ABB ja Caruna aloittavat innovaatioyhteistyön – uusi suojausteknologia parantaa sähköverkon toimitusvarmuutta merkittävästi

Yhteistyö keskittyy ensivaiheessa uudenlaisen suojausteknologian kehitykseen ja testaukseen Noormarkun verkkoalueella Porissa.

ABB ja Caruna kehittävät ja testaavat uudenlaista älykästä suojausteknologiaa Noormarkun sähköasemalla Porissa ja aseman syöttämässä verkossa.
ABB ja Caruna kehittävät ja testaavat uudenlaista älykästä suojausteknologiaa Noormarkun sähköasemalla Porissa ja aseman syöttämässä verkossa.

Caruna ja ABB ovat solmineet nelivuotisen innovaatioyhteistyösopimuksen. Yhteistyö keskittyy ensivaiheessa uudenlaisen suojausteknologian kehitykseen ja testaukseen Noormarkun verkkoalueella Porissa. Kehityksen tavoitteena on parantaa sähköverkon toimitusvarmuutta merkittävästi. Innovaation taustalla olevan tutkimustyön tulokset valittiin esiteltäväksi sähkönjakelun kansainväliseen kärkitapahtumaan CIREDiin yli 1700 ehdotuksen joukosta.

"Mahtavaa, että suomalainen innovaatio-osaaminen edustaa kansainvälistä kärkitasoa! Sähkönjakelu on yhteiskunnan kestävän kehityksen kannalta kriittinen toiminto ja on hienoa päästä kehittämään sitä yhdessä Carunan kanssa", ABB:n liiketoiminnan kehitysjohtaja Dick Kronman iloitsee.

"Perinteisenä pidetty sähkönjakeluala hyötyy muiden alojen tavoin digitalisaation luomista mahdollisuuksista. Etsimämme innovaatiot sujuvoittavat asiakkaidemme arkea, luovat turvallisuutta sekä monipuolistavat meidän tapojamme palvella heitä. Olen erittäin iloinen innovaatiotyön syventymisestä ABB:n kanssa, ", kertoo Carunan kehityspäällikkö Antti Keskinen.

Älykäs sähköverkon suojausteknologia reagoi sähköverkon poikkeustiloihin automaattisesti

Noormarkun sähköasemalla Porissa ja aseman syöttämässä verkossa testataan älykästä sähköverkon suojausteknologiaa, joka perustuu kosketusjänniteinformaatioon verkosta sekä keskitettyyn älykkyyteen. Uuden järjestelmän tavoitteena on automaattisesti tulkita sekä reagoida sähköverkossa tapahtuviin poikkeuksiin ja kuvastaa verkon turvallisuustilaa reaaliaikaisesti. Tämän avulla voidaan nopeuttaa vianetsintää ja välttyä sähkökatkoilta kokonaan sekä ennen kaikkea varmistaa verkon turvallisuus yhä paremmin.

"Innovaatiota voisi verrata älykotiin. Sen sijaan, että käsittelisimme jokaista sähkölaitetta työntämällä tai vetämällä pistokkeita, voimme tehdä kaiken tarvittavan yhdeltä käyttöliittymältä. Samalla se kertoisi, tarvitseeko jokin lamppu vaihtoa ennen kuin se pimenee", Keskinen kuvailee.

Moderni teknologia tekee sähköverkosta älykkään

Siinä missä uusiutuva energia hajauttaa tulevaisuuden energiantuotannon, langaton 5G-yhteys ja IoT hajauttavat datantuotannon sekä sen käsittelyn.

Kasvavan datamäärän älykkäällä analysoinnilla sähköverkkoyhtiö voisi esimerkiksi kertoa asiakkaalle, jos kodin lämmitys käy kierroksilla auki jääneen etuoven vuoksi tai vähentää asiakkaan kokemia häiriöitä sähkönjakelussa ennakoimalla kunnossapitotarpeita entistä paremmin.

"Asioita voi aina tehdä fiksummin. Älylaitteet tuottavat jo nyt järisyttävän määrän dataa ja tahti tulee vain kiihtymään. Jos haluamme parantaa mahdollisuuksiamme palvella asiakasta seuraavan sukupolven työkaluilla, meidän pitää viimeistään nyt valjastaa data mukaan toimintoihimme ja ennen kaikkea kehittää niitä eteenpäin", kehityspäällikkö Antti Keskinen visioi.

Caruna huolehtii sähkönjakelusta sekä ylläpitää, kunnostaa ja rakentaa säävarmaa sähköverkkoa yli 680 000 asiakkaalleen Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa, Koillismaalla sekä Satakunnassa. Verkon toimintaa valvotaan ympäri vuorokauden, jotta asiakkaille voidaan taata mahdollisimman häiriötön sähkönsaanti kaikissa olosuhteissa. Säävarma, älykäs sähköverkko luo myös pohjan tulevaisuuden energiajärjestelmälle, jossa digitaaliset palvelut kasvavat, liikenne sähköistyy ja kuluttajasta tulee energian tuottaja. www.caruna.fi, Twitter @CarunaSuom

ABB on johtava teknologian edelläkävijä, jolla on kattava tarjonta teollisuuden digitalisaatioon. Innovointimme on jatkunut yli 130 vuoden ajan, ja olemme tänään digitaalisten teollisuudenalojen johtava toimija. ABB:llä on neljä asiakaskeskeistä globaalisti johtavaa liiketoimintaa: Electrification, Industrial Automation, Motion ja Ro-botics & Discrete Automation. Liiketoimintoja tukee yhteinen, digitaalinen ABB Ability™ -alusta. ABB:n johtava Power Grids -liiketoiminta divestoidaan Hitachille vuonna 2020. ABB toimii yli 100 maassa ja työllistää noin 147 000 henkilöä. abb.fi

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp