ABB ja ASKO sähköistävät norjalaisen kuljetuskaluston

ABB on tehnyt sopimuksen ASKOn ja sen omistajayhtiö NorgesGruppenin kanssa latausinfrastruktuurin luomisesta ASKOn kasvavalle sähkökuorma-autojen kalustolle. ASKO on Norjan suurin ruokatarvikkeiden tukkumyyjä. Yhtiöllä on päivittäin tien päällä 600 kuorma-autoa. Sen tavoitteena on ruokatarvikkeiden päästötön jakelu vuoteen 2026 mennessä. Sopimuksen arvoa ei julkistettu.

ABB tukee ASKOa tehokkaalla ja luotettavalla, akkukäyttöisille sähkökuorma-autoille tarkoitetulla latausinfrastruktuurilla jakelukeskuksissa eri puolilla Norjaa. ABB:n ensimmäiset HVC 150C (150 kW) ‑suurteho-latausasemat on jo otettu käyttöön ASKOn Oslossa sijaitsevassa jakelukeskuksessa. Niillä ladataan toistaiseksi kahta Scanian akkukäyttöistä sähkökuorma-autoa, mutta lisää on luvassa.

center

”ASKO pyrkii toimimaan kestävästi ja ilmastoneutraalisti. Tämä tarkoittaa sitä, että aiomme keskittyä energiatehokkuustoimiin ja etenkin uusiutuviin luonnonvaroihin”, sanoo ASKOn kuljetusjohtaja Svein Sollie. ”Tämä edellyttää merkittäviä investointeja, etenkin energiaan ja kuljetukseen. ASKO on ohjaajan paikalla tässä kehityksessä, ja meidän on uskallettava tehdä investointeja. Meidän on myös oltava valmiit maksamaan enemmän kuin mitä tavanomainen liiketoiminnan tuotto vaatii. ABB valikoitui kuorma-autojen latausasemien toimittajaksi maailmanlaajuisen asiantuntijuutensa, vankan kokemuksensa ja teknisten ratkaisujensa ansiosta.”

”ASKOn panostus päästöttömiin ajoneuvoihin tarkoittaa kunnianhimoisinta raskaiden ajoneuvojen kalustoa, mitä Norjassa on koskaan nähty. Olemme sähköisen liikenteen ratkaisujen johtaja koko maailmassa, ja on hienoa päästä edistämään kuljetusalan kestävämpää tulevaisuutta kokemuksellamme, palveluillamme ja latausratkaisuillamme”, sanoo ABB:n maailmanlaajuisen E-mobility Infrastructure Solutions ‑liiketoiminnan johtaja Frank Mühlon.

Yleinen joustavuus ja tehokkuus ovat jatkossa ratkaisujen saumattoman toiminnan ja muiden sähköinfrastruktuurille asetettujen vaatimusten kannalta keskeisessä osassa.

ASKOn teknologiajohtaja Marius Aarset jatkaa: ”Keskitymme ratkaisuihin, joissa huomioidaan muut toiminnot, kuten sähköisten haarukkatrukkien, jäähdytysjärjestelmien ja aurinkokennojen lataaminen jakelukeskuksissa tehohuippujen välttämiseksi, lataustarpeiden ennakointi ja latausprosessien optimointi esimerkiksi tavaroita lastattaessa.”

ASKO on ollut päästöttömien kuorma-autojen edelläkävijä Norjassa. Se aloitti toimintansa Oslossa vuonna 2016 Alankomaista hankitulla uudelleenrakennetulla kuorma-autolla, jonka hyötykuorma oli 5,5 tonnia. Vuoden 2020 alussa yhtiö otti Trondheimissä käyttöön neljä vetykäyttöistä Scanian kuorma-autoa, joiden kokonaispaino on 26 tonnia ja toimintasäde 500 kilometriä.

Tämän jälkeen Oslossa otettiin käyttöön edellä mainitut akkukäyttöiset Scanian sähkökuorma-autot, joiden hyötykuorma on noin 10 tonnia ja ilmoitettu toimintasäde 120 kilometriä. ASKO on tilannut yhteensä 55 tällaista Scanian kuorma-autoa. Se myös tilasi ensimmäisenä Norjassa 10 Tesla Semi ‑kuorma-autoa. Näiden hyötykuorma on 36 tonnia ja toimintasäde jopa 800 kilometriä.

ABB:n latausasemat kuuluvat kaikki liiketoiminta-alueet kattavaan digitaalisten ratkaisujen ja -palvelujen ABB Ability™ ‑valikoimaan. Latausverkon operaattorit pystyvät Internet-yhteyden avulla valvomaan ja hallitsemaan latauspisteitä etänä. Ratkaisu myös minimoi käyttökatkot ja lisää tehokkuutta.

ABB on maailman johtava sähköajoneuvojen infrastruktuuria kehittävä yhtiö. Sen kattavassa valikoimassa on lataus- ja sähköistysratkaisuja sähköautoille, sähkö- ja hybridilinja-autoille sekä laivoille ja junille. ABB tuli sähköautojen latausmarkkinoille vuonna 2010. Nykyään yhtiöllä on yli 14 000 ABB-tasavirtalatausaseman laitekanta yli 80 maassa. ABB sai hiljattain Global E-mobility Leader 2019 ‑palkinnon työstään kestävien liikenneratkaisujen kansainvälisen käyttöönoton edistämisessä.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) on teknologiajohtaja, joka edistää teollisuuden digitalisaatiota. Innovointimme on jatkunut yli 130 vuoden ajan. ABB:llä on neljä asiakaskeskeistä globaalisti johtavaa liiketoimintaa: Electrification, Industrial Automation, Motion ja Robotics & Discrete Automation, joita tukee yhteinen, digitaalinen ABB Ability™ -alusta. ABB:n Power Grids -liiketoiminta divestoidaan Hitachille vuonna 2020. ABB toimii yli 100 maassa ja työllistää noin 144 000 henkilöä. www.abb.com

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp