ABB:s teknik driver prisbelönt åkattraktion som trotsar tyngdlagen

Åkattraktionen Loke på Liseberg i Göteborg använder en frekvensomriktare från ABB för att kopiera några av fysikens lagar som gäller vid rymdresor, säkert och exakt samtidigt som den sparar energi.

Europas topprankade åkattraktion svingar en gigantisk pendel, 40 skrikande spänningssökare runt i en stor bågrörelse som skapar både extrema gravitationskrafter och samma känsla av viktlöshet som i rymden.

Två minuter och 20 sekunder av skräckblandad förtjusning möjliggörs tack vare teknik från ABB.

Ett kraftfullt elsystem från ABB driver åkattraktionen Loke på Liseberg i Göteborg. Industrimotorn ger den snabba acceleration och retardation som åkattraktionen behöver, samtidigt som motorns noggrant kalibrerade styrsystem säkerställer att den gigantiska pendeln körs exakt, effektivt och – inte minst – säkert. Den är även miljömässigt hållbar då systemet använder attraktionens bromskraft för att generera el som kan matas tillbaka till det lokala elnätet.

Åkattraktionen är uppkallad efter Loke, en mångskiftande karaktär i nordisk mytologi som ofta porträtteras som en ombytlig skojare som kan flyga högt i luften. Pendeln når hastigheter på upp till 100 km/h i den 120-gradiga bågen. När pendeln vänder upplever passagerarna under ett ögonblick en gravitationskraft på upp till 4 G, liknande den astronauter möter när de skjuts upp i rymden.

När sedan den snurrande pendeln når sin högsta punkt – 42 meter upp i luften – får åkarna ett kort ögonblick uppleva viktlöshet. Inte konstigt att facktidskriften Kirmes & Park Revue utsåg Loke till Europas bästa åkattraktion 2018.

Inbyggd precision och säkerhet

Tillverkaren Inautec valde ABB:s återmatande frekvensomriktare ACS880-17 till åkattraktionen. Inautec ingår i koncernen Intamin Amusement Rides, global ledare i branschen, som bygger nästan 60 procent av nöjesfältsattraktionerna i världen.

Frekvensomriktaren ACS880-17 är försedd med ABB:s banbrytande teknik för motorstyrning som ger exakt hastighet och vridmoment samt korrekt positionsstyrning för att ta pendeln genom alla sina rörelser. Eftersom ABB:s positionsstyrda frekvensomriktare också kan användas på motorer med mycket hög effekt, kan systemet konstrueras med enbart en motor istället för flera motorer och växellådor. På så sätt minskas komplexiteten i systemet och blir mer tillförlitligt, tystare och dessutom effektivare. Utan ACS880-17:s exakta positionskontroll skulle konstruktörerna av Loke behövt använda ända upp till fem olika motorer för att driva den.

Fler fördelar med ABB:s frekvensomriktare är att den säkerställer att åkattraktionen alltid stannar på exakt samma ställe efter varje åktur. Den precisionen ger också en förbättrad produktivitet. Eftersom operatörerna inte behöver manövrera pendeln till rätt startposition efter varje åktur kan de klara maxantalet 900 åkare i timmen. Det innebär kortare kötider för passagerarna och högre intäkter för nöjesparkens ägare.

Både passagerare och operatörer kan räkna med säkerhet och pålitlighet. När man ska bygga in säkerhet i designen för en åkattraktion krävs vanligen många extrakomponenter som adderar både komplexitet och kostnader. Men ABB:s frekvensomriktare ACS880-17 innehåller integrerade säkerhetsfunktioner – som att begränsa tillåten kryphastighet och förhindra oavsiktliga startmoment – och följer de strängaste globala säkerhetsnormerna.

ACS880-17 är också en del av företagets hållbarhetsprogram. Den återmatande frekvensomriktaren fångar upp bromsenergin som uppstår när attraktionen saktar in och stannar och konverterar den till el som återförs till elnätet. Varje åktur ger cirka 1,4 kWh eller tillräckligt med kraft för att driva ett kylskåp i nästan två dygn.

Men vad är den verkliga magin med ABB:s teknik? Att allt fungerar bakom kulisserna. På så sätt kan nöjesparkens besökare fokusera på anledningen till att de samlas kring Loke: för att skrika av glädje när de trotsar tyngdlagens krafter.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp