Az ABB felavatta új, 20 millió euró beruházási értékű, energiahatékony gyárát Belgiumban

Az ABB felavatta új, 20 millió euró beruházási értékű, energiahatékony gyárát Belgiumban

  • Az új, energiahatékony létesítmény célja az intelligens épületkomponensek iránti egyre növekvő kereslet kielégítése az energetikai átállás során.
  • Az energiaoptimalizálás, az új berendezések és egy új fotovoltaikus erőmű üzembe állítása várhatóan több mint 9 400 MWh éves üzemi energiamegtakarítást eredményez.
  • A napelemek, a hőszivattyúk, a vízhűtési rendszer és a megújuló energiaforrások használata révén évente több mint 6 700 tonnával csökken a CO2e-kibocsátás.

Az ABB termelésbe állította az új, 20 millió euró beruházási értékű fröccsöntő üzemét a belgiumi Gent közelében fekvő Evergemben, amellyel a biztonságos, intelligens és fenntartható villamosítási megoldások iránti növekvő európai keresletet kívánja kielégíteni. A modern üzemet úgy alakították ki, hogy az az új fröccsöntőgépek, a digitális technológiák és az automatizálási megoldások telepítésének köszönhetően a legfrissebb energiahatékonysági követelményeknek is megfeleljen. Az új létesítmény azt a meglévő üzemet váltja ki, amely a GE Industrial Solutions 2018-as felvásárlása során került az ABB tulajdonába. Az üzem áramelosztó berendezések tokozatait, szekrényeit fogja gyártani. Az itt gyártott tokozatok, szekrények a villamos elosztó készülékek, például megszakítók, biztosítékok, kapcsolók és mérőórák védőburkolataként szolgálnak, garantálva a villamos energia biztonságos elosztását, mérését és vezérlését a lakó-, a kereskedelmi és az ipari épületekben.

Az előrejelzések szerint a villamos szekrények globális piacának mérete a 2024-es 7,42 milliárd dollárról 2032-re 13,15 milliárd dollárra nő1, ami az új épületek iránti növekvő keresletnek, a meglévő épületek hatékonyabb és megbízhatóbb elektromos rendszerekkel történő korszerűsítésének, valamint az elektromos elosztás terén elért fejlődésnek köszönhető.

Az Evergemben épített új gyár része az ABB Mission to Zero™ kezdeményezésének, amelynek célja az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának jelentős csökkentése az ABB telephelyein, amivel párhuzamosan az ABB segíti az ügyfeleit az ÜHG-kibocsátásuk csökkentésében az eltervezett dekarbonizációs ütemtervük támogatásával. A programnak köszönhetően a korábbi létesítmény 2019-es adataihoz viszonyítva a CO2e-kibocsátás várhatóan több mint 6 700 tonnával, az energiafogyasztás pedig több mint 9 400 MWh-val fog csökkenni éves szinten. A tervezett intézkedések várhatóan évente körülbelül 2,5 millió euró energiaköltség-megtakarítást eredményeznek. Az energiatakarékos gépekkel felszerelt üzem az energiaszükségletének 10 százalékát várhatóan 1 330, a gyár területén telepített, tetőre szerelt napelempanel fogja előállítani, a fennmaradó részt pedig tanúsított zöld energiaforrásokból fogják biztosítani. A LED-es világítás, az elektromos járművek (EV) töltői, a hőszivattyúk, a hűtővízkörök és egy új szellőztetőberendezés szintén hozzájárulnak az energia-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez.

  • Új fröccsöntő üzem Belgiumban
  • Új, energiahatékony létesítmény az intelligens épületkomponensek iránti gyorsuló kereslet kielégítésére az energetikai átállás során
  • Az új evergemi telephely az ABB Mission to Zero™ kezdeményezésének része

Az evergemi üzem folyamatosan nyomon követi és optimalizálja az energiafelhasználást, kihasználva az ABB saját digitális megoldásait, például az ABB Ability™ Building Analyzer-t, amely valós időben követi az épületek és a közművek adatait, és elemzett adatokat szolgáltat az energiahatékonyság optimalizálásához. Ez, valamint a zöld energia és a hőszivattyúk használata szintén elősegíti az energiafogyasztás és a CO2-kibocsátás csökkentését. Az elkövetkező hónapokban, az üzemben egyéb digitális technológiákat, például egy épületirányítási rendszert telepítenek az energiahatékonyság további támogatása érdekében.

„A Mission to Zero™ programot követő evergemi üzem jól példázza az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású társadalom megteremtésére irányúló törekvésünket, illetve az iránti elkötelezettségünket, hogy felgyorsítsuk a fenntarthatóbb gyártásra való átállást” – nyilatkozta Mike Mustapha, az ABB Energetika üzletágához tartozó Smart Buildings divíziójának vezetője. „Ezt a korszerű üzemet úgy terveztük, hogy a jelenlegi igények mellett a jövőbeni keresletet is kielégítse. A hatékonyságot és termelékenységet napjainkban és a következő években optimalizálni tudó élvonalbeli technológiák és innovatív folyamatok beépítésével képzési bázist és fenntarthatósági ütemtervet biztosítunk munkatársaink és ügyfeleink számára. Az Evergemben átadott gyárban, 2024-ben és azután is folytatni fogjuk a digitális technológiák kombinálását az energiafogyasztás csökkentését és a megújuló energiaforrások növelését célzó intézkedésekkel.”

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalomra való áttérés érdekében az ABB szigorú, tudományosan megalapozott, nettó nulla kibocsátási célokat kitűző megközelítést követ, amely összhangban van a Science Based Targets initiative (SBTi) Net-Zero szabványával. Az ABB az ügyfelekkel folytatott partneri együttműködésekkel segíti a káros kibocsátások megelőzését, illetve a megújuló energiaforrások növekvő használatát. A Mission to Zero™ skálázható program az energiatermelésre, az energiagazdálkodásra és az épületautomatizálásra terjed ki az ipari és kereskedelmi üzemek területén.

Az ABB Mission to Zero™ programjáról ez a weboldal nyújt bővebb tájékoztatást: https://new.abb.com/mission-to-zero.

Az ABB technológiai vezető szerepet tölt be az energetika és az automatizálás területén, egy fenntarthatóbb és erőforrás-hatékonyabb jövő kialakítását segíti elő. A vállalat megoldásai a mérnöki szaktudás és a szoftverek összekapcsolásával optimalizálják a berendezések gyártását, mozgatását, energiaellátását és működtetését. A kiválóságáról több mint 140 éve jól ismert ABB közel 105 000 munkatársa elkötelezett az ipari átalakulást felgyorsító innovációk előmozdítása mellett.www.abb.com

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energetikai szektorban.

ABB weboldal: http://new.abb.com/hu

Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag

Instagram: abb_magyarorszag

YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag

[1] Forrás:Electrical Enclosure Market Size, Trends | Industry Outlook, 2032 (fortunebusinessinsights.com)

Linkek

Lépjen kapcsolatba velünk!

Letöltések

Cikk megosztása

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp