ABB:lle 20 miljoonan dollarin tuulimuuntajatilaus Pohjanmeren merituulipuistoon

ABB on saanut noin 20 miljoonan dollarin arvoisen tilauksen Mitsubishi Vestas Offshore Windiltä (MVOW) korkean suorituskyvyn WindSTAR-muuntajien toimittamisesta Borssele-merituulipuistoon Pohjanmerelle. Muuntajat toimitetaan maailman tehokkaimpiin kaupallisessa käytössä oleviin merellä toimiviin tuuliturbiineihin. Kaupan sisältämät muuntajat valmistetaan ABB:n muuntajatehtaalla Vaasassa.

Borssele-tuulipuiston toinen vaihe, Borssele III ja IV, on 731 megawatin (MW) tuulivoimaprojekti Pohjanmerellä, 22 kilometriä Alankomaiden rannikosta. Valmistuttuaan se tuottaa ympäristöystävällistä energiaa yli 800 000 kotitalouden käyttöön.

ABB toimittaa projektiin innovatiiviset WindSTAR-muuntajat, jotka on suunniteltu erityisesti tuuliturbiinin tornia varten. Uuden muuntajatyypin ansiosta uuden sukupolven tehokkaat offshore-tuuliturbiinit pystyvät toimimaan maailman korkeimmalla 66 kilovoltin jännitteellä. Jännitetason merkittävä nostaminen vähentää huomattavasti häviöitä ja kasvattaa tuuligeneraattorijärjestelmien tehokkuutta. Se myös lisää järjestelmien käyttöikää ja parantaa niiden kustannustehokkuutta.

”Nämä innovatiiviset muuntajat helpottavat merellä tuotetun tuulivoiman integrointia: pystymme tuomaan puhdasta energiaa kuluttajien käyttöön ja lujittamaan asemaamme luotettavana kumppanina, kun rakennetaan entistä vahvempia, älykkäämpiä ja ympäristöystävällisempiä sähköverkkoja”, Transformers-liiketoiminnan johtaja Toni Koskinen ABB:ltä sanoo.    

Kun merellä toimivien turbiinien koko kasvaa (tässä projektissa 9,5 MW, mikä on tehon maailmanennätys kaupallisessa käytössä olevissa merituulivoimaloissa), tulee turbiinimuuntajien edelleen olla kompakteja, kevyitä ja vähän tilaa vieviä, mutta samalla niiden on vastattava erityissovelluksen vaatimuksia ja mekaanisen rakenteen rajoituksia kustannustehokkaasti.

Muuntajilla on tärkeä tehtävä jännitetasojen säätäjänä: korkeajännitteinen energiansiirto pitkän etäisyyden päähän vaatii jännitteen nostamista ja energian jakaminen turvallisesti kuluttajien käyttöön sen laskemista. Muuntajat myös parantavat sähkövirran laatua ja helpottavat sen valvontaa.

ABB oli muuntajateknologian uranuurtaja jo 1890-luvulla ja on siitä lähtien ollut edelläkävijä ennätyksiä rikkovien innovaatioiden tekijänä. Näihin kuuluvat maailman tehokkaimmat HVDC-muuntajat ja AC-muuntajat. Yhtiö on johtava tuulivoimateollisuuden komponenttitoimittaja ja toimittaa myös kaikki ratkaisut tuulipuistojen liittämiseksi sähköverkkoon.

ABB:n muuntajatehtaalla Vaasassa valmistetaan sähkölaitosmuuntajia ja erikoismuuntajia, kuten uuni- ja tasasuuntaajamuuntajia, laiva- ja offshore-muuntajia, taajuusmuuttajakäyttöjen ja rautateiden sähköistysverkon muuntajia sekä reaktoreita 100 MVA:n tehoon ja 245 kV:n jännitteeseen asti. Muuntajatehdas vastaa myös Suomen muuntajahuolloista. Liiketoimintayksikkö työllistää Suomessa 250 henkilöä.

ABB on johtava teknologian edelläkävijä, jonka tarjonta kattaa sähköverkkoratkaisut, sähköistystuotteet, teollisuusautomaation sekä robotit ja liikkeenohjauksen. Yhtiö palvelee energia-, teollisuus-, liikenne- ja infrastruktuurialojen asiakkaita maailmanlaajuisesti. ABB on rakentamassa digitaalista tulevaisuutta tuomalla sähköä voimalaitoksista sähkönkulutuksen pisteisiin sekä automatisoimalla teollisuutta raaka-ainetuotannosta lopputuotteiden tuotantoon saakka. Kansainvälisen autoliiton FIA:n täysin sähköisen ABB Formula E -sarjan nimikkopartnerina ABB kehittää sähköistä liikennettä kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi. Innovointimme jatkuu yli 130 vuoden kokemuksella. ABB toimii yli 100 maassa ja työllistää noin 147 000 henkilöä. www.abb.fi

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp