ABB ferdigstiller leveranse til verdens mest avanserte, isgående gasstankflåte

ABB i Norge har vært sentral i leveransen av banebrytende kraft- og fremdriftsteknologi til 15 tankskip.

Skipene skal frakte LNG fra Jamalhalvøya i Sibir til Asia og Europa året rundt, og er bygget for å kunne bryte is på over 2,1 meters tykkelse uten støtte fra isbrytere. Prosjektet er et av de største marineprosjektene i ABBs historie globalt. Det har vært ledet med teknisk ekspertise og prosjektstyring fra ABBs marinevirksomhet på Billingstad og Ulsteinvik i Norge.

- Den komplekse og omfattende leveransen viser at vi har ingeniørressurser og kompetanse i verdensklasse her i Norge, sier Sindre Sætre, leder for ABBs maritime virksomhet i Norge.

Yamal-flåtens isbrytende Azipod®.
Yamal-flåtens isbrytende Azipod®.

Kutter forbruk og utslipp

Hvert gasstankskip har en kapasitet på 170 000 m3 LNG, og har is-klasse ARC7. ABBs elektriske fremdriftssystem Azipod® er en sentral del av den tekniske løsningen. Det girløse systemet sitter på utsiden av skroget og kan roteres 360 grader. Azipod® kan kutte drivstofforbruket inntil 20 prosent sammenlignet med tradisjonelle, akselbaserte løsninger og er dermed en bidragsyter til grønt skifte til sjøs.

- Drivstoff- og utslippsreduksjon har gjort Azipod® til det foretrukne valget for sikker, pålitelig, miljøvennlig og energieffektiv fremdrift i sårbare, arktiske strøk, forteller Sætre.

Til isbrytere

Den omfattende leveransen til gasstankskipene inkluderer også turboladere, generatorer, elektriske tavler, transformatorer, omformere og styring av fremdriftssystemene.

ABB har levert elektriske fremdriftssystemer til nærmere 100 isbrytere og isgående fartøy med total effekt opptil 45 megawatt (MW). Azipod®-familien strekker seg fra 1 til 22 MW.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) er en teknologileder som driver den digitale endringen av industrier. Med over 130 års innovasjonshistorie har ABB fire kundefokuserte, globalt ledende virksomheter: Electrification, Industrial Automation, Motion samt Robotics & Discrete Automation som støttes av den digitale plattformen ABB AbilityTM. ABBs virksomhet Power Grids vil overdras til Hitachi i 2020. ABB er tilstede i over 100 land med rundt 147 000 ansatte.

Lenker

Kontakt oss

Nedlastninger

Del denne artikkelen

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp