Ny rammeavtale med ABB sikrer Lyse kortreist, grønn og smart teknologi

Avtalen gir Lyse Elnett tilgang på løsninger produsert i Norge som bidrar til god forsyningssikkerhet og fleksibel kraftdistribusjon i Sør-Rogaland.

Lyse og ABB har inngått en ny rammeavtale som sikrer kortreiste og smarte produkter for pålitelig og fleksiel distribusjon av strøm i Sør-Rogaland (Foto Lyse)
Lyse og ABB har inngått en ny rammeavtale som sikrer kortreiste og smarte produkter for pålitelig og fleksiel distribusjon av strøm i Sør-Rogaland (Foto Lyse)

Kontrakten omfatter fordelingstransformatorer, mellomspenningsanlegg, lavspenningstavler og prefabrikerte nettstasjoner basert på ABB AbilityTM-teknologi. ABB Ability er selskapets forente, digitale tilbud på tvers av ulike bransjer med over 210 løsninger hittil.

Smarte strømnett

Dette er femte gang på rad at en slik avtale signeres av Lyse Elnett og ABB. Første gang var allerede i 1997.

- Vi har et langvarig og godt samarbeid med Lyse med gjensidig nytte, blant annet et banebrytende pilotprosjekt for smartere strømnett med klimavennlig teknologi, forteller Steffen Waal, administrerende direktør ved ABB i Norge. – Derfor setter vi ekstra stor pris på fornyet tillit og ser fram til å fortsette det fruktbare samarbeidet.

Avtalen har en varighet på tre år, med mulig forlengelse til fem år totalt. Totalverdien er estimert til 125 millioner kroner. ABBs produksjonsanlegg i Skien vil levere mellomspenningsanlegg, lavspenningstavler og nettstasjoner mens transformatorer hovedsakelig vil produseres av Norsk Transformator AS i Steinkjer.

- Vi har god erfaring med kortreiste produkter og tjenester fra ABB, forteller Håvard Tamburstuen, administrerende direktør, hos Lyse Elnett. I forrige avtaleperiode stod digitalisering og smartgrid sentralt. Slike løsninger blir enda viktigere fremover for å optimalisere driften av distribusjonsnettet.

Det grønne skiftet

Blant tidligere leveranser til Lyse finner vi intelligente nettstasjoner til et av landets største demonstrasjonsprosjekter for smarte nett, i Stavanger, og Ryfast-tunnelene samt elektroteknisk utstyr til småkraftverk og vindturbintilkoblinger. Fremover står blant annet verdens lengste undersjøiske tunnel, Rogfast, på programmet.

- Økt produksjon av ny, fornybar kraft og elektrifisering av transportsektoren til lands og til vanns er viktige bidrag til det grønne skiftet, forteller Steffen Waal i ABB. - Samtidig blir kraftnettene stadig mer komplekse med ikke-regulerbare energikilder som sol og vind og store effektuttak til for eksempel hurtiglading av elbiler og elbusser og landstrøm til skip. Bedre overvåking og styring er ikke bare vitalt for pålitelig drift av kraftnettene, men kan også redusere behovet for investeringer i økt nettkapasitet.

Lenker

Kontakt oss

Nedlastninger

Del denne artikkelen

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp