Ihmiset ja robotit työskentelevät rinta rinnan tulevaisuuden sairaalassa

Maailman väestö vanhenee nopeasti, ja pula hoitohenkilökunnasta pahenee kaikkialla. Siksi terveydenhuoltoalalla on isoja haasteita. ABB on avannut ensimmäisen globaalin terveydenhuollon tutkimuskeskuksen Texas Medical Center -kampusalueelle, joka on maailman suurin lääketiedekeskittymä. ABB esittelee monia teknologioita, jotka on suunniteltu auttamaan sairaala- ja laboratoriotyöntekijöitä sairaalan laboratorio- ja logistiikkatehtävissä.

Joka vuosi Yhdysvaltain Houstonissa sijaitsevassa Texas Medical Center (TMC) -keskuksessa hoidetaan 10 miljoonaa potilasta, päivystykseen tulee 750 000 ihmistä, leikkauksia tehdään yli 180 000 ja vauvoja syntyy yli 25 000. Koska potilaita ja toimenpiteitä on häkellyttävän suuri määrä, TMC:n työntekijöiden on työskenneltävä mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti ilman, että laboratoriotyön tarkkuus kärsii. Keskuksessa on yli 60 yksikköä, kuten maailman suurin lastensairaala ja suurin syöpäsairaala, ja siksi tarvitaan myös paljon yhteistyötä niiden välillä. TMC on kaikista näistä syistä ihanteellinen kumppani ABB:n ensimmäiselle globaalille terveydenhuoltoalan tutkimuskeskukselle. ABB kehittää siellä robotteja, jotka voivat tehdä toistuvia, tavanomaisia mutta tarkkuutta vaativia prosesseja, jolloin korkeasti koulutetut sairaala- ja laboratoriotyöntekijät voivat tehdä vaativampia tehtäviä ja hoitaa useampia potilaita.

  • ABB:n laboratoriorobotit suunnitellaan tekemään toistuvia, tavanomaisia mutta tarkkuutta vaativia prosesseja ihmisten rinnalla, jolloin korkeasti koulutetut sairaala- ja laboratoriotyöntekijät voivat tehdä vaativampia tehtäviä ja hoitaa useampia potilaita.
  • ABB:n mobiili laboratoriorobotti käyttää sentrifugia ihmiskollegoiden kanssa.

ABB:n uusi terveydenhuoltoalan tutkimuskeskus sijaitsee TMC:n innovaatioinstituutissa. Huippuluokan keskus levittäytyy 500 neliön alalle, ja siellä edistetään lääketieteen ja huipputeknologian yhteistyötä. Startup-yritykset sekä yliopistoalan edelläkävijät ja johtavat teknologiayhtiöt pyrkivät yhdessä nopeuttamaan mullistavan lääketieteellisen teknologian ja prototyyppien kehittämistä. ABB kehittää keskuksessa ei-kirurgisia lääketieteen alan robotiikkajärjestelmiä, joiden on määrä auttaa sairaala- ja laboratoriotyöntekijöitä ja mahdollisesti ottaa vastuulleen sairaaloiden erilaisia laboratorio- ja logistiikkatehtäviä. Järjestelmät voivat vähentää sairaalahenkilöstön manuaalisia työtehtäviä, lisätä laboratoriotyön tarkkuutta ja parantaa potilastyytyväisyyttä sekä lopulta myös potilasturvallisuutta.

ABB:n terveydenhuoltoalan tutkimuskeskuksessa on esimerkiksi ABB:n mobiili, kaksikätinen YuMi®-robotti, joka pystyy itsenäisesti hahmottamaan, missä sen ihmiskollegat ovat, ja liikkumaan heidän ympärillään. Samalla se oppii löytämään erilaisia reittejä paikasta toiseen.

  • ABB:n mobiilia ja itsenäisesti toimivaa YuMi®-laboratoriorobottia kehitetään niin, että se voi työskennellä hoitohenkilökunnan ja laboratoriotyöntekijöiden rinnalla.
  • ABB:n mobiili ja itsenäisesti toimiva YuMi®-laboratoriorobotti voi jakaa lääkkeitä ja viedä ne sairaaloissa sinne, missä niitä tarvitaan.

Mobiili YuMi®-robotti voisi tehdä toistuvia ja aikaa vieviä tehtäviä, kuten valmistaa lääkkeitä, ladata ja tyhjentää sentrifugeja, pipetoida ja käsitellä nesteitä sekä kerätä ja lajitella koeputkia. Tutkimuskeskuksessa on myös ABB:n IRB 1200 -robotti, joka voi siirtää nesteitä pipetointisovelluksessa. Kaikki edellä mainitut ovat yleisiä laboratoriotehtäviä, joita robotteja käyttävät automaatioratkaisut voivat tukea, koska niissä yhdistyy tasalaatuinen suoritus sekä joustavuus ja jatkuva toiminta. Robotin käyttö näissä voi tehostaa toimintaa, parantaa laatua ja minimoida kustannukset.

Mobiilia YuMi®-robottia voidaan lisäksi käyttää sairaaloissa erilaisiin logistiikkatehtäviin. YuMi® voi jakaa lääkkeitä, viedä niitä oikeisiin paikkoihin, tuoda hoitotarvikkeita henkilökunnalle ja viedä lakanoita suoraan potilaiden huoneisiin.

ABB ja Texas Medical Center ovat biotieteiden kehityksen eturintamassa. Nyt ne ovat valmiit tuomaan robotiikan ja automaation voiman lääketieteeseen. ABB:n tekemän analyysin mukaan toistuvien tehtävien tekeminen automaation avulla on jopa 50 % nopeampaa nykyisiin manuaalisiin prosesseihin verrattuna. Lisäksi etuna on, että robotit voivat tehdä työtä 24 tuntia vuorokaudessa. Robotteja käyttävien automaatioratkaisujen maailmanmarkkinoiden odotetaan kasvavan voimakkaasti. Ei-kirurgisia lääketieteellisiä robotteja arvioidaan olevan lähes 60 000 vuoteen 2025 mennessä, mikä on nelinkertainen määrä vuoteen 2018 verrattuna.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp