ABB laajentaa Azipod®-järjestelmän tehoaluetta lautoille ja matkustaja-autolautoille sopivaksi

ABB laajentaa Azipod®-propulsiojärjestelmän tehoaluetta, jotta lautta- ja matkustaja-autolautat voivat operoida tehokkaammin ja vähentää päästöjä.

Siitä lähtien kun sähköinen Azipod®-propulsiojärjestelmä tuotiin markkinoille vuonna 1990, ruoripotkurijärjestelmästä on tullut vakiovaruste monentyyppisiin aluksiin, pienistä laivoista jäänmurtajiin. Järjestelmän avulla laivat voivat liikkua itsenäisesti ankarimmissakin olosuhteissa

Asiakkaiden pyynnöstä ABB on kehittänyt uuden 7,5–14,5 megawatin sarjan täyttämään Azipod®-propulsiojärjestelmien pienen ja suuren tehoalueen välisen aukon. Lauttojen ja ro-pax- eli matkustaja-autolauttojen lisäksi uuden tehoalueen järjestelmiä voidaan käyttää myös suurissa offshore-aluksissa, keskisuurissa risteilijöissä ja säiliöaluksissa.

Uuden sarjan myötä Azipod®-propulsioperhe kattaa nyt 1–22 megawatin tehoalueen.

Azipod®-propulsiojärjestelmä on tilattu esimerkiksi uusimpaan nesteytettyä maakaasua käyttävään Viking Linen alukseen. Myös Wasaline-yhtiö valitsi Azipod®-propulsiojärjestelmän äskettäin tilattuun akkukäyttöiseen lauttaan. Ympäristöystävällinen lautta toimii akkujen lisäksi kaksoispolttoaineratkaisulla ja pääpolttoaineena käytettävän nesteytetyn kaasun lisäksi siinä voidaan käyttää biokaasua. Lautta alkaa liikennöidä Ruotsin ja Suomen välillä.

”Tulevaisuuden tarpeisiin sopivan, kestävän matkustaja-autolautan rakentamiseen tarvitaan hyväksi todettua teknologiaa, joka mahdollistaa energiatehokkuuden, vapauttaa arvokasta tilaa aluksen sisällä ja parantaa matkustusmukavuutta. Aluksen ensiluokkaisen ohjailtavuuden ansiosta lautta pysyy tarkasti aikataulussa vilkkaalla reitillä. Nämä ominaisuudet huomioiden, ABB:n Azipod®-propulsiojärjestelmä on luonnollinen valinta uuteen alukseemme”, kertoo Wasalinen toimitusjohtaja Peter Ståhlberg.

Uuden keskitehoaluesarjan ytimessä ovat ABB:n uusimmat neljännen sukupolven kestomagneettimoottorit. Sarjassa hyödynnetään olemassa olevaa Azipod®-propulsioteknologiaa, minkä lisäksi tehoa on lisätty ja tehokkuus on maksimoitu. Azipod®-propulsiojärjestelmän uusimmassa M-sarjassa on lisäksi teknisiä etuja, joiden on määrä helpottaa lauttojen ja ro-pax-omistajien ja -operaattorien toimintaa.

Keskitehoalueen propulsioyksiköt on suunniteltu mataliin tiloihin, minkä ansiosta Azipod®-järjestelmä voidaan sijoittaa ro-pax-alusten autokansien alapuolelle. Näin ajoneuvot voidaan lastata ja purkaa sujuvasti ja kansitilaa säästyy mahdollisimman paljon. Propulsiojärjestelmä on kestävä ja luotettava, ja sitä on helppo huoltaa.

Näiden ominaisuuksiensa vuoksi Azipod®-propulsiojärjestelmää onkin käytetty 25 alustyypissä kohta 30 vuoden aikana. Uusin keskitehoalueen sarja tulee markkinoille nyt, kun lauttojen ja ro-pax-laivojen omistajilla on jatkuvasti paineita parantaa energiatehokkuutta ja vähentää päästöjä.

Laivojen suunnitteluun, meritekniikkaan ja -rakentamiseen erikoistunut Deltamarin-konserni toteutti riippumattoman tutkimuksen, jossa verrattiin ro-pax-aluksen Azipod®-järjestelmää ja perinteistä akselilinjaa käyttävää propulsioteknologiaa. Tutkimuksen mukaan polttoainetta ja energiaa säästyy vuodessa keskimäärin 1,7 miljoonan dollarin arvosta Azipod®-järjestelmän hyväksi. Alhaisempi polttoaineenkulutus tarkoittaa myös, että Azipod®-järjestelmää käyttävä lautta tuottaa hiilidioksidipäästöjä noin 10 000 tonnia vähemmän vuodessa. Määrä vastaa noin 2 200 henkilöauton vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä.

Tutkimuksessa tehtiin simulaatioita seitsemällä olemassa olevan lauttareitillä lautalla, jossa oli kaksi 10 megawatin Azipod®-yksikköä. ABB:n omien tutkimusten mukaan Azipod®-propulsiojärjestelmällä on muitakin etuja: se kestää paremmin sään vaihteluita ja satamaa voidaan lähestyä hallitusti suuremmalla nopeudella, mikä edesauttaa aikataulussa pysymistä.

”Lähes kolmen vuosikymmenen ajan sähköinen Azipod®-propulsiojärjestelmä on tehnyt laivaoperoinnista turvallisempaa, tehokkaampaa ja kestävämpää useille eri laivatyypeille. Olemme tyytyväisiä voidessamme tuoda Azipod®-järjestelmän myös 7,5-14,5 megawatin propulsiovoimaa tarvitsevien alusten käyttöön”, sanoo Antti Ruohonen, ABB:n Marine & Ports -liiketoiminnan propulsioratkaisujen johtaja.

ABB:n Azipod®-propulsiojärjestelmä perustuu sähkövoimalla pyöritettäviin potkureihin ja pystyakselinsa ympäri pyörivään ruoripotkurilaitteeseen. Laitteen sähkömoottori on sijoitettu ohjausyksikköön laivan rungon ulkopuolelle. Azipod®-yksikkö voi kääntyä 360 astetta, ja siksi se parantaa aluksen ohjattavuutta ja tehokkuutta. On myös todistettu, että se vähentää polttoaineen kulutusta jopa 20 prosenttia perinteisiin akselilinjaa käyttäviin propulsiojärjestelmiin verrattuna. Laitteiston melu ja tärinä on hiljaista, mikä lisää matkustusmukavuutta ja parantaa miehistön työskentelyoloja.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp