ABB:lle kymmeniä sähköautojen latauspisteitä Helsingin Pitäjänmäkeen

ABB on ottanut Pitäjänmäen toimipisteessään Helsingissä käyttöön useita sähköautojen latauspisteitä, ja ne täydentyvät loppuvuoden aikana vielä uusilla. Latauspisteet tukevat ABB:n henkilöstön ja asiakkaiden ympäristömyönteistä sähköistä liikkumista, kun auto on mahdollista ladata työpäivän tai vierailun aikana. Latauspisteille on kova tarve - sähköautoilu yleistyy nopeasti ja ABB:n työsuhdeautopolitiikka suosii sähköautoja ja hybridejä.

Latauspisteitä kannattaa rakentaa kolmella jaollinen määrä, suosittaa ABB:n latausasemista vastaava tuotepäällikkö Jukka Mäkinen. “Valtaosassa sähköautokannasta on yksivaiheinen latauslaite. Kun kolmesta latauspisteestä jokaisen latauspisteen L1 kytketään vaiheita vuorottelemalla L1-, L2- tai L3-vaiheeseen, kuormittuu sähkönjakelujärjestelmä tasaisesti.”
Latauspisteitä kannattaa rakentaa kolmella jaollinen määrä, suosittaa ABB:n latausasemista vastaava tuotepäällikkö Jukka Mäkinen. “Valtaosassa sähköautokannasta on yksivaiheinen latauslaite. Kun kolmesta latauspisteestä jokaisen latauspisteen L1 kytketään vaiheita vuorottelemalla L1-, L2- tai L3-vaiheeseen, kuormittuu sähkönjakelujärjestelmä tasaisesti.”

ABB:n latausasemilla Pitäjänmäellä hyödynnetään EVLunic B+ -latausrasioita ja ABB:n omaa automaatio-osaamista. KNX-taloautomaatiojärjestelmä ohjaa latausta ja mittaa sähkönkulutusta. Henkilökohtaiset kulutustiedot tallentuvat omalle palvelimelle rakennettuun tietokantaan.

“Kun latauspaikalla näppäillään oma PIN-koodi, latauspiste käynnistyy ja tiedot alkavat tallentua tietokantaan”, tuotepäällikkö Jukka Mäkinen ABB:ltä kertoo.

Myös älykäs kuormanhallinta on toteutettu KNX-automaatiolla. Vaikka kaikki latauspisteet olisivat käytössä samanaikaisesti, ei lataus ylikuormita pääkeskusta.

”Latauspisteet on otettu hyvin vastaan ja ne ovat jatkuvassa käytössä. Uusien latauspaikkojen tarve kasvaa koko ajan”, Mäkinen sanoo.

Global Operations Manager Vesa Kandell ABB:ltä lataa täyssähköautonsa työpäivän aikana ABB:n latauspisteillä Pitäjänmäellä.
Global Operations Manager Vesa Kandell ABB:ltä lataa täyssähköautonsa työpäivän aikana ABB:n latauspisteillä Pitäjänmäellä. "Ajan auton ABB:n latauspisteelle aamuisin ja kytken auton latausasemaan. Riippuen aiemmasta käytöstä, akku on usein täyteen latautunut reilussa tunnissa. Sähköautoilen, koska huomioitaessa koko elinkaaren CO2-päästöt, sähköauto on selvästi paras vaihtoehto. Lisäksi sähköautoilu on erinomaisen hauskaa ja helppoa. Haluan ennemmin olla askeleen edellä kuin jäljessä."

Suomen sähköautokanta lähti kasvuun
Kuluvan vuoden aikana Suomen sähköautokanta on kasvanut nopeasti. Lataushybridien määrä on kasvanut vuodessa 158 %, täyssähköautojen 64 %. Kesäkuun 2018 lopussa rekisterissä oli kaikkiaan 11 384 hybridi- tai täyssähköautoa.

20 000 auton rajapyykki ohitetaan tällä vauhdilla jo vuoden 2019 alkupuoliskolla.

Myös latausinfrastruktuuri kehittyy vauhdilla. Kesäkuussa 2018 Suomessa oli hieman yli 600 julkista latausasemaa, joissa oli yhteensä 1 600 latauspistettä. Määrä on lähes kaksinkertaistunut vuodessa.

“Suuntaus on, että yhdelle latausasemalle tehdään entistä useampia latauspisteitä”, Mäkinen kertoo.

Myös valtiovalta suosii ajoneuvokannan sähköistymistä 2 000 euron hankintatuella täyssähköautoille sekä 2 000 euron romutuspalkkiolla uuteen sähkö- tai hybridiautoon vaihtavalle. Lisäksi Valtiovarainministeriö suunnittelee parhaillaan työpaikoilla tapahtuvan lataamisen verokohtelun yksinkertaistamista. Suunnitelman myötä latausmahdollisuuksien tarjoaminen työpaikoilla helpottuu verotusnäkökulmasta. Suomen kansallinen tavoite on, että vuonna 2030 maassamme on 250 000 sähköautoa, joita palvelee kaikkiaan 25 000 julkista latauspistettä.

Mäkisen mukaan Suomen sähkönjakeluverkko mahdollistaa sähköautojen nopean yleistymisen. Vaikka julkisia latauspisteitä on vielä niukanlaisesti, autojen öiseen kotilataukseen on Suomessa erinomaiset edellytykset. Latauspisteisiin tarvitaan vain älykästä ohjausta, joka käynnistää latauksen silloin, kun sähkön kysyntä – ja hinta – ovat alhaisimmillaan.

”Energiajärjestelmämme kestää kyllä sähköautojen yleistymisen, kunhan huolehditaan siitä, ettei kaikkia autoja ladata samaan aikaan”, Jukka Mäkinen sanoo.

ABB on tehnyt 130-vuotisen historiansa aikana useita merkittäviä sähköisen liikenteen läpimurtoja. Yhtiö on sähköajoneuvojen tasavirtalatausjärjestelmien globaali markkinajohtaja. Noin 8 000 ABB:n tasavirtalatausasemaa on asennettu 68 maahan. Latausjärjestelmien tarjoama kattaa niin hitaan latauksen AC-asemat kuin uraauurtavan Terra HP -pikalatausjärjestelmän, jolla vain kahdeksan minuutin latauksella saadaan 200 kilometriä ajomatkaa.

Fortune-lehti valitsi ABB:n kahdeksannelle sijalle vuoden 2018 ”Change the World” -listallaan tunnustuksena yhtiön uraauurtavasta työstä sähköisessä liikenteessä. Listalle valitaan yhtiöitä, joiden innovatiivisella työllä on merkittävä yhteiskunnallinen vaikutus ympäri maailman. ABB:n kumppanuus FIA Formula E Championship -kilpasarjan kanssa tukee sähköajoneuvojen käyttöä ja sitä kautta kestävää tulevaisuutta.

Muistilista latauspistettä suunnittelevalle

 • Tarkista riittääkö pääkeskuksen kapasiteetti
 • Tavallista leveämmät pysäköintiruudut helpottavat latauspisteen käyttöä
 • Käyttäjän tunnistus ja maksut
  • Mitä tunnistustapoja tarvitaan, peritäänkö kiinteä latausmaksu vai toteutuneen kulutuksen mukaan?
 • Kulutustietojen raportointi
  • Riittääkö laitetason kWh-tietojen automaattinen raportointi, vai tarvitaanko pilvipalvelu?
 • Rakenna latauspisteet kolmen sarjoissa
  • Vaiheiden vuorottelu tasapainottaa kuormaa.
 • Varaudu latausjärjestelmän laajentamiseen
  • Keskukseen varaukset lisälatauspisteille, riittävän leveät kaapelireitit.
 • Ylläpito
  • Päivitä talotekniikan dokumentit, suunnittele miten ylläpito ja vikatilanteet hoidetaan.

Yksinkertaisin ratkaisu on usein toimivin!

Asiantuntijana toimi tuotepäällikkö Jukka Mäkinen ABB:ltä.

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp