2024. I. negyedévi eredmények

2024. I. negyedévi eredmények

Pozitív book-to-bill arány, rekordmagas árrés és erős cash flow

Eseti közlemény a SIX Swiss Exchange tőzsdei szabályzatának 53 cikkelye szerint

  • Megrendelések: 8 974 millió $, -5%; összehasonlító alapon1 -4%
  •  Árbevétel: 7 870 millió $, 0%; összehasonlító alapon1 +2%
  • Működési eredmény: 1 217 millió $; marzs: 15,5%
  •  Üzemi EBITA1:1 417 millió $; marzs1: 17,9%
  • Alap EPS: $0,49; -12%2
  •  Üzemi tevékenységekből származó cash-flow: 726 millió $; +157%

KULCSSZÁMOK

VÁLTOZÁS

(millió $, ha másképp nincs jelezve)

Q1 2024

Q1 2023

US$

Összehasonlító alapon1

Megrendelések

8 974

9 450

-5%

-4%

Árbevétel

7 870

7 859

0%

2%

Bruttó nyereség

2 935

2 716

8%

az árbevétel %-ában

37,3%

34,6%

+2,7 pont

Működési eredmény

1 217

1 198

2%

Üzemi EBITA1

1 417

1 277

11%

11% 3

a működési bevételek %-ában1

17,9%

16,3%

+1,6 pont

Folytatódó tevékenységek eredménye, adók levonása után

914

1 065

-14%

ABB-nek tulajdonítható nettó jövedelem

905

1 036

-13%

Alap EPS ($)

0,49

0,56

-12%2

Üzemi tevékenységekből származó cash-flow

726

282

157%

Szabad cash flow1

551

162

240%

1 A nem GAAP szerinti számokért lásd a 'kiegészítő egyeztetések és meghatározások' részt a csatolt 2024. I. negyedéves pénzügyi tájékoztatóban.

2 Az EPS növekedési ráták számítása nem kerekített összegekkel történt.

3 Konstans deviza (nincs kiigazítva az üzleti portfólió változásainak megfelelően).

"A magas bázisadatokhoz viszonyított első negyedéves teljesítményünk azt mutatja, hogy az év jól indult, a megrendelések dinamikája erősebb a vártnál, az árrés rekordmagas, a készpénztermelési teljesítményünk erős. Mindez kellő magabiztosságot ad ahhoz, hogy a 2024-ben várt árrést felfelé módosítsuk."

Björn Rosengren, vezérigazgató

Vezérigazgatói összefoglaló

A 2024-es év első negyedévének legfontosabb eredményei között említhetem a vártnál jobb, 9 milliárd dolláros beérkező megrendeléseket, az 1,14-es pozitív book-to-bill arányt (rendelésállomány és a kiszámlázott tranzakciók aránya), a rekordmagas üzemi EBITA-árrést, valamint az 551 millió dolláros szabad cash flow-t, ami az első negyedévhez képest erős teljesítményt jelez. Közzétettük fenntarthatósági jelentésünket, amelynek egyik kiemelt pontja az egyik legfontosabb vevői értékajánlatunknak, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésének az alátámasztása volt. A 2023-ban értékesített termékeinkkel lehetővé tettük ügyfeleink számára, hogy a termékeink életciklusa során 74 megatonna üvegházhatásúgáz-kibocsátást kerüljenek el. A jelenlegi 139 megatonnás teljes mennyiséggel jó úton haladunk azon célkitűzésünk elérése felé, hogy segítsünk ügyfeleinknek megelőzni 600 megatonna CO2e-kibocsátást a 2022 és 2030 között értékesített termékek teljes élettartama alatt.

A várakozásoknak megfelelően a megrendelések csökkentek a tavalyi rekordmagas bázisadathoz képest, a visszaesés azonban mérsékelt, 5%-os volt (összehasonlító alapon 4%-os). A negyedévi adatokat összefoglalva azt látjuk, hogy a projekt- és rendszeralapú üzleti területeken továbbra is magas szintű ügyfélaktivitást tapasztalunk, és bátorítónak tartom, hogy az Energetika üzletág rövid ciklusú üzleti területein a megrendelések növekedése tapasztalható. Így, annak ellenére, hogy az ABB teljes rendelésállománya csökkent az első negyedévben, most még bizakodóbb vagyok 2024-et illetően, mint az év elején.

Lenyűgöző volt az új rekordmagasságú rendelésállomány mind az Energetika, mind a Hajtások üzletágban. A Folyamatautomatizálás üzletág rendelésállománya visszaesett ugyan a minden idők legmagasabb szintjéről, ám továbbra is tartja a legutóbbi erős negyedévekben mért szintet. Az idei év elején a tavalyi negyedik negyedévet a Robotika és Gyártásautomatizálás üzletág rendelésállománya tekintetében mélypontként jeleztük előre. Ez bekövetkezett, és az előre jelzettnek megfelelően a rendelésállomány fokozatosan nőtt. Azonban ez évről évre meredeken csökken, mivel az elővásárlási időszakot követően a vásárlók a rendeléseikkel visszatértek a korábbi szokásaihoz.

A bevételek stabilak maradtak (összehasonlító alapon 2%-os a növekedés), a növekedést, összehasonlító alapon, egyenlő arányban az árak és a volumenek generálták. Örömmel tapasztaltam, hogy a bruttó nyereség 270 bázisponttal 37,3%-ra javult, amit minden üzletágban pozitív fejlődés támaszt alá. Az üzemi EBITA 160 bázisponttal, új rekordmagasságra, 17,9%-ra emelkedett, amit a kissé nagyobb volumen és a magasabb árszint hatékonyabb alkalmazása eredményezett. Véleményem szerint jó jel, hogy az ABB-ben még mindig van felfelé ívelő potenciál, és a novemberben bejelentett, új, magasabb fedezeti céltartományon belül középtávon javulást érhetünk el.

Az évkezdet erőteljes cash flow-ja, a várakozásaink szerint, egy újabb jó, éves szabad cash flow-t eredményez, ami legalább a tavalyi szinthez lesz hasonló. A készpénz felhasználása know-how fejlesztésre, valamint akvizíciókon keresztüli bővülésre, fontos eszköze a hosszú távú részvényesi érték megteremtésének. Öröm volt látni a SEAM bejelentett felvásárlását, amely az Energetika szerviz divízió szolgáltatásait kibővíti energetikai eszközgazdálkodási és tanácsadási szolgáltatásokkal az ipari és kereskedelmi épületek piacán lévő ügyfelek számára. További, jó akvizíciós célpontjaink vannak, beleértve néhány olyan ügyletet, amelyek valamivel nagyobbak, mint a legtöbb közelmúltban bejelentett. A részvény-visszavásárlási program olyan eszköz, amellyel a fennmaradó készpénzt szétosztjuk, és bejelentettünk egy újabb, 1 milliárd dolláros éves programot, amely április 1-jén indult. A program mérete megegyezik a tavalyiéval, bár a végrehajtási idő rövidebb, mivel 2025 január végéig tart, igazodva a 2024 negyedik negyedéves eredménybejelentéshez és a 2024. évi osztalékjavaslathoz.

A negyedév során bejelentettük azt a döntésemet, hogy lemondok az ABB vezérigazgatói tisztségéről. Teljes elkötelezettséggel végzem a tisztséggel járó feladatok ellátását egészen július végéig, amikor Morten Wierod veszi át a cégcsoport vezetést, majd ezt követően az év végéig tanácsadói szerepkörben támogatom az átmenetet. Öröm számomra, hogy Morten kerül a vezérigazgatói székbe, és biztos vagyok benne, hogy a már

bizonyított vezetői képességének köszönhetően az ABB Way működési modell még jobban beépül majd a munkamódszereinkbe. Miközben sajnáljuk, hogy távozik, szeretnék gratulálni Tarak Mehtának az ABB-n kívüli új karrierlehetőséghez. Tarak kiemelkedő mértékben járult hozzá vállalatunk sikeréhez, és minden jót kívánok neki a pályafutása következő állomásához. Már keressük az új vezetőket az Energetika és Hajtások üzletágak élére, és úgy tűnik, hogy amikor Morten augusztusban hivatalba lép, már egy teljes csapat áll majd a rendelkezésre.

Björn Rosengren, CEO
Björn Rosengren, CEO
center

Kilátások

2024. második negyedévében arra számítunk, hogy az árbevétel az előző év azonos időszakához viszonyítva közepes szintű, egyszámjegyű növekedést mutat majd, a működési EBITA-marzs pedig némileg magasabb lesz, mint 2024. első negyedévében.

A 2024-es teljes évben pozitív book-to-bill arányt várunk, az összehasonlítható alapon mért árbevétel-növekedés körülbelül 5%, a működési EBITA-marzs pedig körülbelül 18% lesz.

A 2024. első negyedévi eredményekről szóló sajtóközlemény és a prezentáció diái elérhetők az ABB Hírközpontban, a www.abb.com/news linken, valamint a Befektetői kapcsolatok honlapon, a www.abb.com/investorrelations címen.

A teljes 2024. I. negyedéves jelentés megtekintése (PDF)

2024. I negyedévi eredmények: pénzügyi tájékoztató (PDF)

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) technológiai vezető szerepet tölt be az energetika és az automatizálás területén, termékeivel és megoldásaival elősegíti egy fenntarthatóbb és erőforrás-hatékonyabb jövő kialakítását. A vállalat megoldásai a mérnöki szaktudás és a szoftverek összekapcsolásával optimalizálják a berendezések gyártását, mozgatását, energiaellátását és működtetését. A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB közel 105 000 munkatársa elkötelezett az ipari átalakulást felgyorsító innovációk előmozdítása mellett.

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energetikai szektorban.

ABB weboldal: http://new.abb.com/hu

Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag

Instagram: abb_magyarorszag

YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag

Linkek

Lépjen kapcsolatba velünk!

Letöltések

Cikk megosztása

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp