De ABB Ability™ Smart Sensor is een eenvoudige en zinvolle investering

Bandag in Dilsen-Stokkem produceert loopvlakken voor de autobanden van vrachtauto’s en autobussen. Het bedrijf is een dochteronderneming van bandenproducent Bridgestone. Gedurende vijf dagen in de week wordt er 24 uur per etmaal geproduceerd. Onderbreking van het productieproces heeft grote gevolgen.

Met veel succes wordt door Bandag de ABB Ability™ Smart Sensor toegepast. Monitoring en voorspellend onderhoud hebben ongewenste uitval van apparatuur voorkomen en gelijktijdig geld bespaard.

Als dochteronderneming van Bridgestone, 's werelds grootste bandenproducent, levert Bandag kwalitatief hoogwaardige vernieuwingsbanden. Het gepatenteerde Bandag-proces zorgt voor betrouwbare banden met een lange levensduur. Vernieuwingsbanden zijn niet alleen goed voor beheersing van de kosten; ze zijn ook goed voor het milieu. Dat komt omdat het gebruik van natuurlijke grondstoffen, het energieverbruik en de koolstofemissie fors dalen in vergelijking met het productieproces van nieuwe banden. Bovendien worden de banden waarvan het karkas nog herbruikbaar is, gerecycled. Een band kan 3-5 keer herrubberd worden. Wereldwijd worden er jaarlijks miljoenen banden gerecycled door het aanbrengen van nieuwe loopvlakken. Door toepassing van vernieuwingsbanden dragen wagenparkbeheerders bij aan een aanzienlijke reductie van de CO2-uitstoot.

Rene Brebels is Engineering & Maintenance Manager bij Bandag. Hij is verantwoordelijk voor de beschikbaarheid en het onderhoud van het machinepark in de fabriek in Dilsen-Stokkem. Hij vertelt: “Tijdens een door ABB georganiseerd event in Genk heb ik een presentatie over de ABB Ability™ Smart Sensor bijgewoond. Ik was behoorlijk overtuigd van de voordelen die genoemd werden. Vrijwel direct daarna hebben we 15 Smart Sensors gekocht. We waren een van de eersten! De prijs was aantrekkelijk. Wij hadden wel wat installatiekosten maar dat mag geen naam hebben. In eerste instantie dachten we vooral aan motoren met een vermogen boven 200 kW. Plaatsing van een Smart Sensor leek ons in deze gevallen heel zinvol. Door historische oorzaken passen we naast motoren van ABB ook motoren van andere fabrikanten toe. Ook voor die motoren werkt de Smart Sensor uitstekend. We hebben de meldingen de eerste 3 maanden nauwlettend in de gaten gehouden. Ook hebben we wat geëxperimenteerd. We hadden echter al snel twee motoren in de gele alarmfase. Daar hebben we heel precies naar gekeken en ons afgevraagd of de melding correct was. Ter vervanging beschikten we over een twintig jaar oude reservemotor maar daar vertrouwde ik niet helemaal op. In overleg hebben we toen twee nieuwe motoren besteld. Dat was achteraf een uitstekende beslissing want een van de motoren waar de alarmfase van gemeld was, ging inderdaad snel kapot. Ook was het goed dat we de oude reservemotor niet gebruikt hebben want de lagers bleken volledig opgedroogd te zijn. Een aanwezige spare blijkt niet altijd goed inzetbare spare te zijn! Door de tijdige melding konden we nu zonder productieverlies de kapotte motor vervangen. Door de opgedane ervaring hebben we al snel besloten om het aantal gemonteerde Smart Sensors uit te breiden. We hebben nu op alle motoren boven de 30 kW een sensor gemonteerd. In totaal zijn dat 45 motoren die ieder belangrijk zijn in ons productieproces. De Smart Sensor verschaft de zekerheid dat het goed gaat met je machinepark!”.

De ABB Ability™ Smart Sensorwordt gemonteerd op de behuizing van motoren. Er is geen bedrading nodig en er hoeft niet in het huis van de motor geboord te worden. Met het gebruik van algoritmen, gebaseerd op de jarenlange ervaring van ABB kan de Smart Sensor informatie over het gedrag van de motor verzamelen en via een Bluetooth gateway naar een beveiligde cloud omgeving sturen. De Smart Sensor meet trillingen, temperatuur en andere parameters die gebruikt kunnen worden om de conditie en prestaties van de motor te analyseren. Dit stelt gebruikers in staat om inefficiënties in hun productie te identificeren en het operationeel risico te verlagen.

Rene Brebels bij de ABB Ability™ Smart Sensor
Rene Brebels bij de ABB Ability™ Smart Sensor

Rene Brebels bevestigt dat: “Een voordeel van de Smartsensor is dat het component eenvoudig te monteren is. Voor een gering bedrag krijg je een eenvoudig maar betrouwbaar resultaat. Het is een simpele oplossing waarmee je onmiddellijk kunt besparen. Ik heb me in mijn loopbaan vanaf het begin beziggehouden met het oplossen van storingen. Ik zit al 35 jaar in het vak en ik heb de techniek en de benadering zien veranderen. Van storing zoeken en oplossen is het verschoven naar het voorspellen van storingen en uitval. Onderhoud berust tegenwoordig op het uitvoeren van predictive maintenance. Onze hoofddoel is het voorkomen van ongeplande stilstand. We zijn zelf te klein om de volledige service in eigen beheer uit te voeren. Er bestaan veel systemen waarmee de gegevens verzameld worden maar waar je zelf de interpretatie moet verzorgen. Een jarenlange ervaring is in zo’n geval een vereiste om de juiste conclusie te trekken. De systemen van ABB gaan verder en voorspellen heel nauwkeurig wat we kunnen verwachten. In onze fabriek staat veel apparatuur die al lang in bedrijf is. Met de diagnose-apparatuur kunnen we nu goed inschatten wat er gaat gebeuren. Dat betekent dat we zinvol kunnen investeren terwijl we een slanke technische afdeling kunnen handhaven. Op die manier is de investering gerechtvaardigd en wordt het aan sensoren en diagnose-apparatuur uitgegeven geld snel terugverdiend”.

Met de Smart Sensor kan het onderhoud van elektromotoren daarmee gebaseerd worden op reële gegevens in plaats van op vooraf vastgesteld onderhoudsschema’s. Dit resulteert in een langere levensduur van de installatie, minder onderhoudskosten en het voorkomen van onverwachte uitval.

Rene Brebels besluit: “Wij beschikken over een kleine hoeveelheid spare parts. Een volledige stock spare parts brengt hoge kosten met zich mee. Sommige delen zul je nooit gebruiken en als je ze nodig hebt, moet je je afvragen of spare parts die jaren op stock gelegen hebben nog in een goede conditie zijn. De smart sensor is een zinvolle investering die je voor een deel terugverdient want je kunt besparen op de aankoop van je spares. In ons geval hebben we zeker Euro 30.000,- bespaard. Bovendien scheelt het ook in de beheerskosten want je reservedelen moet je goed registreren en netjes opslaan. Integratie vind ik belangrijk. Mijn wens is om een combinatie te maken naar alle installatiedelen. Wij overwegen om ook Power Care van ABB aan te schaffen. We kunnen dan onder andere de temperatuur van de busbar en de tulpcontacten van onze middenspanningsinstallatie meten. In een breed overzicht wil ik kunnen zien wat de conditie van onze volledige installatie is. Op die manier kunnen we met een klein team techniekers, weinig spare parts en zinvolle investeringen een optimale beschikbaarheid van onze installatie waarborgen.”

Links

Neem contact met ons op

Downloads

Deel dit artikel

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp