Fysiikan työpaja innostaa tekniikan opiskeluun

ABB:n fysiikan luokka on jo 20 vuoden ajan tarjonnut yläkoululaisille ja lukiolaisille mahdollisuuden konkreettiseen tekniikan kokeilemiseen ja oppien syvälliseen ymmärtämiseen.

Kun ABB:n Lauri Intke kertoo innostuneensa tekniikasta kesätyössään ABB:llä, lukiolaiset höristävät selvästi korviaan. Helsingin Pitäjänmäellä sijaitsevassa ABB:n fysiikan luokassa on juuri alkanut lukiolaisryhmän vierailu. Pian siirrytään työpajan puolelle, mutta ensin kuunnellaan Intken uratarina loppuun. ”Tein aikanaan Teknillisen korkeakoulun diplomityöni ABB:lle. Nykyisin teen töitä Drives-liiketoimintayksikössä taajuusmuuttajien parissa. Kuinka moni tietää, mikä on taajuusmuuttaja?” Intke kysyy. Muutama käsi nousee vähän ujosti.

  • Opettaja Hannu Keskitalo on huomannut, kuinka oppimisympäristön vaihdos virkistää ja inspiroi oppilaita. ”Omakin osaamiseni ja ymmärrykseni syvenee täällä vieraillessa joka kerta, vaikka asiat ja kokeet ovat jo ennestään tuttuja”, Keskitalo sanoo.
  • Force Plate -anturilla mitataan 17-vuotiaan jääkiekkoilijan elastisuutta ja ponnistusvoimaa.

Ujous karisee pian, kun oppilaat pääsevät fysiikan luokan puolelle. He tarttuvat rohkeasti välineisiin ja tutustuvat työohjeisiin. Opettaja Hannu Keskitalo luonnehtii ryhmää itseohjautuvaksi ja toimeliaaksi. Fysiikan luokassa on tarkoitus valita kolmesta neljään työtä yhdessä ja itsenäisesti tehtäväksi. Tällä kertaa tutustutaan ainakin kylmäfysiikkaan, aurinkoenergiaan ja force plate -anturilla toteutettaviin ponnistusvoiman mittauksiin.

Vastapainoa teorialle
Tämänkertaiset vieraat ovat Espoon Kuninkaantien lukiosta, pitkän fysiikan lukijoita kaikki. Vierailu on osa aineen työkurssia.

”Tavallisella fysiikan kurssilla ei kokeita tehdä tähän tahtiin. Työkurssilla kokeita tehdään kaikkiaan kahdeksan, joista neljä voimme tehdä täällä”, Saara Laasonen kuvailee ja jatkaa: ”Tykkään käytännön töistä, ne tuovat kivaa vaihtelua pänttäämiselle.”

Kurssikaveri Niklas Back on samaa mieltä: ”Fysiikka on mukavan konkreettista, ja kokeiden avulla on hauskaa päästä havainnoimaan asioita. Teoreettinen puoli kun ei aina ole ihan helpointa ymmärtää.”

Aurinkopaneelin testaus on jo täydessä käynnissä yhdessä työpisteessä. Kun paneeleihin suunnataan valoa, pitäisi pienen potkurin lähteä pyörimään. Oppilaat ovat keskittyneitä ja kunnianhimoisia: potkurin pieni pyörähdys ei selvästikään kelpaa.

Tavoitteena innostaa ja inspiroida nuoria
Henkilöstöhallinnon harjoittelija Maarit Kylmälahti ABB:ltä koordinoi fysiikan luokan käytännön järjestelyjä. Fysiikanluokkatoiminta on osa monipuolista työnkuvaa opiskelijayhteistyössä, johon kuuluu lisäksi messuja, opintokäyntejä ja opiskelijatilaisuuksia. Kylmälahden mukaan fysiikanluokkatoiminta innostaa nuoria tekniikan pariin ja tukee ABB:n tavoitteita monella muullakin tavalla.

Henkilöstöhallinnon harjoittelija Maarit Kylmälahti on huomannut, että nuoret kiinnostuvat ABB.stä hurjasti, kun he pääsevät käymään yrityksessä.
Henkilöstöhallinnon harjoittelija Maarit Kylmälahti on huomannut, että nuoret kiinnostuvat ABB.stä hurjasti, kun he pääsevät käymään yrityksessä.

”Monimuotoisuus on meillä tärkeä teema, jota edistämme aktiivisesti. Haluamme, että nuoret – niin pojat kuin tytötkin – näkisivät ne kaikki monipuoliset mahdollisuudet, joita tällä alalla on. ABB on mukana myös muun muassa Teknologiateollisuuden valtakunnallisessa MyTech-ohjelmassa, joka tähtää siihen, että tekniikan alalle saadaan lisää innostuneita nuoria”, Kylmälahti kertoo.

Työpajat avaavat koululaisille käytännönläheisen näkymän yrityksen toimintaan ja tekniikan alaan. Kylmälahti on huomannut, kuinka nuoret innostuvat ja kyselevät usein ABB:stä työpaikkana ja kesätyömahdollisuuksista.

”Vaikka tuotteemme ja palvelumme ympäröivät ihmisten arkea jatkuvasti, on tämä monelle koululaiselle ensikosketus meihin yrityksenä. Ehkä tästä syttyy jollekin kipinä hakeutua tulevaisuudessa ABB:lle osaajaksi!”

Saara Laasonen vahvistaa Kylmälahden ajatukset. ”Todennäköisesti haluan opiskella jotain fysiikkaan ja tietotekniikkaan liittyvää. Olen täällä tänään saanut käsitystä ABB:stä, ja heti se rupesi kiinnostamaan yrityksenä. Lauri Intken uratarina rohkaisi uskomaan, että kunhan kiinnostusta riittää, ajan kanssa opinnot ja työmahdollisuudet kyllä selkiytyvät.”

Tulevaisuuden taitoja ja käytännön oppeja
Espoon Kuninkaantien lukion opettaja Hannu Keskitalo valmistelee jo päivän odotetuinta osuutta: nestemäisellä typellä toteutettavia kylmäfysiikan kokeita.

”Tämän fysiikantyöpajan merkitys opetukselle on suuri. Olen jo 20 vuotta käynyt täällä joka vuosi eri oppilasryhmien kanssa. Puitteet ovat ainutlaatuiset ja juuri sopivat hyödynnettäviksi osana opetusta”, Keskitalo kehuu.

Hän uskoo, että fysiikan opinnoissa tarvittavat taidot ovat yleisestikin juuri sellaisia taitoja, joita tulevaisuuden osaajilta vaaditaan: soveltamista, asioiden syvällistä ymmärtämistä, erilaisten digitaalisten laitteiden käyttöä ja monipuolista kielitaitoa.

”Täällä ABB:llä koulussa opitut asiat yhdistyvät reaalimaailmaan. Asioita voi kirjastakin oppia, mutta itse tekemällä tieto omaksutaan paljon syvällisemmin.”

Fysiikan luokka

– Fysiikan luokka -toiminta on osa ABB:n monipuolista yhteistyötä oppilaitosten ja korkeakoulujen kanssa. Tavoitteena on edistää nuorten kiinnostusta tekniikkaan ja teknisiin opintoihin.

– Luokissa vierailee yläkoululaisia ja lukiolaisia.

– Toimintaa on järjestetty jo 20 vuotta, ja fysiikan työpajoihin on osallistunut kymmeniä tuhansia koululaisia.

– Toinen fysiikan luokka on Lappeenrannan Teknillisen yliopiston tiloissa ja toinen Helsingin Pitäjänmäellä, ABB:n konetehtaan yhteydessä.

Teksti: Lotta Vaija
Kuvat: Olli Urpela
Artikkeli on julkaistu ABB Oy:n Näköala-lehdessä 2/2018 

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp