ABB bouwt hoogspanningsonderstation voor het grootste zonnepark in Nederland

Na meer dan een jaar overleg, pre-engineering en voorbereiding maakt ABB Power Grids met trots bekend dat kort voor de jaarwisseling het contract tussen ABB en Chint Solar Nederland getekend is voor de bouw van een 110 kV transformatorstation. Met behulp van het transformatorstation wordt het zonnepark Midden-Groningen op het openbare hoogspanningsnet aangesloten.

Het zonnepark zal door een zeven kilometer lange kabelverbinding verbonden worden met het 110 kV schakelstation van Tennet in Kropswolde. In aansluiting op het ontwerpen, het leveren en inbedrijfstellen van de schakelaars, de transformator en de besturingsapparatuur, is ABB ook verantwoordelijk voor de constructie van het gebouw en voor het inrichten van de het terrein waarop het station met alle bijbehorende apparatuur wordt ondergebracht.  

Het zonnepark wordt gerealiseerd door Chint Solar Nederland. Met een gezamenlijk vermogen van 103 megawattpiek is het zonnepark bijna twee keer zo groot als het grootste Nederlandse zonnepark dat op dit moment in bedrijf is. Het zonnepark beslaat een oppervlakte van 117 hectare.  Dat is een omvang van maar liefst 160 voetbalvelden! Meer dan 300.000 zonnepanelen verzorgen de energiebehoefte van ongeveer 32.000 huishoudens. De bouw van het zonnepark is inmiddels in volle gang. Vanaf oktober 2019 zal het park bijdragen aan het reduceren van de CO2-uitstoot en op die manier een bijdrage leveren aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen.

Project highlights

Vermogen: 103 MWp
Spanningsniveau: 110 kV
Aantal zonnepanelen: >300.000
Footprint: 117 Ha
Aantal huishoudens: 32.000

Lees meer

Artikel in Solar Magazine: link

Links

Neem contact met ons op

Downloads

Deel dit artikel

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp