Elektriska motorn - en osynlig superanvändare av el

Elektriska motorn - en osynlig superanvändare av el

Debatten om hur vi i Sverige ska generera och transmittera energi är livlig. Men varför pratas det så lite om hur vi använder energi?

I energikrisen och effektbristens spår är elektriska motorer en del av lösningen. 40 procent eller 51 terawattimmar av Sveriges energianvändning går till elektriska motorer. De finns i byggnader och industrier där de pumpar vatten, valsar, kör kompressorer och flyttar luft med fläktar. Motorerna är superanvändare av energi, och ändå är de förvånansvärt osynliga.  

I Sverige är 15 kW-motorn den allra vanligaste. Den är ungefär 35 cm hög och 55 cm lång och den väger 130-160 kg. Den är alltså inte stor, men en enda sådan standardmotor använder mer än 100 megawattimmar elektrisk energi per år. För att sätta det i perspektiv: det är lika mycket energi som fem normalstora hus använder på ett år.  

I vår industri och infrastruktur finns uppskattningsvis mer än en halv miljon industriella elektriska motorer – många av dem gamla med låg verkningsgrad eller feldimensionerade. Tanken svindlar. Så mycket energi i det tysta. Så många osynliga, potentiella energitjuvar. Eller kanske – så många möjligheter till effektivare energianvändning!? För att lösa energikrisen och svara mot den ökande efterfrågan på el så är energieffektivisering en betydligt snabbare och mer effektiv åtgärd än att öka lokal produktion av el och bygga ut transmissionskapaciteten i elnäten.  

Att en elektrisk motor är så energiintensiv beror framför allt på den höga nyttjandegraden. Det är snarare regel än undantag att motorn nyttjas dygnet runt, året runt. Motorerna är dessutom tillverkade med robust teknologi. Att de ofta klarar mer än 50 år i drift i en industriell miljö låter kanske positivt. Men det är ett problem.  

Motorernas utveckling är häpnadsväckande
Motorernas utveckling är häpnadsväckande
center

I svensk industri och infrastruktur finns tusen och åter tusen gamla elektriska motorer som inte på långa vägar uppfyller dagens standarder avseende energieffektivitet.  

De moderna motorer som tillverkas idag är nämligen mycket energieffektiva. På bara tio år har det skett en häpnadsväckande utveckling av verkningsgraden på elektriska motorer. Idag säger lagkravet att en motor som sätts på marknaden minst ska ha energistandard IE3. Det är en mycket bra motor, men det är inte den allra bästa. Redan nu finns ännu mer effektiva IE4 och IE5-motorer.   Det krävs medvetna och långsiktiga investeringar 

Som konsumenter tänker vi hållbart. Vi investerar i elbilar trots att bensinbilen är billigare i inköp. Vi installerar bergvärme trots att återbetalningstiden är lång. Som konsumenter ser vi hållbart och långsiktigt på våra investeringar – de ska hålla i många år och är en god affär även om de inte är snabbt återbetalda.

I industrin tenderar däremot inköpare och ekonomer att stirra sig blinda på att investeringar ska ha snabb återbetalningstid. Är det rimligt att en motor ska ha en återbetalningstid på ett par år när den ska jobba dygnet runt i flera decennier och är den dominerade användaren av elektisk energi? 2/3 av industrins användning går just till elektriska drivsystem. 

För vilka val är det egentligen du gör när du köper en motor idag 2023 som håller i 30 år – till 2053? Redan 2050 ska Sverige vara koldioxidneutralt. Det kommer bara att gå om vi investerar i effektivare energianvändning. Först då blir det möjligt att nå miljömål, bli koldioxidneutralt och skapa ett hållbart energisystem. 

Medvetna investeringar idag är ett måste för en hållbar framtid.

Energieffektiva byggnader och industrierLäs mer om ABB:s lösningar för ett mer energieffektivt samhälle här.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp