ABB:n maasähköjärjestelmät vähentävät päästöjä Norjan satamissa

Norjan satamien uudet laivojen maasähköjärjestelmät voivat vähentää hiilidioksidipäästöjä jopa 15 000 tonnilla vuodessa.

Offshore-tukialusten (OSV) dieselgeneraattorit voidaan nykyisin sammuttaa joissain Norjan suurimmista satamista ja kytkeä alukset maasähköjärjestelmään. Offshore-tukipalveluita tarjoava NorSea Group käyttää ABB:n taajuusmuuttajia laivojen maasähköjärjestelmissä neljässä satamassa Norjan rannikolla. Näissä uudistetuissa satamissa OSV:t voivat sammuttaa dieselgeneraattorinsa laiturissa ja kytkeytyä sataman verkkoon.

”OSV:t ovat tyypillisesti laiturissa jopa kaksi ja puoli päivää, ja niiden polttoaineen kulutus on 2 000 litraa päivässä. Arviomme mukaan maasähköjärjestelmän asentaminen vähentää hiilidioksidipäästöjä jopa 15 000 tonnia vuosittain. Määrä vastaa 7 000 henkilöauton vuotuisia päästöjä”, sanoo NorSean projektinjohtaja Ralf Larsen. ”Myös typpioksidi- ja rikkidioksidipäästöt sekä melupäästöt vähenevät.”

Asiakkaat edistävät Norjan satamien vihreää uudistusta

NorSean offshore-öljyn ja -kaasun ostajat vauhdittavat päästöjen vähentämistä. Esimerkiksi norjalainen energiajätti Equinor on ilmoittanut tavoitteekseen vähentää hiilidioksidipäästöjä 50 prosentilla Norjan mannerjalustalla vuoteen 2030 mennessä. Equinor haluaa tehdä kaikista toiminnoistaan ekologisempia, ja se pitää laivojen maasähköjärjestelmää yhtenä tärkeimmistä keinoista tavoitteen saavuttamiseksi.

Norjan valtion omistama Enova, joka vastaa ympäristöystävällisen energiantuotannon ja -kulutuksen kehittämisestä, pitää hanketta tärkeänä. Se on rahoittanut noin 90 % hankkeen 8,5 miljoonan dollarin kokonaiskustannuksista.

ABB:n taajuusmuuttajat ratkaisun keskiössä

Kaikkien neljän laivojen maasähköjärjestelmän järjestelmärakentajana toimii norjalainen Teknisk Bureau. Se valitsi ABB:n ACS880-taajuusmuuttajat toimittamaan energiaa aluksille luotettavasti ja vakaasti.

”ABB:n taajuusmuuttajilla on keskeinen rooli järjestelmässä. Ne muuttavat maasähköverkon 50 hertsin vaihtovirran alusten sähköverkkoon sopivaksi 60 hertsin virraksi”, sanoo ABB:n Motion-liiketoiminnan Anders Everbrand Norjasta. ”Taajuusmuuttajissa on uusi Optimal Grid Control (OGC) -toiminto, joka on kehitetty tukemaan mikroverkkotoimintoja. Tämä on ensimmäinen asiakashanke, jossa OGC-teknologiaa on käytetty.

Teknisk Bureaun projektin haasteena oli saada asennettua kaikki laitteet normaalikokoiseen noin kuusimetriseen konttiin. Konttiin piti vielä jäädä liikkumatilaa. Myös laitteiston tuottama lämpö aiheutti huolta.

”ACS880-taajuusmuuttajien kompakti rakenne, ilmajäähdytys ja OGC-toiminto osoittautuivat täydelliseksi ja kustannustehokkaaksi ratkaisuksi”, sanoo Teknisk Bureaun projektipäällikkö Andre Aarthun. ”Luotamme myös siihen, että taajuusmuuttajat on testattu vaativissakin olosuhteissa ja että kestävät kaiken, mille ne Norjan ankarissa sääoloissa altistuvat.”

ABB on toimittanut taajuusmuuttajia 16 konttiin. Kontit toimittavat maasähköä laivoille Kristiansundin, Dusavikin, Tanangerin ja Hammerfestin satamissa.

Lisätietoa: https://new.abb.com/substations/port-electrification-and-shore-to-ship-power

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp