Stabil növekedés változó környezetben

AZ ELSŐ NEGYEDÉV FŐBB SZÁMAI

 • A teljes rendelésállomány +3%1-kal, míg a teljesítésre váró rendelésállomány +6%-kal nőtt
 • A kisebb, de rendszeres megrendelések állománya +6%-kal nőtt, szintje minden divízióban és minden régióban emelkedett
 • 4%-kal nőtt az árbevétel; a gyorsan számlázható rendelésállomány aránya (book-to-bill ratio2): 1,11x
 • Az üzemi EBITA marzs2 11.2%; alakulását 100 bázisponttal befolyásolta a GEIS akvizíció hígító hatása, illetve további 100 bázisponttal az átállási költségek is befolyásolták
 • Az adózott nyereség 535 millió USD, ami -6%-os csökkenést jelez
 • A működési EPS2 0,31 $, +5%3
 • Az üzemi tevékenységek cash-flow-ja -256 millió dollár; egész évre stabil, kiegyensúlyozott készpénztermelő képességet várunk
 • Globális szoftverfejlesztési együttműködés került bejelentésre a Dassault Systèmes-zel

„A rendelésállomány és az árbevétel első negyedévben elért stabil növekedése a portfóliónk minőségét és rugalmasságát bizonyítja, mivel ezeket a jó mutatókat annak ellenére tudtuk elérni, hogy néhány célpiacunkon, különösen a gyártásautomatizálás és az automatizálási szektorban, a kereslet lanyhulása volt tapasztalható”, – nyilatkozta Timo Ihamuotila, az ABB pénzügyi igazgatója.

„Továbbra is a működési teljesítményre, valamint a GEIS integrálására fókuszálunk. Ha a GEIS akvizíció hígító hatásától eltekintünk, akkor látható, hogy az üzemi marzs már emelkedést mutat. Jól haladnak az „Energetikai Hálózat” divíziónk eladásának előkészületei. A négy új üzletágunk a terveknek megfelelően április 1-jén megkezdte működését.”

KULCSSZÁMOK                                                                                                                          VÁLTOZÁS

millió $, ha másképp nincs jelölve

Q1 2019

Q1 2018

US $

Összehasonlító alapon

Megrendelések

7 613

7 555

+1%

+3%

Árbevétel

6 847

6 441

+6%

+4%

Működési eredmény

590

626

-6%


Üzemi EBITA

766

752

+2%

+10%4

a működési bevétel %-ában

11,2%

11,7%

-0,5pont


A folyamatos tevékenységből származó bevétel adó nélkül

415

414

+0%


Az ABB-nek tulajdonítható nettó jövedelem

535

572

-6%


Alap EPS ($)

0,25

0,27

-6%3


Működési EPS($)2

0,31

0,31

-3%3

+5%3

Működési tevékenységből származó cash flow5

-256

-518

+51%


2018. december 17-én az ABB bejelentette, hogy az „Energetikai Hálózatok” divízióját eladta. Következésképpen az Energetikai Hálózatok divízió eredményeit megszűnt tevékenységként mutatjuk be. A vállalat összes időszakra vonatkozó eredményei ennek megfelelően lettek módosítva.

Rövid és hosszú távú kilátások

A makrogazdasági mutatók vegyes képet mutatnak Európában, az USA-ban és Kínában a növekedés folytatódása várható. A globális piac növekszik, azonban a világ egyes részein fokozódó geopolitikai bizonytalanságok tapasztalhatók. Az olajárak és a devizaköltségek hatásai várhatóan továbbra is befolyásolják a vállalat eredményeit.

Az ABB négy új üzletága stabil pozíciókkal rendelkezik, a vonzó célpiacaikon az első vagy a második számú piaci szereplőnek számítanak. A vállalat új üzletágainak – név szerint: Energetika, Ipari Automatizálás, Hajtások, Robotika és Gyártásautomatizálás – célpiacai hosszú távon várhatóan évente 3,5-4 százalékkal bővülnek majd.

További információk

Az I. negyedév eredményeinek sajtóközleménye és prezentációja az ABB News Center honlapján, a www.abb.com/news-on és az Investor Relations honlapján, a www.abb.com/investorrelations-ön érhetők el.

Endnotes

 1. A megrendelések, a teljesítendő megrendelések és bevételek növekedési rátái összehasonlítható alapon (a helyi valutát a felvásárlásokkal és értékesítésekkel korrigálva).
 2. Nem-GAAP alapú számokat lásd a “Supplemental Financial Information”-ben.
 3. 3 Az EPS növekedési ráta kerekítetlen összegekből számítva. Az egy részvényre jutó összehasonlítható üzemi eredmény állandó valutában (a 2014-es árfolyamok nincsenek hozzáigazítva a portfólió változásokhoz).
 4. 4 Állandó valuta (nincs a portfólió-változáshoz igazítva).
 5. 5 Az összeg számításánál a folytatódó és nem folytatódó tevékenységek számai is figyelembe lettek véve.

Linkek

Lépjen kapcsolatba velünk!

Letöltések

Cikk megosztása

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp