GE Healthcaren haastava kokoonpanosovellus automatisoituu ABB:n Single-arm YuMi® -cobotin avulla

GE Healthcaren haastava kokoonpanosovellus automatisoituu ABB:n Single-arm YuMi® -cobotin avulla

GE Healthcare on valinnut ABB:n uuden Single-arm YuMi® -cobotin uutuustuotteidensa kokoonpanolinjastolle Vallilan tehtaallaan. Yhteistyörobotti toteuttaa nopeasti ja joustavasti työvaiheen, joka olisi ihmiselle ergonomisesti erittäin vaikea.

Ihmisen kanssa turvalliseen yhteistyöhön suunnitellut cobot- eli yhteistyörobottiratkaisut ovat viime vuosina nousseet vahvasti perinteisen teollisuusrobotiikan rinnalle. ABB on laajentanut yhteistyörobottiensa tuotelinjaa uusilla malleilla, joihin kuuluu kokoonpanoteollisuuden käyttöön suunniteltu Single-arm YuMi® -cobotti. Malli  on otettu käyttöön GE Healthcaren prototyyppilinjalla Helsingissä.

GE Healthcare Finland Oy on maailman suurimpien terveysteknologiayritysten joukkoon kuuluvan GE Healthcaren tytäryhtiö. Yhtiön Suomen päätoimipiste Helsingin Vallilassa on yksi GE Healthcaren johtavista potilasmonitoroinnin tuotekehityksen osaamiskeskuksista. Tehtaalla valmistetaan muun muassa potilasvalvontamonitoreita sekä hengitys- ja nukutuskoneissa käytettäviä kaasumittausmoduuleita. Valtaosa tuotannosta tehdään vientiin.

GE Healthcaren uutuustuotteiden linjasto valmistaa prototyyppejä tuotantoon tulevista laitteistoista. Linjastolla on parhaillaan käynnissä merkittävä uuden tuotteen kehityshanke, jonka sensoriakkukomponenttiin oli tarpeen toteuttaa suunnittelumuutoksia nopealla aikataululla.

"Komponentin kokoonpanoon lisättiin liimaustyövaihe, joka on ihmiselle erittäin vaikea toteuttaa tasalaatuisesti," kertoo tuotannollistamishankepäällikkö Teemu Äärynen GE Healthcarelta. "Päädyimme cobot-tyyppiseen sovellukseen tämän työvaiheen automatisoimiseksi, ja cobotti saatiin ohjelmoitua prototyyppien valmistukseen erittäin nopeasti."

  • "ABB:n Single-arm YuMi® -cobotti hoitaa komponentin kokoonpanossa liimaustyövaiheen, joka on ihmiselle erittäin vaikea toteuttaa tasalaatuisesti", kertovat tuotannollistamishankepäällikkö Teemu Äärynen (oik.) ja Helsingin tehtaan operaatioista vastaava Sami Kyllönen (vas.) GE Healthcarelta.
  • Single-arm YuMi® -cobotti työssä GE Healthcaren prototyyppilinjastolla.

Tuotantolinjalla ABB Single-arm YuMi® -cobotti vastaa liimasauman levittämisestä osana tuotteen kokoonpanoa. Cobotti poimii työkappaleen telineestä, levittää liimasauman ulkoisen liimausannostelijan avulla ja laskee tuotteen takaisin samaan paikkaan. Pitkän liimasauman on seurattava tulitikkurasian kokoisen kappaleen muotoja tarkasti kolmessa ulottuvuudessa, mikä yhdessä liiman nopean kuivumisajan kanssa tekee työvaiheesta erittäin hankalan toteuttaa käsin.

Yksikätinen apuri

ABB IRB 14050 Single-arm YuMi® on yksikätinen versio vuonna 2015 esitellystä kaksikätisestä ABB IRB 14000 YuMi® -yhteistyörobotista (cobot, eng. collaborative robot). Erittäin kompakti seitsemänakselinen cobotti painaa vain 9,5 kg ja se voidaan asentaa mihin asentoon tahansa. Cobotti on kehitetty erityisesti pienkomponenttien kokoonpanotehtäviin mm. elektroniikkateollisuudessa ja kuluttajatuotteiden valmistusprosesseissa. Helposti ohjelmoitava cobotti on suunniteltu turvalliseen yhteistyöhön ihmisen kanssa, ja se soveltuu myös pienten ja keskisuurten yritysten käyttöön.

GE Healthcare on jo aiemmin hyödyntänyt kokoonpanotehtävissään kaksikätistä ABB YuMi® -cobottia, joten päätös cobot-solun rakentamisesta syntyi nopeasti. Sovelluksen on toteuttanut suomalainen Roboco Oy, joka on erikoistunut yhteistyörobotiikan ratkaisuihin.

"GE Healthcaren Single-arm YuMi® -toteutus on erinomainen esimerkki cobot-tekniikan mahdollisuuksista. Työvaiheeseen, jota ihminen ei pysty järkevästi tekemään, voidaan hyvin matalalla kynnyksellä toteuttaa joustava ratkaisu, ja cobottia on helppo hyödyntää myöhemmin myös muissa tehtävissä tarpeen mukaan", kertoo Robocon toimitusjohtaja Oskari Hakaluoto.

Yhteistyössä on tulevaisuus

Cobotit eivät välttämättä korvaa perinteisiä robotteja, joille on edelleen oma selkeä tarpeensa, mutta ne ovat avanneet paljon uusia mahdollisuuksia sellaisten työvaiheiden ja prosessien automatisointiin, joihin tavanomaiset ratkaisut eivät sovellu. "Kompaktit, ihmisen kanssa turvallisesti toimivat yhteistyörobotit avaavat myös pienille ja keskisuurille yrityksille uusia mahdollisuuksia robotiikan hyödyntämiseen suhteellisen pienellä investoinnilla", Robocon Hakaluoto toteaa.

Roboco kuuluu ABB Value Provider -kumppaniohjelmaan. "ABB:ltä löytyy oman osaamisen lisäksi innovatiivisia ja osaavia kumppaneita, joiden yhteistyö sekä meidän sekä loppuasiakkaan kanssa on keskeistä, kun tuotantoa kehitetään joustavilla cobot-ratkaisuilla," kertoo tuotepäällikkö Juha Mainio ABB:ltä. "Robocon GE Healthcarelle toteuttama solu on Suomen ensimmäisiä käytännön sovelluksia Single-arm YuMi -cobotille, ja cobotti toimiikin kokoonpanolinjalla ikään kuin yhtenä työntekijöistä."

Poikkeuksellisen kannattava investointi

GE Healthcaren uuden tuotteen valmistus on jo lähellä massatuotantovaihetta, ja uusi Single-arm YuMi® -cobotti on säännöllisessä käytössä prototyyppilinjalla. "Cobotti on tarvittaessa erittäin helppo ohjelmoida uudelleen, kun tuotteeseen tai valmistusprosessiin tulee päivityksiä. Puolessa tunnissa tekee jo isojakin muutoksia", kiittelee GE Healthcaren Äärynen. "Nopea käyttöönotto ja ratkaisun joustavuus ovat tuoneet todella paljon lisäarvoa tuotekehityksellemme."

Äärysen mukaan Single-arm YuMi® -cobotin yhteistyöominaisuudet ovat saaneet kiitosta myös työntekijöiltä. "Cobot-sovelluksen käyttöönotto on erittäin helppoa, koska laitteen ympärille ei tarvitse rakentaa raskaita turvajärjestelmiä. Näin laite saatiin heti prototyyppituotantoon linjallamme."

GE Healthcarelle cobot-toteutus on ollut erittäin kannattava sijoitus. "Sen lisäksi että cobotti pystyy toteuttamaan automatisoidusti työvaiheen, joka ei ihmiseltä onnistuisi, ratkaisu myös säästää merkittävästi työntekijöidemme työaikaa muihin tehtäviin. Tämä lisää kokoonpanomme tuottavuutta ja näkyy myös loppuasiakkaillemme tuotteen hinnassa. Takaisinmaksuaika tälle investoinnille onkin ollut harvinaisen lyhyt, reilusti alle vuoden", toteaa Äärynen.

Kuvat: Olli Urpela

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp