Digitaalinen ABB Ability™ -ratkaisu turvaa luotettavan energiansaannin Helsingin Kalasatamassa

Helen Sähköverkko Oy luottaa innovatiiviseen ABB Ability™ -järjestelmään ja ilmaeristeiseen keskijännitekojeistoon. UniGear tekee sen verkosta älykkäämmän ja luotettavamman.

Kalasataman alueella sijaitsi aikoinaan vilkas satama. Nykyisin aluetta ei kuitenkaan tunneta satamastaan, vaan sitä pidetään älykkään kaupungin ja kaupunkikehityksen ja -suunnittelun edelläkävijänä. Uudessa kaupunginosassa Helsinginniemen itärannalla on jo käytössä monia älykkäitä ratkaisuja, ja lisää on tulossa. Helen Sähköverkko Oy valitsi ABB:n innovatiivisen keskijänniteverkon kojeistoratkaisun UniGear Digitalin, koska tämä täyttää uuden älykkään kaupunginosan sähkönjakelun tiukat vaatimukset.

Kalasatamassa esitellään ja testataan tuoreita ja innovatiivisia ideoita. Perimmäisenä ajatuksena on suunnitella uusia palveluja ja ratkaisuja, jotka lisäävät mukavuutta ja tekevät alueella asuvien ihmisten arjesta helpompaa. Asukkaiden käytössä on esimerkiksi huipputeknologinen jätteenkäsittelyjärjestelmä: jätteet voi pudottaa suoraan maanalaiseen putkistoon. Digitaalisilla työkaluilla asukkaat voivat seurata sähkön ja veden käyttöään lähes reaaliaikaisesti ja tehdä valintoja kuluttajana sen mukaan. Muita innovaatioita ovat itsepalvelukirjastona toimiva älykontti sekä älypuhelimella toimiva yhteiskäyttöisten sähköautojen varausjärjestelmä.

Älykkäässä kaupungissa riippuvuus sähköverkosta korostuu ja kasvaa jatkuvasti, ja lyhyetkin sähkökatkokset ovat vahingollisia. Uusi alue edellyttää älykkäitä ja luotettavia ratkaisuja Helen Sähköverkko Oy:ltä. Kalasataman keskuksessa on sen vuoksi otettu käyttöön uusia automaatioratkaisuja suljetun keskijänniterengasverkon ohjaukseen.

”Meidän näkökulmastamme UniGear Digital ja uudenlaiset suojaustoiminnot ovat Kalasataman suljetun keskijänniteverkon tärkeimpiä uusia teknologioita. Kojeistoratkaisu on luotettava ja kustannustehokas ja samalla askel kohti entistä monimutkaisempia keskijänniteverkkoja, joiden on oltava paitsi turvallisempia ja luotettavampia myös joustavampia ja paremmin käytettävissä”, sanoo Helen Sähköverkko Oy:n järjestelmäpäällikkö Mika Loukkalahti. ”Ratkaisu varmistaa häiriöttömän sähkönjakelun kriittisille alueille, myös verkkovian sattuessa. Sensoripohjaiset mittaukset sekä prosessiväylän hyväksikäyttö tiedonsiirrossa valitaan todennäköisesti myös Helen Sähköverkko Oy:n tuleviin projekteihin.”

Alueella sijaitsee Suvilahden aurinkovoimala. Kun aurinkovoiman määrä jatkossa kasvaa, sähköntuotanto vaihtelee sääolosuhteiden mukaan. Energiayhtiölle tämä tarkoittaa kasvavaa tarvetta ylläpitää verkon tasapainoa, mikä edellyttää sähköverkolta älykkäitä jakeluratkaisuja. UniGear Digital -ratkaisuun kuuluvien rengasverkon suojaustoimintojen ansiosta sähkökatkot voidaan välttää kokonaan, tai niiden kestoa voidaan lyhentää huomattavasti.

Kalasataman suurimittainen älykkään kaupungin projekti alkoi vuonna 2009 ja jatkuu 2030-luvulle saakka. Projektin valmistuttua Kalasatama on noin 20 000 ihmisen koti ja noin 8 000 ihmisen työpaikka. Metromatka kaupungin keskustaan kestää kuusi minuuttia. Vaikka varsinainen satama suljettiin vuonna 2008, virkistyskalastus on Kalasatamassa edelleen sallittua kalastusluvan hankkineille.

ABB Ability™ on ABB:n yhtenäinen, toimialarajat ylittävä digitaalinen kokonaisratkaisu, joka mahdollistaa asiakkaille paremman tuottavuuden ja pienemmät kustannukset.

ABB esittelee digitaalisen kojeiston kokonaisratkaisua CIGREn yleiskokouksessa Pariisissa 26.–31. elokuuta.

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp