on varattuna 100 miljoonaa euroa puhtaan energian hankkeisiin.

6
Euroopan suurin pumppuvoimalaitos modernisoidaan
Pohjois-Walesissa sijaitseva Dinorwigin pumppuvoimalaitos kuuluu maailman erikoisimpiin rakennuksiin. Keskellä kansallispuistoa sijaitseva laitos on rakennettu vuoren sisään. Pumppuvoimalaitos varastoi energiaa pumppaamalla vettä korkealla sijaitsevaan altaaseen, josta se voidaan tarpeen mukaan muuntaa sähköenergiaksi vesivoimalaitoksessa. Vuonna 1984 rakennettu Dinorwigin pumppuvoimalaitos on lajissaan Euroopan suurin, ja se pystyy saavuttamaan 1 728 megawatin enimmäistehon vain 16 sekunnissa.

ABB toimittaa voimalaitokseen uudet generaattorikatkaisijat, jotka korvaavat laitoksen alkuperäiset ABB-laitteet. Tuoreinta laitesukupolvea edustavaan toteutukseen on yhdistetty ABB Ability™ Asset Health -laitehallintajärjestelmä.

7
Australia saa ultranopean sähköisen liikenteen latausverkon
Australiaan rakennetaan maan suurimmat kaupungit yhdistävä sähköajoneuvojen latausasemaverkko. Hankkeesta vastaavat australialainen sähköautojen latausverkostoyhtiö Chargefox ja Australian valtio. ABB on uuden ultranopean latausverkon teknologiakumppani ja toimittaja. Hanke edistää merkittävästi sähköistä liikennettä myös pitkillä ajomatkoilla. Uuden latausasemaverkon ensimmäinen latausasema on jo käytössä.

Se sijaitsee Hume-valtatien varrella Victorian Euroassa, noin 160 kilometriä Melbournesta koilliseen. Aseman kaksi 350 kW:n Terra HP -pikalatauspistettä ovat Australian ensimmäiset latauslaitteet, joissa on käytetty nestejäähdytteisiä latauskaapeleita. Asemalla sähköauton akku latautuu 15 minuutissa jopa 400 kilometrin ajomatkalle. Kyse on nopeimmista Australiassa tällä hetkellä käytössä olevista latauspisteistä. Ultranopeaan verkkoon liitetään yhteensä 21 asemaa vuoteen 2020 mennessä. Australia pyrkii vähentämään hiilidioksidipäästöjä 26 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

8
Uusiutuvaa energiaa Keski-Aasiassa
ABB toimittaa HVDC-laitteiston, korkeajännitteisen tasavirtalaitteiston, mittavaan uusiutuvan energian siirtohankkeeseen Keski-Aasiassa. Maailmanpankin tuella ja yhdessä usean yrityksen kanssa toteutettava 330 miljoonan dollarin hanke mahdollistaa Kirgisiassa ja Tadžikistanissa vesivoimalla tuotetun sähköenergian tehokkaan ja pienihäviöisen siirtämisen loppukäyttäjille Pakistaniin. Siirtomatkaa linjalla on yli 800 kilometriä.

Uuden siirtoverkon rakentaminen on osa CASA-1000 -projektia, jossa kehitetään alueen sähkönjakelun infrastruktuuria. Hanke mahdollistaa Kirgisian ja Tadžikistanin vesivoimakapasiteetin tehokkaamman hyödyntämisen.

Artikkeli julkaistu ABB Oy:n Näköala-lehdessä 1/2019

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp