ABB:lle sopimus Gentingin seuraavan sukupolven risteilyalusten sähkövoimaratkaisuista

ABB on solminut 157 miljoonan euron sopimuksen sähkövoima- sekä propulsio- ja digitaalisten ratkaisujen toimittamisesta Genting Hong Kongin kuuteen Universal Class -alukseen, joilla kansainväliset hotelliketjut laajentuvat risteilymarkkinoille.

Uudet alukset suunnitellaan korkeimpien turvallisuus- ja ympäristöstandardien mukaisesti. Niiden käyttövoimana on ABB:n sähköinen Azipod®-propulsiojärjestelmä, josta on tullut risteilyteollisuuden vakioratkaisu sen jälkeen, kun se tuotiin markkinoille vuonna 1990.

Kussakin 286 metrin pituisessa aluksessa on kaksi Azipod®-yksikköä, joiden yhteisteho on 30 MW (40 230 hv). Alukset toimivat vähäpäästöisellä nestemäisellä maakaasulla. Alukset rakentaa Gentingin omistama telakkayhtiö MV Werften, jolla on telakat Wismarissa, Rostokissa ja Stralsundissa Saksassa. Alukset toimitetaan vuosina 2023–2024.

Kuusi alusta tarjoavat huippuluokan mukavuuksineen risteilyvieraille ylellisiä kokemuksia. Alusten matkustajakapasiteetti on Luxury-, Premium- tai Contemporary-matkustajaluokan mukaan 1 000–4 000 matkustajaa. Kussakin risteilyaluksessa on 15 kantta. Genting operoi aluksia globaaleille hotelliketjuille, jotka pyrkivät risteilymarkkinoille. Ketjujen toimintaa rajoittaa omien laivojen puute, sillä suuri osa maailman laivanrakennuskapasiteetista on nyt käytössä.

Alukset voidaan liittää ABB Ability™ Collaborative Operations Center -infrastruktuuriin, joka valvoo ABB:n teknologian toimintaa laivassa ja jonka kautta käyttäjät saavat myös etäyhteyden ABB:n asiantuntijoihin.

”Erinomainen joustavuus, kestävän kehityksen mukainen toiminta ja hyvin tiukat turvallisuus- ja tehokkuusstandardit tekevät näistä aluksista seuraavan sukupolven risteilyaluksia. ABB:n Azipod®-propulsiojärjestelmä, joka tunnetaan vertaansa vailla olevasta suorituskyvystään, ympäristöystävällisyydestään ja luotettavuudestaan, oli luonnollinen valinta näihin aluksiin”, kertoo Gustaf Grönberg, Executive Vice President, Marine Operations & Newbuilding, Genting Hong Kong.

”Näiden alusten myötä olemme siirtymässä uuteen kestävän kehityksen mukaisten risteilyalusten aikakauteen. Olemme iloisia yhteistyöstä ABB:n kanssa, koska se on vuosien varrella osoittautunut luotettavaksi ratkaisutoimittajaksi ja antaa meille nyt mahdollisuuden ottaa käyttöön risteilyalan tulevaisuuden määrittävää edistynyttä teknologiaa”, kertoo Peter Fetten, MV Werftenin johtaja.

”Kestävän kehityksen mukainen teknologia on keskeisellä sijalla ABB:n toiminnassa, ja siksi meille on suuri kunnia jatkaa pitkäaikaisia suhteitamme MV Werftenin ja Gentingin kanssa. Tekniikkamme on valittu näihin aluksiin, jotka pyrkivät määrittelemään modernia risteilyliikennettä uudelleen”, toteaa ABB:n Industrial Automation -liiketoiminnan johtaja Peter Terwiesch. Merenkulun lisäksi se tarjoaa ratkaisuja monille muillekin teollisuudenaloille.

Risteilymatkustamisen suosio on kasvussa. Cruise Lines International Association -toimialajärjestön (CLIA) mukaan 30 miljoonan matkustajan odotetaan risteilevän merillä vuonna 2019, mikä on kuusi prosenttia edellisvuotta enemmän. CLIA:n mukaan matkustajat ovat myös aikaisempaa ympäristötietoisempia ja odottavat, että aluksilla käytetään kestävää teknologiaa.

”Azipod®-propulsiojärjestelmästä on tullut ympäristöystävällisen risteilytekniikan vakioratkaisu. Se vähentää todistettavasti polttoaineenkulutusta jopa 20 prosenttia perinteisiin akselivetoisiin propulsiojärjestelmiin verrattuna", kertoo ABB:n Marine & Ports -liiketoimintalinjan johtaja Juha Koskela. Azipod®-propulsiojärjestelmät ovat pelkästään risteilyaluksissa säästäneet 900 000 polttoainetonnia.

Azipod®-propulsiojärjestelmä perustuu sähkövoimalla pyöritettäviin potkureihin ja pystyakselinsa ympäri pyörivään ruoripotkurilaitteeseen. Laitteen sähkömoottori on sijoitettu ohjausyksikköön laivan rungon ulkopuolelle. Azipod®-yksikkö voi kääntyä 360 astetta, ja siksi se parantaa aluksen ohjattavuutta ja tehokkuutta. Laitteiston melu ja tärinä on hiljaista, mikä lisää matkustusmukavuutta ja parantaa miehistön työskentelyoloja.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) on teknologiajohtaja, joka edistää teollisuuden digitalisaatiota. Innovointimme on jatkunut yli 130 vuoden ajan. ABB:llä on neljä asiakaskeskeistä globaalisti johtavaa liiketoimintaa: Electrification, Industrial Automation, Motion ja Robotics & Discrete Automation, joita tukee yhteinen, digitaalinen ABB Ability™ -alusta. ABB:n Power Grids -liiketoiminta divestoidaan Hitachille vuonna 2020. ABB toimii yli 100 maassa ja työllistää noin 147 000 henkilöä. www.abb.com

Tietoja Genting Hong Kong Limited -yrityksestä (“Genting Hong Kong”)

Genting Hong Kong on pääasiassa risteilyliiketoimintaa harjoittava johtava yritys, jolla on lisäksi vapaa-ajan, viihde- ja matkailualan toimintaa.

Aasian risteilyalan edelläkävijänä Genting Hong Kong perusti Star Cruises -yrityksen vuonna 1993 ja ryhtyi rohkeasti kasvattamaan Aasian ja Tyynenmeren alueen merkitystä kansainvälisenä risteilykohteena. Vuonna 2015 Genting Hong Kong pyrki edelleen laajentamaan risteilytarjontaansa perustamalla Dream Cruises -risteilylinjan palvellakseen nopeimmin kasvavia Aasian markkinoita. Samana vuonna Genting saattoi päätökseen Crystal Cruises -yrityksen oston, joka laajensi Genting Hongkongin markkinaosuutta globaaleilla luksusristeilymarkkinoilla. Nämä kolme risteilybrändiä tunnetaan nyt nimellä Genting Cruise Lines.

Genting osti vuonna 2016 Saksasta kolme telakkaa, jotka tunnetaan yhteisnimellä “MV Werften”. Näillä se pystyy rakentamaan enintään 200 000 bruttotonnin risteilyaluksia kolmelle risteilybrändilleen. Edellisenä vuonna Genting oli ostanut luksusjahtien ja muiden uusien alusten rakentamiseen keskittyvän Lloyd Werftin.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp