Sellutehdas irtautuu hiilestä siirtymällä sähkökuivaukseen

Sellutehdas irtautuu hiilestä siirtymällä sähkökuivaukseen

• Norjalainen sellutehdas korvaa öljyn sähköllä vähentääkseen 14 000 tonnia hiilidioksidipäästöjä vuosittain

• ABB:n tehonsäätimet varmistavat uusien ilmanlämmittimien tarkan ohjauksen ja minimoivat niiden vaikutuksen sähköverkkoon

• Hiilestä irtautuminen vastaa 7 000 auton poistamista liikenteestä

Norjalainen Vafos Pulp on kartongin valmistukseen käytettävän valkaisemattoman sellun valmistaja. Se alkaa käyttämään energiaintensiivisessä kuivausprosessissaan öljyn sijasta sähköä, mikä vähentää merkittävästi tehtaan hiilidioksidipäästöjä. Yhtiö korvaa yhdeksän megawatin (MW) öljykattilan sähkölämmittimillä, joita ohjataan ABB-teknologialla.

Kragerøn sellutehdas, joka tuottaa 80 000 tonnia sellua vuosittain, vähentää 14 000 tonnia hiilidioksidia vuosittain kesästä 2022 alkaen. Se vastaa noin 7 000 polttomoottoriauton vuosittaisia päästöjä.

Uudet ilmanlämmittimet vaativat huomattavan määrän tehoa ja niiden hallinta on avainasemassa laitoksen turvallisuuden, tehokkaan toiminnan ja seisokkien minimoimisen kannalta. Niitä ohjataan kymmenellä ABB DCT880 -tehosäätimellä, joilla hallitaan sähköisten lämmityselementtien tehoa.

Ohjaimet on asennettu säiliöihin, ja ne käyttävät Power Optimizer -ominaisuutta luomaan tasaisen kuormituksen, joka minimoi häiriöt paikallisessa sähköverkossa. Järjestelmien integrointi tehtiin yhteistyössä ABB:n ja norjalaisten järjestelmäintegraattoreiden EAS:n ja Actemium Electron kanssa.

DCT880-tehosäätimet ovat pitkäikäisiä tuotteita ja sisältävät uusimman ohjaustekniikan sekä liitännät. Tämän ansiosta Kragerøn laitoksen käyttäjät voivat ohjata kuivausprosessia tarkemmin kuin silloin, kun he käyttivät öljyä. Sähköön siirtyminen tarkoittaa myös sitä, että laitos ei enää tarvitse öljyvarastoa paikan päällä.

”Raskasöljyn polton aika Norjassa on ohi”, sanoo Roar Paulsrud, Vafos Pulpin toimitusjohtaja. ”Asiakkaat odottavat meidän olevan osa vihreää siirtymää kestävällä tuotannolla. On myös tärkeää, että toimialamme auttaa vähentämään päästöjä täällä Norjassa”.

”Kragerøn projekti on loistava esimerkki siitä, kuinka organisaatiot voivat irtautua hiilestä nykyaikaisilla sähkövaihtoehdoilla”, sanoo Lars-Fredrik Mathiesen, ABB Motionin johtaja Norjassa. ”Koska Norjan sähköverkko toimii lähes kokonaan uusiutuvalla energialla, Vafos Pulpin kaltaiset toimet näyttävät tietä muulle teollisuudelle. Ne ovat myös avainasemassa hallituksen tavoitteen saavuttamisessa puolittaa hiilidioksidipäästöt vuoteen 2030 mennessä.”

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp