ABB:n moottorit ja taajuusmuuttajat tehostamaan ruotsalaisen jätevoimalan toimintaa

ABB:n moottorit ja taajuusmuuttajat parantavat Mälarenergin jätevoimalan tehokkuutta, vähentävät hiilidioksidipäästöjä ja tuottavat luotettavasti sähköä ja lämpöä Västeråsin kaupungille.

Energian kasvava kysyntä ja hiilidioksidipäästöt ovat suuri haaste yhteiskunnalle.  Ruotsalaisessa Mälarenergin voimalaitoksessa haasteeseen on päätetty vastata ja saavutukset ovat merkittäviä: laitoksen jätevoimalan yksikkö 6 on maailman suurimpia.

Video: ABB and Mälarenergi forge a sustainable energy future for Swedish city of Västerås

Mälarenergin jätteenkäsittelylaitos, kattila ja savupiippu kohoavat kirkasvetisen Mälarenjärven rannalla. Järven peilityyni pinta jatkuu kauas horisonttiin. Rannalla leviää Västerås, Ruotsin viidenneksi suurin kaupunki ja 150 000 ihmisen koti.

Jätevoimalan yksikkö 6 on erittäin tehokas laitos, jolla on kapasiteettia 150 megawatin (MW) vuosituotantoon. Tästä 50 MW on sähköä ja 100 MW kaukolämpöä, ja määrä riittää lämmittämään jo yli 50 % Västeråsin rakennuksista. Vähähiilinen järjestelmä jakelee lämpöä tai lämmintä vettä keskitetystä sijainnista eristettyjä putkia pitkin. Sadat ABB:n moottorit ja taajuusmuuttajat pitävät huolen, että huippuluokan voimalaitos toimii luotettavasti ja tehokkaasti. Tärkeintä on välttyä kalliiksi tulevilta suunnittelemattomilta käyttökatkoilta, jotka voisivat jättää Västeråsin vaille lämmitystä keskellä Ruotsin pitkää, kylmää talvea.

”Ensin me valmistelemme jätteen eli poistamme joukosta metallit, lasin ja kaiken muun, mitä emme halua polttaa kattilassa. Metallit ja lasi siirretään kierrätykseen, minkä jälkeen poltamme kattilaan jääneen jätteen ja muutamme sen lämmöksi ja sähköksi. Mälarenergin yksikkö 6 on maailman tehokkaimpia ja suurimpia jätevoimaloita”, kertoo Mälarenergin operatiivinen johtaja Martin Eriksson.

Mälarenergi parantaa tehokkuuttaan sadoilla ABB:n taajuusmuuttajilla.
Mälarenergi parantaa tehokkuuttaan sadoilla ABB:n taajuusmuuttajilla.

Yksikkö 6:een on asennettu lähes 300 ABB:n pien- ja keskijännitemoottoria sekä yli 200 ABB:n taajuusmuuttajaa. Taajuusmuuttajat pitävät huolta siitä, että sähkömoottorien pyörimisnopeus on kulloisenkin tehtävän mukainen. Näin säästetään energiaa ja toiminta tehostuu.

”Yksikkö 6 on hyvin monimutkainen laitos, jossa on paljon kriittisiä komponentteja”, Martin Eriksson sanoo. ”Luotettavuus ja energiatehokkuus ovat ensiarvoisen tärkeitä. ABB täyttää tiukat vaatimuksemme. Olemme vastuussa tulevaisuudelle, ja se mitä me täällä Mälarenergissä teemme on mielestäni oikein.”

Västeråsin kaupunki omistaa Mälarenergin, joka on tuottanut kaupungille kaukolämpöä 1960-luvulta lähtien. Perinteisesti voimalassa on poltettu hiiltä ja öljyä, mutta vuonna 2014 sinne tilattiin jätevoimalayksikkö.  Vuonna 2016 Mälarenergi ilmoitti siirtyvänsä asteittain vähähiilisempään energiajärjestelmään ja luopuvansa kaikista fossiilisista polttoaineista vuoteen 2020 mennessä. Mälarenergi polttaa nykyään puuta, harvennusjätettä ja jätettä, joka muuten päätyisi kaatopaikalle. Voimalaitos on vähentänyt hiilidioksidipäästöjään noin 600 000 tonnista 250 000 tonniin vuodessa.

Hiilidioksidipäästöjen vähennystavoitteisiin ja kasvavaan energian kysyntään pystytään vastaamaan innovatiivisilla ratkaisuilla.
Hiilidioksidipäästöjen vähennystavoitteisiin ja kasvavaan energian kysyntään pystytään vastaamaan innovatiivisilla ratkaisuilla.

”On palkitsevaa tietää, että autamme osaltamme Mälarenergitä pääsemään kestävyystavoitteisiinsa", Global Power Generation Segment Manager Anders Annell ABB Motion -liiketoiminnasta kertoo. ”Tämä on upea esimerkki siitä, miten taajuusmuuttajamme ja tehokkaat moottorimme voivat yhdessä tuoda uutta tehokkuutta eri sovelluksiin tinkimättä huipputason luotettavuudesta ja turvallisuusstandardeista.”


”Valitsimme jätevoimalakonseptin, koska yhteiskunnan resursseista kannattaa pitää huolta ja käyttää ne hyvään tarkoitukseen”, sanoo Mälarenergin lämmitysliiketoiminnan johtaja Magnus Eriksson. ”Meidän täytyy vähentää materiaalien käyttöä ylipäätään, käyttää niitä uudelleen ja sen jälkeen huolehtia jäljelle jääneestä jätteestä.”

Hiilidioksidipäästöjen vähennystavoitteisiin ja kasvavaan energian kysyntään pystytään vastaamaan innovatiivisilla ratkaisuilla.


Mälarenergin jätevoimala

Sijainti

Västerås, Ruotsi

Teollisuudenala

Jätevoimantuotanto

Toimitetut tuotteet

2 suurta HXR-keskijännitemoottoria
2 keskijännitetaajuusmuuttajaa (malli ACS1013-A3-R0-00)
1 suuri AMI 560 -keskijännitemoottori
1 keskijännitetaajuusmuuttaja (ACS 1000W)
300 IEC-pienjännitemoottoria (tyyppi M3BP)
200 pienjännitetaajuusmuuttajaa (ACS800)
20 pienjännitetaajuusmuuttajaa (ACS880)

Avain menestykseen

Luotettava ja tehokas toiminta kestävässä energiatuotannossa ja

hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä                    

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp