ABB:n SSC600 hoitaa Parikkalan Valon sähköaseman suojaus- ja ohjaustoiminnot

Parikkalan Valon Punkasalmen sähköaseman suojaus- ja ohjaustoiminnot päätettiin saneerauksen yhteydessä keskittää yhteen moderniin ratkaisuun. ABB:n toimittama laite vie sähköaseman uuteen aikaan.

ABB:n SSC600 keskittää kaikki sähköaseman suojaus- ja ohjaustoiminnot yhteen IEC 61850 -yhteensopivaan laitteeseen. Näin se yksinkertaistaa sähköverkkoa ja tukee digitaalisen sähköaseman elinkaarenhallintaa, mikä tarkoittaa sähköyhtiön arjessa toimintavarmempaa sähköasemaa ja helpompaa päivitettävyyttä.

Parikkalan Valon Punkasalmen sähköasema uusittiin ABB:n modernilla teknologialla.
Parikkalan Valon Punkasalmen sähköasema uusittiin ABB:n modernilla teknologialla.

Kun Parikkalan Valo päätti kaksi vuotta sitten saneerata vuonna 1986 rakennetun Punkasalmen sähköaseman, sai lopputyötään ammattikorkeakouluun tehnyt harjoittelija tehtäväkseen kartoittaa, millaisia ratkaisuja sähköaseman suojaukseen ja ohjaukseen saneerauksessa voitaisiin käyttää.

Uudesta tekniikasta kiinnostuneena hän otti selvää ABB:n ja Carunan tuotekehitys- ja tutkimuskohteesta, missä sähkölaitoksen suojaus ja ohjaus hoidettiin SSC600-ratkaisulla, ja suositteli sitä myös Parikkalan Valolle. Ensi alkuun vieraalta tuntunut idea sai vahvistusta samana vuonna, kun sähköyhtiön väki pääsi tutustumaan Jyväskylän MicroSCADA-päivillä SSC600-ratkaisuun käytännössä. Parikkalan Valossa vakuututtiin siitä, että oli aika uudistaa sähköasema ABB:n ainutlaatuisella teknologialla.

Turvallinen ja helppo päivittää

30 vuotta sähköyhtiöllä työskennellyt Parikkalan Valon verkkopäällikkö Olli Mattila uskoo, että SSC600 tuo useita hyötyjä Punkasalmen sähköasemalle.

”Olen ollut alalla pitkään ja nähnyt kaikenlaisia laitteita. Sen olen oppinut, että nykyisin myös sähköasemilla laitteet vanhenevat nopeammin kuin ennen. Päädyimme nyt aivan uuteen järjestelmään, ja olemme askeleen edellä. Lisäksi SSC600 -ratkaisun avulla pääsemme eroon siitä, että asemalla on erilaisia ja eri-ikäisiä laitteita. Nyt saamme kaikki ohjaus- ja suojaustoiminnot aina ajan tasalle yhdellä päivityksellä”, hän perustelee valintaa.

ABB:n toimittama keskitetty suojaus tarkoittaa helppoa päivitettävyyttä ja turvallisuutta sekä parempaa elinkaaren hallintaa. Verkkopäällikkö Olli Mattilan mukaan järjestelmä saatiin taipumaan hyvin myös maaseutumaiseen sähkönkäyttöön, ja ratkaisu mahdollistaa myös uusia suojauksia tulevaisuudessa.
ABB:n toimittama keskitetty suojaus tarkoittaa helppoa päivitettävyyttä ja turvallisuutta sekä parempaa elinkaaren hallintaa. Verkkopäällikkö Olli Mattilan mukaan järjestelmä saatiin taipumaan hyvin myös maaseutumaiseen sähkönkäyttöön, ja ratkaisu mahdollistaa myös uusia suojauksia tulevaisuudessa.

ABB:n Mika Kukkola on samaa mieltä. ”SSC600-ratkaisun yksi etu on nimenomaan sen helppo päivitettävyys. Kun kaikki sähköaseman suojaus- ja ohjaustoiminnot on keskitetty yhteen laitteeseen, suojauksen toimivuus on helppo hoitaa koko kojeiston elinkaaren ajan.”

Kukkolan mukaan keskitetty suojaus on myös turvallinen valinta. Vaikka laite on uusi, sitä on tutkittu ja sen käyttöä on samalla pilotoitu Carunalla jo kolmisen vuotta. Lisäksi laitteen teknologiaan liittyvää kehitystyötä on ABB:llä tehty jo 20 vuotta.

”SSC600 on turvallinen ja varma. Lisäksi sen avulla voi tehdä räätälöityjä ratkaisuja. Myös itse suojaus voidaan toteuttaa monipuolisemmin ja varmistetummin kuin perinteisellä tavalla rakennettuna”, hän sanoo.

Sähköasemalle voi jättää olemassa olevat releet varasuojiksi. Asemalle voidaan lisätä toinen SSC600-laite, joka suojaa silloin, kun toista laitetta päivitetään. SSC600 mahdollistaa myös uusia suojauksia, joihin on aiemmin tarvittu useita erillisiä suojalaitteita.

Punkasalmen sähköaseman saneerauksesta vastasi SLT Consults. Sen toimitusjohtaja Kimmo Kärki pitää SSC600-ratkaisua järkevänä ja mielenkiintoisena.

”Suojauksen keskittäminen ja helppo päivitettävyys ovat ilman muuta hyviä asioita. Lisäksi näiden uusien laitteiden avulla saadaan yhä enemmän tietoa sähkölaitoksen toiminnasta, ja tämän datan avulla voidaan reagoida jo ennen kuin suurempia pulmia tulee. Se on erittäin suuri hyöty”, hän listaa.

Tulevaisuuden ratkaisu

Sekä Olli Mattila että Kimmo Kärki näkevät, että SSC600-ratkaisu tulee tulevaisuudessa yleistymään. ”Yhä älykkäämmät järjestelmät yleistyvät jatkuvasti”, Kimmo Kärki toteaa.

Molemmat kiittelevät yhteistyötä ABB:n kanssa. ”Lopputulokseen ja yhteistyöhön olemme oikein tyytyväisiä. Henkilökuntamme sai uudistusprojektissa myös hyvää oppia uudesta ratkaisusta”, Kärki sanoo.

Olli Mattilan mukaan järjestelmä saatiin taipumaan hyvin myös maaseutumaiseen sähkönkäyttöön,  ja tarvittaessa järjestelmästä voidaan ottaa helposti käyttöön myös uusia suojaustoimintoja ympäristön muuttuessa.

”Käyttöönotossa tehtiin muutamia muutoksia toiveidemme mukaisesti, ja räätälöinnin ansiosta SSC600 saatiin juuri meidän tarpeisiimme sopivaksi. Saimme myös koulutuksen", Mattila kertoo. "Myönnettävä kuitenkin on, että myös ”suora linja” tukipalveluun on meille tärkeä, jos tulee kysyttävää tai ongelmia." Sen Mika Kukkola toteaa luonnollisesti kuuluvan pakettiin.

Parikkalan Valo on uusimassa ensi vuonna seuraavan, vuonna 1972 rakennetun sähköaseman. ”Näyttää vahvasti siltä, että myös sen sähköaseman suojaus- ja ohjaustoimintoja tulevaisuudessa hoitaa ABB:n SSC600,” tyytyväinen Olli Mattila toteaa.

Olli Mattila on vakuuttunut ABB:n SSC600-ratkaisun hyödyistä suojaus- ja ohjaustoiminnoille. Hän suunnittelee jo seuraavan sähköaseman uudistamista.
Olli Mattila on vakuuttunut ABB:n SSC600-ratkaisun hyödyistä suojaus- ja ohjaustoiminnoille. Hän suunnittelee jo seuraavan sähköaseman uudistamista.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp