Studiile de piață arată preocupări în legătură cu energia electrică care impactează competitivitatea afacerilor, forța de muncă și decarbonarea

Studiile de piață arată preocupări în legătură cu energia electrică care impactează competitivitatea afacerilor, forța de muncă și decarbonarea

  • 92% dintre liderii de afaceri intervievați consideră că fluctuațiile costurilor cu energia și instabilitatea încă reprezintă o amenințare pentru competitivitatea afacerilor.
  • Impactul asupra forței de muncă include reduceri ale investițiilor în recrutare, formare, dezvoltare și salarii
  • Patru din cinci respondenți sunt, de asemenea, preocupați de securitatea aprovizionării cu energie, peste jumătate evidențiind impactul asupra obiectivelor lor de decarbonare.

Cercetările arată că întreprinderile din întreaga lume rămân preocupate de impactul securității energetice și al prețurilor, care ar putea fi un catalizator pentru o serie de efecte care se repercutează asupra mediului, cât și asupra societății și economiilor. Conform sondajului  Energy Insights survey1 realizat de ABB Electrification, dintr-un număr de 2.300 de lideri provenind din întreprinderi mici și mari aparținând mai multor sectoare de activitate, 92% dintre respondenți consideră că instabilitatea continuă a energiei le amenință profitabilitatea și competitivitatea. Costurile cu energia și insecuritatea au un impact semnificativ asupra forței de muncă, conducând la investiții reduse în angajați. Liderii de afaceri sunt, de asemenea, preocupați de potențialul impact asupra atingerii obiectivelor lor de sustenabilitate.

Restricționarea investițiilor și a creșterii afacerilor 

Creșterea costurilor energiei și insecuritatea îi obligă pe liderii de afaceri să regândească modul în care operează și unde investesc în afacerile lor, pentru a crește și a-și păstra competitivitatea. Din cauza creșterii costurilor energiei în ultimul an, zonele cheie de impact asupra afacerilor includ marje de profit mai scăzute (34 la sută) și reduceri ale cheltuielilor în unele domenii (34 la sută), conducând la o amânare a investițiilor în cercetare și dezvoltare și a altor inițiative de creștere a afacerilor. Peste o treime (38 la sută) au redus sau intenționează să reducă investițiile în tehnologie, în timp ce o treime (33 la sută) se așteaptă să reducă cheltuielile în infrastructură, iar 31 la sută prevăd o scădere a cheltuielilor de marketing.

Impact asupra angajaților

Companiile spun că au redus investițiile în forța de muncă în ultimul an din cauza costurilor crescute ale energiei și a necesității de a implementa măsuri de atenuare. Se așteaptă ca această situație să persiste și în următorii trei până la cinci ani, dacă provocările energetice persistă. Trei dintre primele cinci domenii de afaceri evidențiate pentru reduceri de buget sunt legate de forța de muncă: 42% vor cheltui mai puțin pe recrutare; 38 la sută vor scădea cheltuielile cu salariile, ore suplimentare și bonusuri; iar 37% vor reduce investițiile în formarea și dezvoltarea personalului.

Întârzierea decarbonizării  

Respondenții își manifestă în continuare îngrijorarea legată de faptul că prețurile și insecuritatea energiei ar putea întârzia progresul în domeniul schimbărilor climatice, având in vedere că îndeplinirea angajamentelor de reducere a emisiilor de carbon este considerată în prezent mai puțin prioritară decât reducerea costurilor cu energia. Peste jumătate (58 la sută) dintre liderii de afaceri intervievați au declarat că, costul energiei ar putea întârzia atingerea obiectivelor de durabilitate și de reducere a carbonului cu unul până la cinci ani. În timp ce reducerea costurilor cu energia reprezintă prioritatea principală pentru 61% dintre companii, doar 40% au în prezent reducerea emisiilor de carbon ca prioritate generală de afaceri.

Securitate energetică

83% dintre liderii de afaceri își exprimă îngrijorarea cu privire la securitatea aprovizionării cu energie a afacerilor lor și mulți iau măsuri pentru a rezolva acest lucru. Peste o treime (36 la sută) sunt îngrijorați de creșterea suplimentară a costurilor energiei, 31 la sută sunt îngrijorați de penele de curent și un sfert de raționalizarea energiei. Ca răspuns, 34% și-au crescut deja investițiile, concentrându-se în mod special pe îmbunătățirea eficienței energetice, iar 40% caută să instaleze surse de energie regenerabilă în propriile locații pentru a deveni mai puțin dependenți de rețea.

Morten Wierod, președinte, ABB Electrification, a declarat: „Afacerile spun că trebuie să se delimiteze de prețurile la energie și de nesiguranță și reevaluează planurile de cheltuieli actuale și viitoare. Luarea de măsuri pentru a atenua acest lucru reprezintă o prioritate clară, dar aceasta nu trebuie să fie un catalizator pentru potențialele impactări asupra forței de muncă sau asupra mediului. Investiția în surse regenerabile inteligente și durabile la sediile companiilor și în tehnologie de eficiență energetică se traduce prin capacitatea întreprinderilor de a reduce simultan costurile și emisiile. Cu abordarea corectă, este posibil ca industria să realizeze economii de costuri fără a sacrifica competitivitatea, forța de muncă sau călătoria către decarbonizare.”

center

Plan de măsuri

În timp ce companiile doresc în general să ia măsuri proactive pentru a aborda provocările energetice, o treime amână acest lucru din cauza costului perceput pentru implementarea măsurilor de eficiență energetică și aproape jumătate (49 la sută) consideră că nu au know-how-ul sau resursele necesare pentru a demara.

O mare parte din tehnologia care poate ajuta afacerile – fie ele mari sau mici – să-și optimizeze gestionarea energiei și să reducă costurile, este deja disponibilă la scară largă și la un cost rezonabil. De exemplu, la un sediu de telecomunicații în Hanoi, tehnologia clădirilor inteligente a redus costurile cu energia cu 20%, în timp ce modernizarea hardware-ului și utilizarea soluțiilor de management al energiei la o fabrică ABB din Italia a condus la economii de energie de 30%.

Pentru a afla mai multe despre modul în care ABB și clienții noștri colaborează pentru a atenua provocările energetice, vizitați Sustainability in Electrification. Companiile se pot alătura, de asemenea, la ABB - Energy Efficiency Movement- un forum global cu peste 300 de organizații care împărtășesc idei și soluții care pot ajuta industria să scadă costurile, să atenueze provocările energetice și să accelereze acțiunile climatice.

 1ABB Energy Insights Survey January 2023  Sondajul ABB la care au participat 2.300 de factori de decizie la nivelul CEO, Managing Director și Manager din întreprinderi mari și mici din sectoare precum producție, IT și Comunicații, Retail, Construcții, Educație, Inginerie, Sănătate, Transport și Logistică, Finanțe și Alimentație și Băuturi în perioada 12 decembrie 2022 – 6 ianuarie 2023, a fost realizat de către 3Gem Global Market Research & Insights. Respondenții au fost din Australia, Brazilia, China, Germania, India, Italia, Suedia, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie și SUA. 3Gem Research & Insights utilizează sisteme panel de gestionare standard din industrie și aderă la proceduri stricte de control al calității, livrând sondaje conforme GDPR atât pentru consumatori cât și pentru  B2B.

ABB este lider de tehnologie în domeniul electrificării și automatizării, aducându-si propriul aport pentru un viitor mai sustenabil și mai eficient din punct de vedere al resurselor. Soluțiile companiei conectează know-how-ul din domeniul ingineriei și software-ul pentru a optimiza modul în care lucrurile sunt fabricate, manipulate, alimentate și gestionate. Având la bază cei peste 130 de ani de excelență, cei aproximativ 105.000 de angajați ai ABB sunt dedicați în impulsionarea inovațiilor care accelerează transformarea industrială www.abb.com   

ABB Electrification: Electrificând lumea într-un mod sigur, inteligent și sustenabil, ABB Electrification este liderul global în tehnologia distribuției și gestionării energiei electrice de la sursă la priză. Pe măsura creșterii cererii mondiale pentru energie electrică, cei peste 50.000 de angajați ai noștri din 100 de țări colaborează cu clienții și parteneriipentru a transforma modul în care oamenii se conectează, trăiesc și lucrează. Dezvoltăm produse, soluții și tehnologii digitale inovatoare care conduc la eficiența energetică și la o societate cu emisii scăzute de carbon în toate sectoarele. Îmbinând scara globală cu expertiza locală, modelăm și sprijinim tendințele globale, oferim excelență clienților și dezvoltăm un viitor durabil pentru societate. go. abb/electrification 

Link-uri

Contactați-ne

Descărcări

Distribuie acest articol

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp