Az ABB a harmadik szinkronkompenzátor szállításával segíti elő, hogy a Feröer-szigetek tovább folytathassa a zöld energiára való átállást

Az ABB a harmadik szinkronkompenzátor szállításával segíti elő, hogy a Feröer-szigetek tovább folytathassa a zöld energiára való átállást

  • A szinkronkompenzátor technológia segíti a SEV-et, a fő villamosenergia-szolgáltatót, hogy a Feröer-szigeteki elektromos hálózat egyensúlyban tartásához nélkülözhetetlen forgási tehetetlenséget fenntartsa, helyreállítsa, mivel a szigeteken egyre nagyobb teret nyer a megújuló energiaforrásokra alapozott energiatermelésre történő átállás.
  • A harmadik szinkronkompenzátort a fő villamosenergia-hálózatra csatalakozó Borðoy szigetén telepítik.
  • A projekt fontos szerepet játszik a SEV azon célkitűzésében, hogy 2030-ra 100 százalékban zöld energiát termeljen.

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

Az ABB első, 8 megavoltamperes (MVA) egységét 2021-ben telepítették a szigetcsoport legdélibb tagján, a Suðuroy szigeten. A második, 12 MVA névleges teljesítményű egységet 2022-ben telepítették a Sund erőmű mellett, Feröer legnagyobb és legnépesebb szigetén, a Streymoyon, amelyet a fő villamos-energia hálózat lát el árammal. A Borðoyon telepítendő új, 8 MVA teljesítményű egységet szintén a fő villamos-energia rendszerbe fogják integrálni.

A SEV azt az ambiciózus célt tűzte ki, hogy az Atlanti-óceán északi részén fekvő, elszigetelt Feröer-szigetek 100 százalékban zöldáramot termeljen víz-, nap- és szélenergiából, valamint biogázból és potenciálisan árapály-energiából. Ez a törekvés az éghajlatváltozás elleni küzdelem mellett fontos gazdasági előnyökkel is jár, mivel megszűnik a jelenlegi függőség a drága fosszilis tüzelőanyag-importtól. A SEV számára nagy kihívást jelent, hogy a meglévő, dízelüzemű erőművének leállítása csökkenti a hálózat egyensúlyban tartásához és biztonságos működéséhez elengedhetetlen "forgó inercia" rendelkezésre állását. Ezt a problémát helyben kell megoldani, mivel a Feröer-szigeteket a szomszédos országokkal nem kötik össze áramellátó kábelek, ami azt jelenti, hogy a villamos-energia hálózat nem tud külső támogatást igénybe venni.

Az SEV-vel folytatott együttműködés keretében az ABB a szinkronkompenzátorára alapozott innovatív technológiáját telepít a villamosenergia-hálózat stabilitásával kapcsolatos kihívás megoldására. A szinkronkompenzátorok olyan forgó villamos gépek, amelyek a terhelések és a megújuló energiaforrásokra alapozott energiatermelés változásait követve alapvetően fontos szolgáltatásokat nyújtanak a villamosenergia-rendszer megerősítésében és stabilitásának fenntartásában, ahogy a terhelések és a megújuló energiatermelés is változik. Ezen szolgáltatások közé tartozik az inercia, a zavarszint és a feszültségszabályozást szolgáló meddő teljesítmény.

ABB a szinkronkompenzátor
ABB a szinkronkompenzátor
center

„A fosszilis tüzelőanyagokról történő leválást célzó tervünk megvalósítása jól halad. 2023-ban a termelt villamos energiánk valamivel több mint 50 százalékát zöld energiaforrásokból állítottuk elő. Ez azonban azt jelenti, hogy az ABB-vel folytatott, a hálózat stabilitását fenntartó technológiával kapcsolatos együttműködésünk egyre fontosabbá válik az ügyfelek ellátásának folyamatossága érdekében” - mondta Terji Nielsen, a SEV kutatás-fejlesztési vezetője. „Nagyon elégedettek vagyunk az első két szinkronkompenzátor működésével. A berendezésekkel szerzett kedvező tapasztalatok jelentős szerepet játszottak abban a döntésünkben, hogy megrendeljük a harmadik egységet Borðoy szigetén üzemelő rendszerhez.”

„Az energiatermelés dekarbonizálása kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású világban lehetővé váljon a termelékenység biztosítása. Mindez azonban kihívást jelenthet a hálózat stabilitásának és rugalmasságának fenntartása szempontjából. Ezért tapasztaljuk napjainkban, hogy nagymértékben megnőtt az érdeklődés az SC technológiánk iránt, amely segít megerősíteni a gyenge hálózatokat, különösen a távoli területeken” - nyilatkozta Heikki Vepsäläinen, az ABB Nagymotorok és Generátorok divíziójának vezetője. „Nagy örömünkre szolgál, hogy folytatódik az együttműködésünk a SEV-vel, amelynek keretében egy harmadik szinkrongenerátor is telepítésre kerül. A Feröer-szigetek tulajdonképpen egy üzemi laboratóriummá válik, ahol bemutatjuk az SC-k előnyeit a sziget üzemmódú villamosenergia-hálózatokban.”

Az ABB Hajtások üzletága globális piacvezető a motorok és hajtások terén, termékeivel és megoldásaival elősegíti a termelékenyebb és fenntarthatóbb jövőt szolgáló energetikai átállás felgyorsítását. Innovációinkkal és a technológia határainak kitolásával a vevőink, az iparágak és a társadalmak számára is lehetővé tesszük az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövő megvalósítását. A digitalizálással támogatott hajtásaink, motorjaink és a szolgáltatásaink segítségével a vevőink és partnereink jobb teljesítményt érhetnek el, javíthatják a biztonságot és a megbízhatóságot. Speciális szakmai tapasztalataink és technológiánk ötvözésével optimális hajtás- és motormegoldásokat tudunk kínálni az alkalmazások széles körében, minden ipari szegmensben. Globális jelenlétünknek köszönhetően a világ minden pontján elérhetőek vagyunk, így vevőink igényeit gyorsan ki tudjuk elégíteni. A villamos hajtásláncok terén szerzett több mint 140 évnyi tapasztaltra építve üzletágunk folyamatosan fejleszti szakmai ismereteit és töretlenül fejlődik. go.abb/motion

Az ABB technológiai vezető szerepet tölt be az energetika és az automatizálás területén, egy fenntarthatóbb és erőforrás-hatékonyabb jövő kialakítását segíti elő. A vállalat megoldásai a mérnöki szaktudás és a szoftverek összekapcsolásával optimalizálják a berendezések gyártását, mozgatását, energiaellátását és működtetését. A kiválóságáról több mint 140 éve jól ismert ABB közel 105 000 munkatársa elkötelezett az ipari átalakulást felgyorsító innovációk előmozdítása mellett. www.abb.com

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban.

ABB weboldal: http://new.abb.com/hu

Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag

Instagram: abb_magyarorszag

YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag

Linkek

Lépjen kapcsolatba velünk!

Letöltések

Cikk megosztása

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp