Älykäs laskutusjärjestelmä on ABB:n työpaikkalatauksen ydin

Älykäs laskutusjärjestelmä on ABB:n työpaikkalatauksen ydin

ABB Marine and Ports -parkkipaikan latauslaitteet tunnistavat käyttäjän ja pitävät verottajan tyytyväisenä.

ABB Marine and Ports valmistaa Vuosaaren sataman kupeessa sähköisiä ruoripotkureita. Nyt suurten risteilyalusten potkurikäytöissäkin käytettävä sähköinen voimansiirto on rantautunut myös autoihin. Yhä useampi ABB Marine and Portsin työntekijä ajaa hybridi- tai täyssähköautolla.

– Meillä on erilaisia sähköauton käyttäjiä. Monilla on vapaan autoedun työsuhdeauto, usein lataushybridi. Työntekijöillä on myös omia täyssähköautoja, ja vieraat tarvitsevat hekin yhä useammin latausmahdollisuutta, selvittää ABB:n lataustuotteista vastaava tuotemarkkinointijohtaja Henri Kapp.

Yhä useampi ABB Marine and Ports työtekijä ajaa hybridi- tai täyssähköautolla.
Yhä useampi ABB Marine and Ports työtekijä ajaa hybridi- tai täyssähköautolla.
center

Yksi haaste henkilökunnan latausjärjestelmän rakentajille oli verottajan linjaus, joka tekee auton ilmaisesta työpaikkalataamisesta veronalaisen edun. Sen verotusarvoksi on määritelty kiinteä 30 euroa kuukaudessa. Pelkästään työpaikalla lataaville sähköautoilijoille tämä on edullista. Sen sijaan vain harvoin työpaikalla lataavat jäisivät tappiolle, vaikka työnantajan tarjoama sähkö olisikin ilmaista.

Millaisen ratkaisun latausjärjestelmien toimittaja ABB omille työntekijöilleen lopulta rakensi?

Syksyllä 2020 käyttöönotetun järjestelmän sydän on ABB:n teollisuus-PC, joka on asennettu erityisesti sähköautolataukseen suunnitellun sähkökeskuksen sisään. Siinä pyörivä ohjelmisto tunnistaa latausta aloittavan käyttäjän RFID-kortin, tallentaa lataustapahtuman ja siinä kuluneen sähköenergian.

Henkilökunnalla on omat latauskorttinsa, ja vieraat voivat noutaa ABB Marine and Portsin vastaanotosta vierastunnisteen, jolla he saavat latauksen käyntiin. Vieraiden ja vapaan autoedun käyttäjien sähkön maksaa ABB, oman sähköautonsa lataajalle lataus maksaa sovitun summan kilowattitunnilta.

ABB Marine and Ports pysäköintialueella on 15 ABB:n EVLunic -latauspistettä, ja niillä kellarissa oma sähköautolataukseen suunniteltu sähkökeskus.
ABB Marine and Ports pysäköintialueella on 15 ABB:n EVLunic -latauspistettä, ja niillä kellarissa oma sähköautolataukseen suunniteltu sähkökeskus.
center

– Latausjärjestelmä on täysin itsenäinen, verkosta tai pilvipalveluista riippumaton. Jokainen lataus tallentuu käyttäjäkohtaisesti, ja raportit laskutusta varten otetaan ulos esimerkiksi neljännesvuosittain, Henri Kapp kertoo.

Oman auton lataajille järjestelmä on oikeudenmukainen. Sähköstä maksetaan käytön mukaan, ja verottaja pysyy tyytyväisenä.

Käyttöä esimerkiksi taloyhtiöissä

Latausjärjestelmän rakentamisen helpoin osuus oli fyysisen latausverkon rakentaminen.

– Se oli perussähköasennusta, Kapp toteaa.

ABB Marine and Ports -pysäköintialueella on 15 ABB:n EVLunic-latauspistettä, ja niillä kellarissa oma sähköautolataukseen suunniteltu sähkökeskus. Latauspisteen 11 kW:n kolmivaihelataus täyttää esimerkiksi Tesla-sähköauton suuren akun työpäivän kuluessa.

ABB Marine and Ports -parkkipaikan latauslaitteet tunnistavat käyttäjän.
ABB Marine and Ports -parkkipaikan latauslaitteet tunnistavat käyttäjän.
center

Suurempi haaste oli ohjelmisto, johon ei ollut valmiita ratkaisuja. Avuksi tuli ABB:n kumppani ohjelmistotalo Wapice, joka rakensi softan avoimen lähdekoodin palasista ABB:n tarpeisiin.

Voisiko vastaavaa järjestelmää hyödyntää myös muualla?

– Ehdottomasti, arvioi Kapp.

Ensimmäiset asiakkaat ovatkin tulossa tutustumaan ABB Marine and Portsin järjestelmään.

– Eri käyttäjien lataukset tallentavalle järjestelmälle olisi tarvetta esimerkiksi taloyhtiöissä, Kapp pohtii.

Kappin mukaan latauspisteiden käytön laskutuksen voi ratkaista monella eri tavalla. Helpoin – mutta käyttäjille yleensä kallein – vaihtoehto on tilata palvelu latausoperaattorilta, joka hoitaa kaiken. Toinen ääripää on ABB Marine and Portsin esimerkin mukainen oman järjestelmän rakentaminen.

– Se on kertainvestointi, mutta elinkaari on varmasti pitkä.

Välimuotojakin on. Esimerkiksi ABB:n Terra AC -latauspisteet voi kytkeä ABB:n pilvipalveluun.

– Isännöitsijä voi hakea talon latauspisteiden laskutustiedot ABB:n verkkopalvelusta, Henri Kapp kertoo.

Teksti: Petja Partanen

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp